Laguna - Bukmarker - Spajanje kućnih biblioteka: Kako deliti stambeni prostor sa još jednim zaluđenikom - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Spajanje kućnih biblioteka: Kako deliti stambeni prostor sa još jednim zaluđenikom

Posedujem baš mnogo knjiga. Prema rečima moje majke, koja je takođe strastveni čitalac, posedujem previše knjiga. I istina je da je svaki mogući pedalj moje sobe prekriven knjigama – onima koje posedujem, i nekima koje sam bez preterane potrebe dovukla iz biblioteke. Ali moram da kažem nešto u svoju odbranu: jednostavno volim knjige i okružila sam se ljudima koji daju zaista dobre knjiške preporuke. I tako dolazimo do mog malog problema: selim se!

Foto: Depositphotos

Srećom, ne idem vrlo daleko, ali svejedno moram da ponesem sa sobom celu svoju biblioteku, i što je bolje (ili gore u zavisnosti od toga u kojoj ste poziciji), deliću stan sa još jednim strastvenim knjigoljupcem.

Moja najbolja prijateljica i ja se družimo od drugog, a najbolje smo prijateljice od trećeg razreda i imamo sličan ukus u vezi sa mnogo toga. To se odnosi i na knjige. Dakle, dok se spremamo da se zajedno uselimo u stan, pred nama je teško iskušenje da pokušamo da shvatimo kako da ubacimo sve naše knjige u dvosoban stan. Neke knjige imamo i u sedam različitih izdanja (kolekcionarski primerci i slično). Što je zaista haos. Međutim, mi smo snažne i nezavisne čitateljke pa smo skovale plan. (Primenljivo i na selidbe zasnovane na prijateljstvu i na ljubavi!)

Prva faza: Hvala bogu na bibliotečkim skenerima

Nedavno sam katalogizovala celu svoju kolekciju knjiga i to sam obavila pomoću ručnog bibliotečkog skenera. Nisam morala sama da unosim ISBN podatke, što je mnogo olakšalo ceo ovaj proces. Dakle, kada su svi naši planovi za selidbu bili rešeni, odlučila sam da provedem popodne u kući najbolje prijateljice i skeniram sve njene knjige.

Sada imamo dva kompletna spiska naših kućnih biblioteka u sistemu koji je jednostavan za upravljanje. Ovo će nam pomoći kada se jedna bude selila, ili kada budemo želele da vidimo da li postoji određena knjiga u našem stanu pre nego što kupimo novi primerak.

Čak i ako spajate biblioteke koje nisu preterano obimne, toplo preporučujem da napravite neku vrstu baze podataka. To mi je uštedelo mnogo novca kada je u pitanju kupovina duplikata.

Druga faza: Pusti nek ide, samo nek ide!

Kada smo konačno skenirale svu svoju cenjenu imovinu, počele smo da se oslobađamo knjiga koje nam ne trebaju. Ukoliko smo neku knjigu imale u duplikatu, a jedna od nas nije bila vezana za nju, ili nije planirala da je uskoro pročita, poslale bismo je u najbližu biblioteku koja prihvata donacije. Uspele smo da se otarasimo hrpe knjiga. Još uvek ima dosta duplikata, ali i to je u redu. Odlučile smo da ih zadržimo svaka u svojoj sobi, a ne u zajedničkim prostorijama.

Prošle smo kroz proces uklanjanja onih knjiga kojih smo se otarasile iz naše baze podataka i otkrile da nakon toga imamo samo oko 1.300 knjiga koje moramo da smestimo u naš stan. (Ne želite da znate sa koliko knjiga smo počele. Zaista ne želite!). Dakle, sledeće moramo da smislimo gde da ih smestimo.

Treća faza: Šta gde ide?

Priznajem da volim da se pravim važna. Mislim da sam kul i zanimljiva, i želim da to drugi ljudi primete na meni. Naravno da volim da čuvam potpisana i kolekcionarska izdanja, kao i knjige za „intelektualce“, na mestima gde svi mogu da ih vide.

Moja najbolja prijateljica je najpametnija osoba na svetu i voli klasičnu grčku književnost i drame. Ona takođe ima bezbroj različitih prevoda svakog klasika koji se nalazi u njenoj kolekciji.

Zato smo odlučile da te knjige stavimo na police u dnevnoj sobi – em tako delujemo veoma impresivno, em ne mogu da stanu u naše spavaće sobe jer su male.

To je ispalo kao dobra odluka i zato što većina duplikata koje imamo pripada žanrovskoj književnosti, tako da sve takve knjige možemo da držimo u svojim sobama. Osim toga, namenski smo izdvojile i prostor za knjige iz biblioteke, pa se one neće izgubiti u gomili naših knjiga.

Četvrta faza: Rizikujte

Sada prosto moramo da vidimo da li ovaj plan funkcioniše u praksi. Verovatno će doći do još premeštanja, pa pogledom skeniram svoje knjige da vidim da li bih još koju mogla da poklonim biblioteci. Sve se to može promeniti nakon nekog vremena koje provedemo u ovom stanu. Ali barem imamo plan.

Najbitnije kod spajanja biblioteka je sledeće: to je trajan proces. Obe volimo knjige i nastavićemo da ih kupujemo. Moraćemo nekoliko puta da promenimo raspored nameštaja. Ali barem imamo plan.

Kada imate vlastitu kućnu biblioteku, to znači da se vaša kolekcija bukvalno stalno menja. Nešto steknete, nečeg se rešite, pozajmljujete knjige drugima i pozajmite knjige od drugih. Dakle, spajanje vaše kućne biblioteke sa kućnom bibliotekom još jednog strastvenog ljubitelja knjiga ne mora da bude veliki problem. Samo morate da izrazite svoju želju kako i gde želite da držite svoje lične knjige i pronađete način kako da zajedno uredite prostor na policama. Preživećete! A kao plus, samo razmislite o tome kako se na ovaj način povećava broj knjiga kojima ćete imati pristup.

Jedva čekam da se konačno upustim u maratonsko iščitavanje knjiga iz serijala o Vešcu, pošto ih moja nova cimerka poseduje. Samo se prepustite procesu i vaše kolekcije će lako biti sortirane, smeštene i spremne da u njima uživate.

Autor: Mara Frenzen
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.