Laguna - Bukmarker - Recenzija knjige „Trik“ Emanuela Bergmana - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Recenzija knjige „Trik“ Emanuela Bergmana

Čarobni roman - prvenac Emanuela Bergmana „Trik“ objedinjuje istoriju XX veka, čovečnost, magiju, i naravno ljubav. On pripoveda uzbudljivu životnu priču „Velikog Zabatinija“. Ovaj mađioničar i mentalista ne vlada samo umetnošću magije na pozornici, već magiju doživljava i u životu.
 
Roman „Trik“ je priča o dva jevrejska dečaka koji žive u različitim epohama i na dva kontinenta: Moše Goldenhirš odrasta na početku 20. veka u Pragu. On je rabinov sin, a njegov otac se pobrinuo da sin veru shvati ozbiljno. Kao petnaestogodišnjak Moše odlazi na cirkusku predstavu, zauvek se zaljubljuje u „persijsku princezu“ i beži od kuće. Pridružuje se cirkusu i s njim putuje po svetu. Najpre radi kao pomoćni radnik, sve dok gazda cirkusa i mađioničar, „Čovek Polumesec“ ne počne da ga podučava kako da začara publiku iluzijama. Jednog dana, on sa svojom „persijskom princezom“, koja je zapravo mlada devojka iz Berlina, napušta cirkus i tridesetih godina stiče slavu kao „Veliki Zabatini“ u najčuvenijem berlinskom varijeteu, Vintergartenu.
 
Ljubavna čarolija „Velikog Zabatinija“
 
Drugi tok radnji paralelno pripoveda o jedanaestogodišnjem Maksu Konu, koji živi u Los Anđelesu na početku XXI veka. Kad njegovi roditelji odluče da se razvedu, njegova najiskrenija želja je da se pomire. Slučajno nalazi ploču „Velikog Zabatinija“ i odlučuje da krene u potragu za njim. Nada se da će „ljubavnom čarolijom“ moći ponovo da spoji svoje roditelje. Zabatini, koji je u međuvremenu ostario, osiromašio i postao ogorčen, završava kao gost u kući Konovih.
 
Roman „Trik“ priča i o sudbini koju je Moše doživeo u nacističkoj Nemačkoj. Doznaje se pravi identitet proslavljenog mađioničara i mentaliste, koji je preživeo dva koncentraciona logora i na posletku  stigao u Los Anđeles, bez prebijene pare. Moše i Maks ni ne slute da ih nešto povezuje. Zasad ćemo reći samo ovoliko: bez jednog, verovatno ne bi bilo ni onog drugog...
 
Mađioničarska veština pripovedanja o istoriji
 
Emanuelu Bergmanu je u ovom romanu pošlo za rukom da na fascinantan način umetnički prikaže istoriju XX veka. Priču o uzbudljivom životu „Velikog Zabatinija“ autor priča kao da je taj lik zaista postojao. Uzbudljivo i duhovito, Bergman opisuje mnoštvo srećnih i tragičnih trenutaka, koji se ponekad nižu bez pauze. I u priči o Maksu, autor s puno osećanja i zanimljivosti priča kako dečak čini sve da bi ponovo spojio svoje roditelje.
 
Zaista upečatljivi su, međutim, oni odlomci u kojima autor opisuje kako je Moše doživeo mučenje u podrumima Gestapoa užase koncentracionog logora Terezijanštat i ulazak u Aušvic, a uprkos tome nije dopustio da ga slome. Čitaocu bi prosto ponekad došlo da se osmehne na njegovu prepredenost i drskost, da nema onog gotovo neizmernog užasa, koji nas zbog toga samo još dublje dira. „Veliki Zabatini“ i autor tu dokazuju svoje pravo umeće.
 
Svojom mađioničarskom veštinom pripovedanja o istoriji Emanuel Bergman uspeva da na upečatljiv način stvori iluziju u čitaočevoj glavi i osećanja u ljudskom srcu. Roman „Trik“ najbolje bi se mogao opisati jednim čuvenim citatom Hermana Hesea:

„U svakom početku živi čarolija
Koja nas štiti i pomaže nam da živimo.
Vedro koračajmo iz prostora u prostor, ne vezujući se ni za jedan kao za zavičaj,
Duh sveta neće da nas okuje i stesni,
Već da nas stupanj po stupanj uzdigne, da nas proširi.“
 
Ukratko: Apsolutno vredi pročitati. Magičan i mađioničarski vešto napisan roman - prvenac, pun vedrih i potresnih slika.
 
Izvor: literaturweltblog.wordpress.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.