Laguna - Bukmarker - „Sedam muževa Evelin Hjugo“ – roman o kom bruji internet - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Sedam muževa Evelin Hjugo“ – roman o kom bruji internet

Internet bruji o romanu „Sedam muževa Evelin Hjugo“, a i ja stalno pričam o njemu. Evo zašto se digla tolika prašina oko ove knjige.

Prvi put sam pročitala roman „Sedam muževa Evelin Hjugo“ 2019. godine, nakon što sam razmenila knjige za praznike sa jednom od mojih najboljih prijateljica, koja me je uveravala da neću moći da ispustim ovaj roman iz ruku.

Počela sam da ga čitam jednog subotnjeg jutra i izbegavala sam sve svoje obaveze dok nisam došla do poslednje stranice, baš kao što sam to uradila i prošlog vikenda kada sam je, na moju veliku radost, ponovo pročitala.

Iako je objavljena pre nekoliko godina, „Sedam muževa Evelin Hjugo“ nastavlja da izaziva interesovanja čitalaca dok kruži BookTokom, Bookstagramom i Goodreadsom. Ova knjiga je u dva navrata bila nominovana za „knjigu godine“ 2017. godine, a u poslednje vreme je postala izuzetno popularna zahvaljujući njenom čestom pojavljivanju na društvenim mrežama. Prošle godine je bila treća na listi najčitanijih knjiga među recenzentima Goodreadsa, i još uvek se nalazi na vrhu Amazonove liste bestselera.

Na moje veliko zadovoljstvo pročitala sam je dva puta i ova knjiga se sa ponosom nalazi na mojoj polici za „najbolje knjige svih vremena“. Evo zašto je to jedan od romana koje najčešće preporučujem.

Upozorenje: možete naleteti na manje spojlere.

1. Roman ostavlja utisak veoma zanimljivog publicističkog dela o Holivudu.

Ova priča govori o slavnoj holivudskoj glumici Evelin Hjugo koja, posle decenija snimanja uspešnih filmskih hitova, sada ima 79 godina i spremna je da da ekskluzivni intervju nakon što je dugo izbegavala novinare. Međutim, jedina osoba kojoj je odobren pristup zavezdi malo je poznata novinarka po imenu Monik Grant. Iako ni sama ne može da shvati zašto je odabrana, Monik odlazi u Evelinin dom i saznaje da Evelin ne želi samo da uradi intervju – ona želi da iznese svaki deo svoje životne priče kako bi Monik napisala i objavila njenu biografiju.

Iako Evelin ne želi da odgovori zašto je odabrala Monik za taj posao, Monik pristaje i Evelinina priča počinje da se odvija – od njenih proračunatih početaka u Holivudu pa sve do miliona u kojima uživa u sadašnjosti, a svaki segment njenog života dobija naziv po nekom od njenih sedam muževa i razlozima zbog kojih se za njih udala (ali i zašto se od njih razvela).

Dok prolazite kroz najbitnije momente iz Evelininog života, čini se kako vam je dozvoljen ekskluzivni pristup nečemu što nije trebalo da vidite. Ova knjiga deluje poput šokantnog publicističkog dela o Holivudu i još uvek ne mogu da verujem da likovi i događaji u njoj nisu stvarni.

2. Stil pisanja Tejlor Dženkins Rid zaista je živopisan.

Za mene je knjiga sjajna ako se toliko udubim u nju da nisam ni svesna da čitam, a to je upravo ono što mi se dogodilo sa „Sedam muževa Evelin Hjugo“.

Knjiga vas odmah zarobi među svojim stranicama, delimično zbog svoje priče – ali najviše zahvaljujući stilu Tejlor Dženkins Rid. Imala sam to zadovoljstvo da pročitam još nekoliko njenih knjiga, pa kada se, baš kao i ja, budete zaljubili u ovu knjigu, možete da utolite glad i romanom „Dejzi Džouns i Šestorka“.

Svaki od ovih romana govori o nekoj filmskoj ili rok zvezdi, i pri čitanju svakog od njih imala sam želju da potražim informacije o filmovima, nastupima i stranice na Vikipediji, da bih na kraju shvatila da me je autorka prevarila.

Ne mogu tačno da objasnim kako ona to radi, ali stil pisanja Tejlor Dženkins Rid je jednostavno i nepobitno živopisan i verodostojan. Njene priče su besprekorne, njeni likovi su komplikovani i deluju realno, sa svim njihovim manama, tako da se sva srećna izgubim među stranicama njenih knjiga sve do samog kraja.

3. Ovo je zapravo zapanjujuća i iskrena queer istorijska romansa.

Tokom nekog od prvih susreta dve junakinje, Monik pita Evelin o ljubavi njenog života, i dok su Evelinini muževi i njene afere uvek iznova dospevali na naslovne strane, u romanu se lagano odmotava klupko njenog života sve dok ne dođemo do konačnog odgovora na to pitanje.

Zahvaljujući opisima i ključnim rečima koji se mogu naći na internetu o ovom delu, nije tajna da je ovo queer romansa, jer je Evelin konačno spremna da se izjasni kao biseksualka. Evelinina priča je komplikovana – ona je potpuno svesna opasnosti sa kojima se queer ljudi suočavaju 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, ali i nakon toga, čak i pored nade da će se nešto promeniti nakon nemira u Stounvolu i javnog deklarisanja Eltona Džona.

Ovo je učinilo priču još stvarnijom i težom. Evelin je bila ponosna biseksualka i nije želela da bude pogrešno okarakterisana kao lezbejka ili radoznala strejt žena, ali je takođe znala da nikada neće moći da drži neku ženu za ruku na crvenom tepihu, a da time ne uništi svoju karijeru i živote svojih najbližih. „Sedam muževa Evelin Hjugo“ je priča o skandalu i ambicijama, ali i priča o identitetu, ljubavi i problemima koji nastaju kada poželite da ostanete verni sebi u svetu koji bi vas zbog toga kaznio.

Zaključak

Oba puta kada sam čitala ovaj roman bila sam podjednako oduševljena. Priča Evelin Hjugo govori o neskrivenim ambicijama, različitim vrstama ljubavi i moći posedovanja vlastite istine.

„Sedam muževa Evelin Hjugo“ je i dalje jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitala i koju redovno preporučujem prijateljima. Totalno je zadivljujuća, pomalo srceparajuća i kompulsivno vas tera da je progutate, i samim tim je savršeno štivo za sve koji žele da se izgube u neverovatnoj knjizi.

Autor: Ketrin Fiorilo
Izvor: businessinsider.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.