Laguna - Bukmarker - Sara Bledel: Detektivka Luiz Rik u službi čitalaca... - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Sara Bledel: Detektivka Luiz Rik u službi čitalaca...

Sara Bledel se proslavila međunarodnim bestseler detektivskim romanima u kojima je predstavila svoju glavnu junakinju Luiz Rik. Luiz prvi put susrećemo kao novajliju među detektivima odeljenja za ubistva u Kopenhagenu, međutim ona ubrzo postaje zatrpana neobičnim slučajevima svih vrsta. Knjige Sare Bledel pripadaju kategoriji nordijskog noara – žanr romana u kojima se radnja odvija u nordijskim zemljama. Pre no što je napisala svoje najpoznatije romane, Bledel je želela da populariše ovaj žanr i stoga je osnovala izdavačku kuću Sara B kako bi omogućila bolju vidljivost i čitanost.

Foto: Petervb1 / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Sarin uspeh i talenat nisu ostali nezapaženi – u Danskoj je osvojila Nagradu za najpopularnijeg romanopisca četiri puta a ujedno je i dobitnik najprestižnije književne nagrade, Zlatnog lovora.

Oduvek sam probao sebi da odgonetnem tajnu privlačnosti nordijskog noara. Da li je to zbog ledenog, snežnog okruženja? Žestokih dijaloga između detektiva i osumnjičenih? Ili je u tajna u neospornom talentu za pisanje nordijskih autora? A možda iz razloga što se moja omiljena vrsta priče odvija u delu sveta koji još nisam obišao i otkrio?

Bio sam jako uzbuđen i počastvovan što je Sara Bledel u prilici da odgovori na par pitanja koje vam donosimo u nastavku:

Ko je vaš omiljeni autor?

Ja sam strastveni čitalac i knjigoljubac. Čitam od kada znam za sebe i proždirem knjige svih žanrova. Mnoge autore smatram za omiljene, i pošto nisam u mogućnosti da uperim prst samo na jednog imenovaću nekolicinu – Majkl Koneli, Karin Sloter, i nordijska autorka Irsa Sigurdardotir spadaju u sjajne pripovedače čija mašta pleni i zakuca čitaoca za knjigu. Uvek s nestrpljenjem očekujem njihova nova ostvarenja.

Koji je vaš omiljeni žanr?

Odgovor na ovo pitanje umnogome zavisi od mog raspoloženja. Ima dana kada žudim za sočnim humorističkim pričama dok ponekad proždirem dokumentarnu literaturu. Ipak, najčešće prigrlim izazovno štivo krimića. Oduvek sam bila posvećen i opsesivni ljubitelj neizvesnosti.

U kom trenutku ste shvatili da volite književnost, da budem precizniji – kriminalističke romane?

Taj trenutak zalazi daleko u moje detinjstvo. Bila sam ludo zaljubljena u serijal „Pet prijatelja“ jedinstvene Inid Blajton i njenih genijalnih zagonetki za decu. Bila sam uzbuđena i oduševljena što sam uključena u rešavanje slučajeva. Tada sam se upecala. To je bila ljubav na prvi pogled.

Šta vas je navelo da pokrenete svoju izdavačku kuću Sara B?

To se desilo mnogo pre no što nas je zapljusnuo talas popularnosti skandinavskih kriminalističkih romana. Ono što sada predstavlja eksplozivni gorući žanr, tada nije bilo naročito popularno. Ali ja sam već bila ljubitelj žanra i stalno sam imala želju za novim naslovima, pa je moja ideja bila da objavljujem romane u mekom povezu koji će se distribuirati svuda. U to vreme bilo je uobičajeno da se sva nova izdanja štampaju u tvrdom povezu čija je prodajna cena bila prilično visoka, dok sam ja želela da dobre i zanimljive knjige učinim dostupnim svima i po razumnoj ceni. Pre toga, samo su loši romani bili pristupačni najširem krugu čitalaca.

Pošto ste pokrenuli svoju izdavačku kuću, šta vas je navelo da napišete prvi roman?

U trenutku kada sam počela da pišem više nisam posedovala svoju izdavačku kuću – kako glupo s moje strane! Sigurno bi to za mene bio bolji poslovni model. Vodila sam izdavaštvo pet godina ali sam radila i kao novinar. Koncept prve priče mi se javio kasnije. I mislim da je sve ispalo kako treba. Za mene je mnogo bolje da imam odličan tim sa kojim radim nego da sama pišem i štampam svoje knjige.

Šta vam je dalo inspiraciju za lik Luiz Rik?

Luiz se pojavila i oživela u mojoj glavi bez ikakvog plana. Kada je prvi put progovorila sa mnom pomislila sam da je novinarka, baš kao i sama ja. Ali onda sam shvatila da ona ima drugačiji put od mene i da se razvijala u Odeljenju za ubistva Policije u Kopenhagenu. Da budem potpuno iskrena, dugo sam samoj sebi pričala priču; nisam imala predstavu da će sve to jednog dana završiti u knjizi. Sve je započelo jednom običnom beleškom „šta ako“ da bi u određenom trenutku interesovanje poraslo i započela sam neka istraživanja. I potom me je strefio udarac – znala sam da sam započela rad na svojoj prvoj knjizi.

Da li se vaš proces pisanja promenio kada ste započeli rad na drugoj knjizi?

Nije. U tom trenutku sam i daljle radila kao novinar. Kada sam završila pisanje druge knjige i dalje sam radila kao novinar. Ali pošto je prva knjiga objavljena bila sam u prilici da napustim posao novinara i posvetim se samo pisanju romana. To je značilo da ne moram više da zaglavljujem na poslu do uveče ili tokom vikenda. Osetila sam se (i dalje me to osećanje drži) neverovatno srećnom i preplavljena zadovoljstvom da su me čitaoci brzo otkrili i pružili mi šansu. Kakva čast!

Da li ćete ikada napisati roman u drugom žanru?

Mislim da neću. Ali kao što glasi stara dobra izreka: nikad ne reci nikad. Ne mogu stvarno da predvidim. Polako, pišem biografije. Ali kriminalistički romani, neizvesnost i misterije – pa, sve to su žanrovi koji me trenutno inspirišu i motivišu. I verovatno da će tako ostati zauvek.

Da li uskoro možemo od vas očekivati nove naslove?

Ooooo da! Za sada imam 9 romana o Luiz Rik i trilogiju o Ilki Jensen. Upravo sam završila treću i poslednju knjigu iz te serije i toliko sam uzbuđena da jedva čekam da ih podelim sa svojim čitaocima. A sledeća knjiga kojoj ću se posvetiti je novi roman o Luiz Rik. Toliko se radujem da ponovo provedem neko vreme za njom.

Autor: Sem Ali
Izvor: thenerddaily.com
Prevod: Aleksandra Mišić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.