Laguna - Bukmarker - U Kotoru promovisan roman Filipa Davida - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U Kotoru promovisan roman Filipa Davida

Promocija romana „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida, dobitnika Ninove nagrade za 2014. godinu, održana je u sredu, 22. aprila, u kinu „Boka“ u Kotoru. 



Promocija koju su uoči Svetskog dana knjige organizovali JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Gradska biblioteka i čitaonica privukla je veliki broj posetilaca. Pre razgovora o knjizi prisutni su mogli da čuju hor Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Filip David izdanak je čuvene književne generacije u kojoj su bili Danilo Kiš, Borislav Pekić i Mirko Kovač. Romanom „Kuća sećanja i zaborava“ otvorio je temu posledica holokausta u Srbiji. Promocija u Kotoru, organizovana na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, bila je prilika za razgovor o knjizi u kojoj je sećanje predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija, a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla.

Roman „Kuća sećanja i zaborava“ je, kao što je i žiri Ninove nagrade obrazložio, sugestivna studija zla, zla u istoriji, zla u čoveku.

„Nisam pisao filozofski traktat, nisam pisao esej o zlu. Pisao sam o ljudskim sudbinama u mračnim vremenima. Ono što nazivamo zlo ima bezbroj lica. Istovremeno, svemu čega se dotakne oduzima smisao. Posle velikih tragedija koje su obeležile našu epohu, postavljaju se neka ključna pitanja, između ostalih, da li je moguće pisati posle holokausta, da li je moguća vera posle holokausta. Primo Levi, italijanski književnik koji je preživeo golgotu nacističkih koncentracionih logora, bio je uveren da treba izmisliti neki novi jezik kojim bi se mogli izraziti užasi, stradanja i patnje našega doba. Svakodnevni govor za to nema dovoljno pravih, istinitih, reči, prave snage. Reči su postale prazne ljušture bez značenja“, rekao je David.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora „Kuća sećanja i zaborava“ je njegova najintimnija knjiga, a čitaoci sve vreme imaju utisak autentičnosti glavnih junaka.
 
„Većina sudbina su stvarne. Ima ovde i autobiografskih detalja. U početku pisanja bio sam u dilemi oko obima knjige. Onda sam odlučio da pokušam da što sažetije ispričam jednu složenu priču. Jednostavnost i lakoća pripovedanja su vrline koje sam oduvek cenio, a to je i ono što je najteže postići“, zaključio je Filip David.

Roman Filipa Davida svakako je najautentičniji roman novije srpske književnosti i knjiga posle čijeg čitanja ćete imati utisak da je David napisao duboko emotivnu i potresnu priču.

Na Svetski dan knjige, 23. aprila, Filip David će gostovati u galeriji „Buća“ u Tivtu, od 20 sati, gde će predstaviti svoj nagrađeni roman.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.