Laguna - Bukmarker - Rešetanje knjige: „Progutana“ Dejvida Kronenberga - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Rešetanje knjige: „Progutana“ Dejvida Kronenberga

Naslov:

„Progutana“

Ko je napisao knjigu?

Ne možete da napišete reč „fascinirajuće“ bez slova f, u i j. A „Progutana“ je knjiga upravo takvog šarma… Bezočni Dejv Kronenberg, kralj veneričnog horora, režiser filmova, „Videodrom“, „The Brood“, „Muva“ kao i adaptacija romana koje je nemoguće ekranizovati poput romana: „Goli ručak“, „Sudar“, and “Kosmopolis“.

Zaplet u dva reda:

Dva pronicljiva novinara (trač-novina) istražuju smrt poznatog francuskog filozofa krećući sa različitih početaka i srećući se na sredini kao Maza i Lunja dok jedu špagete. Špagete napravljene od ljudskog mesa.

Izmislimo naslov za ovu knjigu:

„Pojedi mi ovo levo“

Pročitajte ovo ako su vam se dopali:

Filmovi Dejvida Kronenberga, posebno njegovi raniji radovi (ne uključujući „Fast Company“ ) i romani DŽ. G. Balarda, Dona DeLila i Vladimira Nabokova.

Upoznajte glavne likove ove knjige:

Naomi i Nejtan: novinari, tehnofili i ljubavnici, koji putuju širom sveta tražeći bizarne priče o kojima bi pisali. Veći deo knjige provode odvojeno, vezu održavajući telefonskim i video pozivima, ali njihove pojedinačne istrage se prepliću, pokazujući koliko smo zapravo odvojeni u doba interneta.

Glavne uloge u filmu bi igrali:

Naomi bi glumila Brit Marling, zvezda filmova „Druga Zemlja“ i „Zvuk moga glasa“. Ona ima taj glumački raspon da odglumi i snagu i slabost. I Adam Drajver, onaj lik iz „Devojaka“ gde glumi Nejtana. Sviđa mi se njegov stil.

Mesto radnje – da li biste voleli tu da živite?

Japan: da

Francuska: ne

Severna Koreja: upomoć

Koja je bila vaša omiljena rečenica?

Kronenberg nam daje toliko prelepo konstruisanih rečenica, ali ova pokazuje suštinu humora ove knjige, njenih tema i seksualnosti:

„Moje dojke su sada zvanično radioaktivne. Ne smem da se grlim sa trudnicama najmanje tri meseca. Šta mislite o tome? Kao novinar."

Presuda:

Za one koji nisu zadovoljni nedavnim Kronenbergovim režiserskim radom, njegov roman prvenac je vraćanje temama telesnog horora zbog kojih je njegov raniji rad bio toliko uzbudljiv. Ili treba li da kažem fascinirajuć? Jer ne možete napisati reč „fascinirajuć“ bez slova f, u i j. A „Progutana“ je knjiga upravo takvog šarma. Roman daje prostor Kronenbergu da sebi udovolji na načine zabranjene u filmu i ubacuje svaku perverznu ideju sem kuhinjske sudopere koja se transformiše u biološki konstrukt faličnih cevi i vruće i hladne tekuće krvi. Neke od ovih ideja su:

Poremećaj identiteta telesnog integriteta i voljna amputacija 

Kanibalizam

Ekbornov sindrom

Eksperimentalni tretmani za rak dojke

Krivi penisi i digitalna štampa

Retke venerične bolesti

Poremećaji sna i samopovređivanje

...kao i neki čudan deo o severnokorejskim slušnim aparatima i filozofiji dizajna zvuka.

Ne tvrdim da je „Progutana“  korak unazad, čak ni da je destilacija Kronenbergovog rada. To je više kontinuirana eksploracija. Kronenbergova opsesija fizičkim i presekom fizičkog sa tehnologijom je ovde dobila svoj logičan zaključak. Ne ekstremno kao u knjigama naučne fantastike, već naučnorealistično. „Opsednuta“ pokazuje kako je svakodnevna tehnologija uvučena u pore našeg života i kako je to u isto vreme proširilo naše vidike i učinilo naš svet mnogo manjim mestom.

Kronenbergov stil su oblikovali gorepomenuti pisci i njegovo pripovedanje je pametno i analitično. Ova priča je ispričana njegovim tipično kliničkim viđenjem sveta kroz oči mladih intelektualaca Naomi i Nejtana. Uveravam vas da će se ljubitelji Kronenbergovog režiserskog rada, kao i ljubitelji mračnije književnosti, biti oduševljeni onim što je napisao.
 
Autor: Džošua Čaplinski
Izvor: litreactor.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.