Laguna - Bukmarker - Sve tajne pisanja Sofi Kinsele - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Sve tajne pisanja Sofi Kinsele

Obožavaoci Sofi Kinsele čine pravu armiju i to nije nikakvo čudo. Njeni romani – od serijala o kupoholičarki do poslednjeg „Iznenadi me“ – su zabavni, domišljati i teraju vas da kao ludi okrećete stranice. Razgovarali smo sa autorkom o pisanju, njenim pogledima na zavist i mnogim drugim stvarima.

Napisali ste mnogo romana, od serijala o kupoholičarki, preko samostalnih knjiga poput „Iznenadi me“ do onih koje ste potpisali svojim pravim imenom Madelin Vikam. Hoćete li podeliti sa nama vaše tajne pisanja i motive da iznova sednete i pišete? Kako se postaje tako marljiv pisac?

Ha! Tajna je u tome da znate šta vas pokreće. Za mene je od najvažnije da imam ideju koja me uzbuđuje i koju mogu da zamislim kao knjigu. Kada god klonem duhom, podsetim se zašto me je ta ideja na početku uzbuđivala. Takođe sam i vrlo nestrpljiva, a to mi pomaže. Želim da znam kako će se priča završiti i to me pokreće da nastavim. Dan po dan, oslanjam se na kafu, muziku i čokoladu koje mi daju energiju.

U vašim knjigama se često javlja zavist. Moglo bi se reći da je upravo zavist prema tuđem načinu života ono što gura Beki Blumvud u finansijsku provaliju u serijalu o kupoholičarki. Šta vas kao pisca toliko privlači kod zavisti?

Rekla bih da osećanje zavisti, upoređivanje sa drugim ljudima i prevelika kupovina pokreću mnoge ljude danas, i to mi je fascinantno. Mislim da smo oduvek žudeli za novim stvarima i pokušavali da „držimo korak“ sa komšijama – svakako da se to dešavalo u vreme Džejn Ostin! Ali danas su ti impulsi promenjeni i potpomognuti raznim faktorima: internetom, brzim kreditima i celom industrijom „životnog stila“, zbog čega se svako može osetiti skrajnuto. Ako u mojim romanima postoji poruka, to je da na sebe gledate kao na stvarnu osobu koja čvrsto stoji na zemlji, a ne kao konzumenta ili sliku sa Instagrama.

Gde pronalazite inspiraciju? Postoje li pisci kojima se okrećete kada naletite na blokadu u pisanju?

Ako imam blokadu, onda zapravo ni ne čitam jer mislim da bi me to odvuklo od glavnog cilja. Zato radije izađem sa suprugom, poručimo mohito i razgovaramo o knjizi. Ali kada čitam kako bih se osećala dobro, trudim se da se vraćam klasicima – Džejn Ostin, Agati Kristi i P. G. Vudhaus.

Nakon dvadeset godina i više od dvadeset romana, šta biste savetovali budućim debitantima?

Vau, tih dvadeset godina je zaista proletelo! Moj savet debitantima je, prvo: Čestitam! Uživajte. Budite ponosni na ono što ste postigli. Upoznavanje sa čitaocima je pravo uživanje pa pokušajte da to što više radite. Ali takođe se trudite da ne pustite previše glasova u svoju glavu. Slušajte mudre savete, ali ne dozvolite da vas omete svaki komentar koji upute prijatelji ili pročitate na netu. Ostanite dosledni sebi i svojoj viziji.

Izvor: signature-reads.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.