Laguna - Bukmarker - „Straža“: Pet stvari koje želimo da vidimo u seriji baziranoj na Disksvet serijalu knjiga Terija Pračeta (i pet stvari koje ne želimo da vidimo) - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Straža“: Pet stvari koje želimo da vidimo u seriji baziranoj na Disksvet serijalu knjiga Terija Pračeta (i pet stvari koje ne želimo da vidimo)

Serija bazirana na serijalu knjiga o Disksvetu napokon se snima. Ovo je spisak pet stvari koje želimo da vidimo u seriji, kao i spisak pet stvari koje ne želimo da vidimo.

Davne 2011. godine prvi put smo čuli za seriju „Straža“, fantastičnu krinimalističku i policijsku dramu, čija je radnja smeštena u Disksvet univerzumu. Pričalo se da će biti bazirana na Gradskoj straži Ank-Morporka, autora Terija Pračeta, ali serija ne bi predstavljala adaptaciju knjige, već bi imala drugačiju radnju.

Nakon nekoliko godina pretpostavki i nagađanja, čini se da ćemo uskoro gledati premijeru serije. U oktobru 2018. godine, objavljeno je da je BBC America ugovorio snimanje serije od osam delova, koja je, kako je rečeno, počela da se snima u septembru 2019. godine.

Dakle, pod pretpostavkom da serija nije adaptacija knjige, ovo su stvari koje želimo, ali i ne želimo da vidimo.

10. Želimo da vidimo: Humor Terija Pračeta

Veliki deo onoga što Disksvet serijal čini tako neodoljivim jeste humor. Skoro svaka stranica romana sadrži šale, pošalice i zabavne fusnote. Velika količina humora u knjigama nalazi se u samim likovima i događajima, kao i u sitnim detaljima.

Da bi serija bila uspešna, iako je priča jedinstvena, humor ne sme da se izgubi. U nedavnoj adaptaciji „Dobrih predskazanja“ mogli ste videti kako isijava Gejmenov i Pračetov humor. Nadamo se da će tako biti i u „Straži“.

9. Ne želimo da vidimo: Smanjen uticaj britanske baštine

Kada govorimo o humoru, moramo istražiti i samu britansku baštinu koja se vidi u romanu. Pračet je bio britanski autor i to se može videti po humoru i stilu pisanja u mnogim njegovim romanima, koji sadrže britanske doskočice i pošalice.

Najviše se plašimo da će dosta britanskih doskočica biti izmenjeno, pogotovo zbog toga što seriju finansira BBC America, što bi na kraju učinilo da likovi i događaji budu manje zabavni i dosadni.

8. Želimo da vidimo: Veliki broj likova

U Gradskoj straži Ank-Morporka izređalo se dosta likova. Nakon što su Noćna straža i Dnevna straža spojene u Gradsku stražu, pod vođstvom komandanta Sema Vajmsa, spisak likova se znatno povećao.

U Disku je počela da se poštuje raznolikost, kada su ugledni članovi Gradske straže postali vukodlak, zombi i ženski patuljak. Tokom godina, uvedeni su trolovi, vampiri, pa čak i Igor (Drakulin pomoćnik). Noćna straža je takođe zaposlila i gargojle (groteskna bića, koja se po danu kreću, a noću se skamene) i gnome.

Iako znamo da će se neki od ovih likova pojaviti, poput desetara vukodlaka Angua i kaplarke Vesele Guzičice, za druge i nismo baš sigurni. Bilo bi fantastično videti što više likova u seriji. 
 
7. Ne želimo da vidimo: Savršene likove

Gradska straža ima mnogo odvažnih likova. Skoro svaki lik je čudan, otkačen ili potpuno lud. Zato ih obožavaoci toliko vole. Niko nije savršen, a počeci Noćne straže su veoma prljavi i zapetljani.

Želimo da vidimo mane Noćne straže i njenih članova, kao i sva njihova izdanja, a ne želimo da nam se to sve lepo upakuje. Pokažite nam hrabrost i dramu, a ne neku ispeglanu verziju. Plašimo se da će ulepšavanjem pokušati da zamaskiraju pravu suštinu veoma zanimljivih likova.

6. Želimo da vidimo: Kako se razvija lik Sema Vajmsa

Kad već pričamo o likovima koji nisu savršeni, u Disksvet romanima, Sem Vajms prolazi kroz ogromnu transformaciju, gde je od pijanog policajca Noćne straže postao šef Gradske straže i ugledni član plemstva. Na kraju postaje vitez i vojvoda, oženjen Sibil Ramkin, ali se nadamo da će se serija osvrnuti na njegovo poreklo.

Veliki razlog zbog kojeg volimo da čitamo o Semu Vajmsu jeste otkriće kako je došao do ugledne pozicije na kojoj se nalazi i nadamo se da će serija pratiti rast i napredak njegovog lika.

5. Ne želimo da vidimo: Previše specijalnih efekata

Zbog velikog broja fantastičnih rasa, kao i nekonvencionalnih bića, kao što je Prtlljag, serija bi mogla da bude puna specijalnih efekata. Međutim, preveliko korišćenje specijalnih efekata često može da upropasti sve, kao što je slučaj sa Hobit trilogijom.

Želimo da vidimo tradicionalnu scensku protetiku i odličnu glumu, a ne ekran pun specijalnih efekata. Nesavršenost je srž Gradske straže, pa bi se praktičnim efektima najverovatnije to najbolje prenelo.

4. Želimo da vidimo: Čarobnjake Nevidljivog univerziteta

U romanu, čarobnjaci Nevidljivog univerziteta imaju zasebne priče i drame, ali su još uvek deo Ank-Morporka, sastavni deo grada i svih njegovih priča. Voleli bismo da ih vidimo kao deo serije „Straža“.

Čarobnjaci su neverovatno čudni i nespretni i zbog njihovih ludorija, Sem Vajms i njegova neustrašiva posada ponekad mora da interveniše. Iako nisu u centru dešavanja, bili bi savršen bonus i dodatak priči.

3. Ne želimo da vidimo: Prerađene stare priče

Nekoliko Disksvet romana već je adaptirano za male ekrane, kao što su „Deda pras“, „Poštašavili“ i „Boja magije“. Želja je bila da ovaj projekat bude drugačiji, donoseći novi materijal na male ekrane, inspirisan romanima i radnjom koja se odvija u njihovom univerzumu.

Budući da se Pračet složio sa tom idejom, ovo je najbolji način da se oda poštovanje autoru, koji je preminuo 2015. godine. Pogotovo jer znamo da u seriji nećemo videti njegov lep stil pisanja, zbog toga što su, na njegov zahtev, uništena sva njegova neobjavljena dela.

2. Želimo da vidimo: Razne stvari iz Disksvet univerzuma

Iako očekujemo da će se serija fokusirati na stanovnike Ank-Morporka, bilo bi sjajno da obožavaoci vide i neke druge stvari iz Disksvet univerzuma. Bilo bi savršeno kada bi spomenuli nekoliko drugih romana i kada bi se pojavilo par likova iz tog univerzuma, i kada bi ubacili neke interne šale.

Ne želimo da gledamo priče iz drugih knjiga, već bismo voleli da vidimo neke sitnice iz čitavog serijala. Samo neka bude bitno i zanimljivo za čitavu priču, i mi se nećemo buniti.

1. Ne želimo da vidimo: Loš izbor glumaca

Toliko adaptacija je uništeno lošim odabirom glumaca, ali se nadamo da se to ovde neće dogoditi. Pračetovi likovi su neobični i nekonvencionalni i ako ih igraju glumci koji ne razumeju srž likova, serija će biti gotova pre nego što je počela.

Trenutno je sve samo puko nagađanje, ali se nadamo da će serija biti uspešna kao „Dobra predskazanja“ i da će se ovo Pračetovo delo novoj publici prikazati na interesantan, prijatan i šaljiv način.

Autor: Helen Eškroft
Izvor: screenrant.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.