Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Život pre čoveka“: Prizori iz bračnog života - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Život pre čoveka“: Prizori iz bračnog života

Margaret Atvud je kanadska književnica – romanopisac, za decu i odrasle, pesnikinja, književna kritičarka, višestruko nagrađivana, kako u Kanadi tako i šire. Dobitnica je francuskog ordena Legije časti, nagrade londonskog Sandej tajmsa, šest puta u najužem izboru za Bukerovu nagradu, dva puta ovenčana ovim priznanjem za romane „Slepi ubica“ 2000. i „Svedočanstva“ 2019. Književnu internacionalnu nagradu „Franc Kafka“ dobila je 2017. godine. Najpoznatija je po distopijskom romanu „Sluškinjina priča“ zato što je ekranizovan kao film i TV serija. Danas Margaret Atvud ima 82 godine, i dalje je kreativna i prisutna u književnoj javnosti.

Da li je muž, bračni ili životni partner, osoba od krvi i mesa ili muzejski eksponat kog treba katalogizovati, specifikovati, uvrstiti u oformljenu zbirku, konzervirati ili mu napraviti repliku, pitaju se dve glavne junakinje, kustoskinje prirodnjačkog muzeja, koje svoj život posmatraju i kroz artefakte koje proučavaju, a to su pre svega dinosaurusi koji su živeli: nastali i izumrli pre civilizacije ljudi. Otud naslov romana „Život pre čoveka“. To bi moglo biti spoljašnje značenje. Unutrašnje se dobija kada se iza reči „pre“ u naslovu umetne prisvojni pridev „mog“.

Kako je izgledalo doba nevinosti ovih žena, njihovo detinjstvo i bezbrižno devojaštvo, pre nego što su ga izabrani muškarci obojili, zaprljali i zamazali ratničkim bojama?

Ipak, roman o bergmanovskim prizorima iz bračnog života nije „žal za mladost“. On samo pokazuje da se ispod različitih slojeva vremena i nanosa na artefaktima pronađenim „in situ“ krije prava istina, nevidljiva bez pažljivog posmatranja i konzervatorskog tretmana pronađenog predmeta. Ispostavlja se da se mi ponekad lažno predstavljamo, da smo ranjivi tamo gde izgledamo najjači, zato što su naši kompleksi podigli tvrđavu, i da se naši potisnuti strahovi pretvaraju u aveti, monstrume i furije koje nas gaze, povređuju i šutiraju kada smo najranjiviji.

U pitanju je toliko puta ispričana priča o ljubavnom trouglu koji se multiplikuje, o majkama koje napuštaju svoju decu, o gubicima bližnjih, porodičnoj karmi koju ponavljamo, o suicidu, o ratnoj siročadi i ratnim veteranima, o emigrantima, silovateljima, provincijalcima, kvekerima, metodistima, jevrejstvu i polu-jevrejstvu, o brakovima i vezama, o svakodnevici koja melje, o računima koji se moraju platiti.

Koliko biti tolerantan u braku? I zbog čega? Zbog moralnih skrupula, dvostrukih standarda, finansijskih olakšica, inertnosti, straha od promena ili fobije od društvene osude?

Odavno je čovečanstvo prestalo da veruje u svetu tajnu braka, obeščastilo ga je i sekularizovalo. Brak ili razvod, pitanje je sad. Hamletovsko i ajnštajnovsko.

Atvudova u „Život pre čoveka“ ne govori o razvodu, već o besmislenosti ove institucije, koja se održava tolerisanjem preljube, ali i vršenjem njenim. Zar nije bolji dobar razvod od lošeg braka? Kao i kod vaspitanja dece, podjednako su loši zanemarivanje, maltretiranje i prezaštićenost.

U braku bi se bizarna situacija – tolerantnost prema bračnoj preljubi i njeno činjenje, moglo okarakterisati kao demonski pakt partnera koji stvara loš primer i sigurne traume kod dece, koja instinktivno osećaju potpis laži. Deca iz takvih brakova, pre i nakon razvoda, bez obzira na bračni status roditelja, izlaze u život traumatizovana, kao brodolomnici, spremna da ponove roditeljske greške. Pa vi onda istrajavajte u laži i dalje.

Autor: Silvana Hadži-Đokić
Izvor: Ekspres


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.