Laguna - Bukmarker - U pripremi scenario za dugometražni crtani film po knjizi pisca iz Leskovca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U pripremi scenario za dugometražni crtani film po knjizi pisca iz Leskovca

Kratkometražni crtani film o devojčici sa pegicama, rađen po liku iz knjige „Ja sam Akiko“ pisca iz Leskovca Stefana Mitića, uveliko se radi, a u toku je priprema i scenarija za dugometražni crtani film. Mitić za portal Južne vesti kaže da se nada da je ovo samo početak i da ga je odluka komisije Filmskog centra Srbije da podrži ovaj projekat veoma obradovala.

Realizacija kratkometražnog crtanog filma počela je pre godinu dana, a na projektu rade Vojin Vasović kao producent i Damir Romanov koji potpisuje režiju, dok art direkciju vode Sonja Varga i Nikola Stepković.

Kada će se kratka verzija priče o devojčici s pegicama naći pred publikom, Mitić ne otkriva, ali kaže da je u međuvremenu krenuo da radi scenario za dugometražni crtani.

„Trenutno sa Goranom Domić radimo scenario za dugometražni film o Akiko. Naš projekat jedan je od 9 koji su izabrani na konkursu Fimskog centra Srbije, za čiju smo relizaciju dobili 300.000 dinara. Moram napomenuti da je to jedina ideja za animirani film koja je podržana, a u konkurenciji je bilo ukupno 74 različitih projekata“, kaže Mitić.

Pisanje scenarija počeli su u toku vanrednog stanja, a kako za portal Južne vesti kaže Gorana Domić, radili su zajedno preko skajpa. Plan je da, dodaje, poetika i lik Akiko ostanu kao u knjizi.

„Ja sam dobila knjigu par dana nego što sam saznala da ćemo Stefan i ja sarađivati. Brzo smo se povezali. Kako u kreativnom, sanjalačkom aspektu tako i po južnjačkom temperamentu jer deo moje porodice je iz Vlasotinca. Za vreme policijskog časa smo se čuli preko skajpa svakodnevno i rad nam je zaista prijao jer u tim trenucima nam je fokus bio na nečemu što je lepo. Plan je da ostanemo lojalni poetici i liku Akiko, da sve ono što smo zamislili još razradimo do detalja i u potpunosti razvijemo njen svet“, kaže Domićeva.

Autor knjige koja je osvojila nagradu Politikinog zabavnika za knjigu godine za mlade, kaže da je ovo tek početak, a nakon završetka scenarija krenuće u dalju realizaciju.

Kako su obrazložili iz Filmskog centra Srbije, animirani dugomeražni film o neobičnoj devojčici čiji pogled na svet, razbuđuje maštu njenih školskih drugara, zbog čega je jedan od projekata koji će se finansirati u ovoj godini. Akiko kao junakinja može da postane simbol čitave jedne generacije, dodaju, a predviđaju da će dugometražni crtani film imati veliki uspeh u bioskopima u Srbiji i inostranstvu.

Podsetimo, knjiga „Ja sam Akiko“ iz štampe je izašla krajem juna 2018. godine. Namenjena je svim uzrastima, a osim što je bila jedna od najčitanijih knjiga Lagunine top-liste, našla se na listi najboljih svetskih štiva za decu koju već 70 godina izdaje minhenska Međunarodna biblioteka za mlade.
Lik Akiko ispirisao je beogradskog umetnika Andreja Josifovskog Pijanistu koji je uradio mural na skoro 400 kvadratnih metara na zgradi u Dunavskoj ulici u Beogradu.

Autor: Bojana Stamenković
Izvor: Južne vesti


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.