Laguna - Bukmarker - Španski pisac Ildefonso Falkones u knjižari Delfi SKC predstavio roman „Naslednici zemlje“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Španski pisac Ildefonso Falkones u knjižari Delfi SKC predstavio roman „Naslednici zemlje“

Ekskluzivni gost Lagune na 62. Sajmu knjiga u Beogradu, španski pisac Ildefonso Falkones predstavio je svoj novi dvotomni roman „Naslednici zemlje“ u četvrtak, 26. oktobra u knjižari Delfi u SKC-u.
 
Čitalačka publika pokazala je veliko interesovanje za ovaj događaj, a razgovor sa jednim od najpopularnijih španskih pisaca u svetu vodila je dr Bojana Kovačević Petrović, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.


 
Čitaoci su zavoleli Falkonesa pre svega čitajući roman „Katedrala na moru“. Sa više od sedam miliona prodatih primeraka ove knjige on je postao jedan od najpopularnijih španskih pisaca. U svom novom romanu, „Naslednici zemlje“, autor se vraća atmosferi tog legendarnog romana i poklanja nam željno iščekivani nastavak.
 
„Veoma sam srećan što sam ovde i zahvalan svima vama što ste došli. Moj novi roman ‘Naslednici zemlje‘ jeste nastavak ‘Katedrale na moru‘ ali je pre svega nastavak priče o Barseloni. Radnja romana se odvija u srednjem veku i ja pričam o tom divnom mediteranskom gradu. Naime, u trenutku kada počinje radnja novog romana, Santa Maria je već izgrađena i dalje je simbol, ali je bilo bespredmetno dalje pisati o njoj. Takođe, radnja je premeštena u drugu četvrt što je vrlo značajno zbog toga što je u tom trenutku u Barseloni počela izgradnja jednog gotskog kvarta, sa obiljem gotskih građevina koje i danas stoje na tom mestu. U svakom slučaju, to je bio ključni trenutak istorije Barselone u srednjem veku, koji ja kasnije razvijam“, objasnio je autor.


 
Falkones je istakao i da u romanu postoji jedna „nova nit koju prati i kojom sve povezuje“. To je priča o vinu. „Ja se u ovom romanu bavim vinom, vinogradima i vraćanjem umetnosti pravljenja vina“, rekao je pisac i podsetio da se Španija nepunih osam stotina godina nalazila pod muslimanima, koji nisu pili alkohol. „Zbog toga se umetnost pravljenja vina izgubila a ja sam rešio da je vratim. Razvijam priču o vinu a kroz nju naravno i priču o romansi, osveti, novcu, seksu i svemu drugom što radnju čini atraktivnom za čitaoca“ , zaključio je Falkones.
 
„Naslednici zemlje“ je po oceni eminentnih svetskih književnih kritičara „odličan istorijski roman koji uspeva da prenese čitaoca u atmosferu prošlih vremena“, dok je najbolje u romanu to „što je stvoren gotovo magičan svet jedne još prepoznatljive Barselone, ali čija je prošlost nepoznata. Falkones je otkriva, prikazuje njene draži i približava nam je u visprenoj igri paralelizama“.
 
Na kraju večeri Ildefonso Falkones se družio sa čitaocima i potpisivao svoje knjige. Okupili su se istinski ljubitelji književnosti ovog španskog pisca, noseći u naručju sve njegove prevode romana na srpski. Imali su brojna pitanja za svog omiljenog autora, a najviše ih je zanimalo odakle inspiracija za ova sjajna dela i koliko je u njegovim romanima prisutna istorija a koliko fikcija. Falkones je strpljivo potpisivao svoje knjige i u više navrata naglasio da su ovakva i slična druženja sa čitaocima ohrabrujuća jer predstavljaju nagradu za njegov rad u kome teži da čitaocima pruži najbolje od sebe.
 
Svi koji su propustili da se sretnu sa Falkonesom, imaće još jednu priliku u petak, 27. oktobra, od 18 sati na štandu Lagune u Hali 1 na Sajmu knjiga.
 
Dobro došli!

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.