Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Vesela veštica Nika i zla Kjara“: Smehotresna avantura za sve uzraste - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Vesela veštica Nika i zla Kjara“: Smehotresna avantura za sve uzraste

Ukoliko još niste upoznali Veselu vešticu Niku, sada je vreme da ispravite taj veliki propust – spisateljica Lela Stojanović je za svoju vrednu junakinju osmislila nove avanture koje ostavljaju bez daha.

I ovoga puta zaplet nastaje kada Niki stigne pismo od praprapraprabake veštice Vesele Dobrice, u kojem je obaveštava da zle veštice sa Mračnih jezera spremaju velika zlodela za njene sugrađane stanovnike gradića Šmeka, kao i da se od Nike očekuje da ih zaštiti i nastavi da ih uveseljava.

„Znači, nema opuštanja!!! Očekujem da i dalje budeš na visini zadatka koji ti je dodeljen“, piše u pismu.

Naravno da je Nika uspela da sačuva svoje sugrađane od tuge i zlobe kojima su veštice želele da ih zarobe, ali vam nećemo otkriti kako – sve peripetije, dogodovštine, akcije i nadmudrivanja sa kojima se budete suočavali prateći Niku od poglavlja do poglavlja, ludo će vas zabaviti: „Tužna voda“, „Opasan prah“, „Dvoboj“ samo su neke od avantura koje vas očekuju.

Posebno je zanimljivo kako Nika za sve to vreme uspeva da se ne razotkrije pred žiteljima gradića Šmeka za koje je ona jedna obična devojčica iz komšiluka. Čak ni njena najbolja drugarica, Lara, ne zna sa kime se zapravo druži. Zna samo mačka Veki, ali i ona sama je neobična – zna da govori, duhovita je i pomalo narcisoidna.

Osim uzbudljive priče, uživanju i zabavi doprinose i odlične ilustracije Aleksandre Ilić, ali i grafička rešenja u samom tekstu – kurzivom i upadljivim fontom izdvojene su reči na koje je potrebno skrenuti pažnju u rečenici, kao i nove, izmišljene reči. Tako zla vila Kjara nije samo grozna, već je grozozna!

Ali, kako se glavna junakinja razlikuje od ostalih veštica jer je vesela, dobra, ekološki osvešćena, pije ceđenu pomorandžu sa listovima nane, voli da čita, tako i njen najveći neprijatelj – Kjara, ruši stereotipe o vešticama.

„Zloća je bila obučena u crne helanke, ljubičastu bluzu, crnu kožnu jaknu i ljubičaste čizme do kolena, koje su imale previsoku potpeticu. Da ne znam da su to čizme, rekla bih da je na štulama. Kosa joj je bila ljubičaste boje ošišana u paž, bez šiški. A tek nokti, kandže! Najnoviji model veštičjeg manikira u ljubičastoj boji sa crnim šarama od ko zna koliko centimetara. Kada biste je sreli nikada, ali nekada ne biste ni posumnjali da je to veštica, a ponajmanje zla jer je u stvari izgledala veoma ljupko i moderno za ljudsko oko“, opisuje Nika svog neprijatelja i dodaje: „Zle veštice koje ste upoznali u mnogim knjigama kroz priče i bajke u dugim odrpanim i najčešće crnim haljinama, sa velikim nosom, raščupane i nečešljane kose, u cipelama sa niskom potpeticom i špicem, a uz to i krezube, sve to bacite u vodu. Takvih zloća više nema. Zloće današnjice, a posebno zle veštice sa Mračnih jezera veoma su moderne i in“.

Osim što ćete saznati kako izgledaju današnje zloće, čitajući ovu fantastičnu knjigu naučićete i gde se nalazi Kraljevina Butan, da je nekulturno srkati frape, lagati, da ne treba nikada ljubiti mačke, kao i da dobro uvek pobeđuje zlo.

I na kraju romana, taman kada pomislite da možete malo da predahnete zajedno sa Nikom i njenom mačkom Veki, stiže novo pismo od praprapraprabake i nov zadatak.

Doduše, ovoga puta veseli zadatak…

Autor: Dragana Todorović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.