Laguna - Bukmarker - Šta se desilo sa revolucijom elektronskih knjiga? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Šta se desilo sa revolucijom elektronskih knjiga?

Prošlo je 12 godina od kada se Kindl pojavio na svetskoj sceni i za samo nekoliko godina je postalo jasno da čitanje elektronskih knjiga nije samo prolazni trend. Zapravo, stručnjaci su u tom periodu samouvereno tvrdili da će u dalekoj budućnosti 2020. godine štampane knjige biti svedene na puki dekor na polici i da će svako imati ličnu elektronsku biblioteku.



Nije se baš tako dogodilo. U stvari, elektronske knjige čine oko 20% ukupne prodaje knjiga dok ostatak i dalje predstavljaju tradicionalna štampana izdanja. Pre jedne decenije smo očekivali da će brojevi biti suprotni, pa šta se zapravo dogodilo? Sve se nekako svodi na dva ključna faktora: navike kupaca i novac.

Generacija Z voli da čita

Generaciju Z čine dvadesetogodišnjaci (milenijalci) koji ne znaju za svet u kome nisu postojali internet i društvene mreže. Očekivali biste da su potpuno okrenuti elektronskim knjigama, ali se ispostavilo da to uopšte nije slučaj.

Stvar je u sledećem: prosečni „zeder“  provodi sate pred ekranom tokom dana, ne samo na Snepčetu i Fejsbuku. Ali kada mladi čitaoci žele da čitaju, više vole da odlože svu tehniku i prepuste se staromodnom uživanju u pisanoj reči.

Neverovatna stvar je da su najčešći korisnici elektronskih čitača njihovi roditelji, pa čak i bake i deke. Njima to olakšava stvari jer ne moraju da odlaze do knjižare i više im nije važna veličina fonta kojim je knjiga štampana sada kada mogu da uveličaju stranicu kako im odgovara.

Rat cena između Epla i Amazona

Ipak postoji još važnih faktora pored čitalačkih navika generacije Z Pripadnici ove generacije nazvani su finansijski najrazumnijom generacijom do sada. Možemo da se kladimo da kada bi elektronske knjige bile cenovno isplativija opcija, prigrlili bi ih bez problema.

Kada se 2010. godine predviđala revolucija elektronskih knjiga, delovalo je da će se upravo to i dogoditi. Bestseleri su se obično prodavali po ceni od 9,99 dolara kada je ista knjiga u tvrdom povezu koštala 25 dolara ili više. Zbog toga je Kindl delovao kao isplativa investicija uprkos ceni od 400 dolara.

Ali kako su elektronski čitači postajali popularniji, veliki izdavači su se sve više brinuli. Smatrali su da cena od 9,99 dolara umanjuje vrednost knjiga i mnogi su verovali da Amazon sa tom cenom radi u gubitku samo da bi osvojio tržište.

Tada se igri priključio Epl. Kompetitivno tržište bi trebalo da bude dobra stvar i Epl je utrvdio da bi cena od 14,99 dolara trebalo da bude minimalna. Sve je postalo zapetljanije kada su sa šest najvećih izdavača potpisali ugovor o cenama čime je Amazon bio prisiljen ili da se priključi ili da ostane bez knjiga za prodaju.

Rezultat su bile godine tužbi za proneveru i preko 150 miliona dolara sankcija prema izdavačima. Ali standard je postavljen, cenu elektronske knjige određivala je „industrijska konvencija“ i Amazon je prisiljen da se povinuje pravilima.

Šta se desilo na kraju? Koliko god Amazon snižavao cene štampanih knjiga, ne može da postigne fleksibilnost koje imaju elektronske knjige. Situacija je daleko od savršene i sasvim sigurno će se menjati u godinama koje dolaze. U međuvremenu, elektronske knjige sigurno neće nestati, ali je očigledno da će doba štampanih knjiga potrajati još neko izvesno vreme.

Izvor: goodereader.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.