Laguna - Bukmarker - Uspešno završen nastup Lagune na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Uspešno završen nastup Lagune na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Veliki broj posetilaca i nezapamćena gužva obeležili su 58. Međunarodni sajam knjiga na štandu Lagune. Dobar glas o velikim popustima, hitovima koji su izašli neposredno pred Sajam, kao i hitovi koji su izlazili poslednjih 15 godina, odličan program koji je Laguna pripremila za svoje posetioce daleko se pročuo, pa su čitaoci imali izvanrednu priliku da po pristupačnim cenama dopune svoje kućne biblioteke vrednim izdanjima, ali i da dobiju autogram od omiljenih pisaca.

Hitovi ovogodišnjeg Sajma su „Rukopis otkriven u Akri“ Paula Koelja, „Serviraj za pobedu“ Novaka Đokovića, „Znamenje anđela“ Dejana Stojiljkovića, „Gnusoba“ Svetislava Basare, „Tamo daleko“ Vuka Draškovića i „Iščezla“ Džilijen Flin.



Povodom završetka najveće manifestacije posvećene knjizi u regionu direktor IP Laguna Dejan Papić izjavio je: „Ovaj Sajam je pokazao da i dalje u Srbiji i Beogradu živi tradicija okupljanja ljubitelja knjige na jednom od najvećih sajmova knjiga u Evropi. Nažalost, i ove godine organizatori nisu odustali od namere da papreno naplate ulaz na Sajam i time umnogome obesmisle popuste koje su izdavači nudili. Evidentno je da je ove godine ponuđeno manje knjiga, što je dokaz ekonomske krize. No, uprkos tome, izdavači su se potrudili da njihova ponuda bude bogata, tako da su mogle da se pronađu knjige za svačiji čitalački ukus.“

Gostujući na štandu Lagune i družeći se sa svojim čitaocima popularni autori izrazili su emocije koje su doživeli učestvujući na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

„Poseban je, jedinstven i neponovljiv doživljaj prvi put potpisivati svoj roman na Sajmu knjiga, nalik nastupu na Mondijalu ili prvom mestu na opštinskom iz neke prirodne nauke. On ima specifičnu težinu na vazda krcatom štandu Lagune, gde se pisac oseća kao na info-pultu, pa malo navodi prolaznike, malo priča i zamajava verne i potencijalne čitaoce, a ponajviše, nalik austronautu po povratku sa misije ili komunističkom vođi maše poznanicima i prijateljima koje viđa nažalost (ili na sreću) tek ovim povodom. Trudim se da svakom čitaocu napišem unikatnu, personalizovanu posvetu, ne u pogledu imena, već procene ličnosti i opredeljenja, čak i ako to znači da ispišem garanciju za povraćaj novca iz sopstvenog džepa ako se neodlučnom kupcu knjiga ne svidi. Miris sveže odštampanog budućeg plena omamljuje a mozak vam se vrti u kaleidoskopu naslovnica i kada takvi izađete u poslednju toplinu umirućeg leta, čik da ne stvorite instant nostalgiju. Zato trkom nazad, do poslednjeg dana“, rekao je Pavle Zelić.

„Generalno sam mnogo zadovoljan, prodaja ima neke svoje tajne kanale i nadam se da će se tako i nastaviti. Osećam se zaista divno na Laguninom štandu, kao da sam kod svoje kuće. Jedan poznati kritičar čije ime ne smem da otkrijem rekao mi je da između ostalog voli da dolazi na Lagunin štand jer ima mnogo lepih žena“, istakao je Žarko Radaković.



„Ovaj Sajam je poseban samim tim što ga je prvi put posle 58 godina otvorio pisac za decu – moj dragi prijatelj Ljubivoje Ršumović, time je nama književnicima za najmlađe ulio dodatni vetar u jedra da se na ovom Sajmu osećamo još lepše i inspirativnije. Veliki broj knjiga koje ovde potpisujem me uvek iznenadi, a i to sam pomenuo isključivo da bih reklamu uvio u oblandu“, rekao je Uroš Petrović.

„Velika mi je čast što sam deo Laguninog tima. Kao što je fudbalski klub Barselona u svetu sporta, tako je i Laguna u svetu izdavaštva i nadam se da u tako jakom timu neću nikoga razočarati“, istakao je Aleksandar Miletić.

„Oduševljen sam srpskom čitalačkom publikom i energijom koja se nalazi na Laguninom štandu. Zaista popravlja raspoloženje i moram priznati da mi se ne ide odavde“, istakao je Tarik Ali.

„Volim da dođem na Sajam jer je to najveći praznik za knjige. Laguna kao i uvek dominira baš ako i Arsenal u Premijer ligi. Srećan sam što vidim drage kolege, pisce, urednike koje nemam priliku često da srećem i, naravno, najveću radost mi pružaju čitaoci i susret sa njima, jer ipak je to ono najvažnije“, rekao je Dejan Stojiljković.

„Svake godine je sve manje posetilaca na Sajmu knjiga i svake godine sve veće osiromašenje naroda, jer upravo taj siromašni svet čita knjige, a obesno bogati ne bi bili tako bogati da su čitali knjige“, istakao je Vuk Drašković.

„Sajam je komercijalna manifestacija, neki bi rekli vašar knjiga, gde se ne prodaju samo romani i priče, već i stručne knjige, i to ne treba mešati. Ipak, nama je Sajam knjiga potreban jer je to jedini put tokom godine kad su svetla medija uperena na književnost i pisce, a to je preko potrebno ovom polupismenom narodu. Što se tiče mojih knjiga, i moje izdavačke kuće Laguna, prezadovoljan sam odnosom izdavača prema mojim knjigama i meni, i smatram da je Laguna najprofesionalniji izdavač u Srbiji. Moj novi roman „Gnusoba“ već posle nedelju dana doživeo je drugo izdanje i srećan sam zbog toga“, rekao je Svetislav Basara.



„Za mene je posle 28. godine ovo najznačajniji Sajam knjiga jer mi je misija poslednjih meseci bila da preživim i da dočekam ovaj Sajam. Srećna sam što sam danas ovde sa vama i hvala svim mojim čitaocima koji mi konstantno pružaju veliku podršku i hvala mojoj izdavačkoj kući Laguna što je uvek uz mene“, istakla je Isidora Bjelica.

„Sajam knjiga je bez obzira na vreme, političke i druge uslove najlepši događaj u Beogradu. Na Sajam nikoga ne možete naterati silom, zato su svi nasmejani i željni druženja sa ljudima i knjigom. Sajam je mesto gde možete videti omiljene pisce kako pijuckaju, mljackaju i udvaraju se lepim posetiocima Sajma. I ove godine sam uživao potpisujući svoje knjige i jedva čekam naredni oktobar da se pojavim sa novom knjigom“, istakao je Vanja Bulić.

„Zbog Lagune i gostovanja na beogradskom Sajmu knjiga promenio sam i odložio sve svoje planove. Zaista sam oduševljen ovdašnjim čitaocima i srpskim izdavačem Lagunom. Svi su vrlo gostoljubivi i divno je biti vaš gost. Drago mi je što na Sajmu vidim mnogo ljudi, a posebno me raduju mladi koji vole da uživaju u književnim delima“, istakao je Jan-Filip Zendker.

„Sajam i ove godine ne izneverava očekivanja, čak mislim da ima više kupaca nego ranije. Možda jesmo pomalo starinski jer se isključivo tiče knjige koju držimo u ruci. Knjiga koja može da se drži i omiriše je i dalje bitna i uzbuđenje za njom još uvek nije prošlo. Potreba za čitanjem, koja je najvažnija, možda je najvidljivija na Sajmu, kada se pisac sreće sa čitaocima i ruši onu tajnu iluziju da njegove knjige čitaju samo njegovi prijatelji i rođaci. Sajam je takođe bitan jer čitaoci mogu da se uvere da su pisci živi i da su svuda oko nas“, istakla je Ljubica Arsić.


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.