Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Ratno svetlo“ Majkla Ondačija - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Ratno svetlo“ Majkla Ondačija

Beogradska Laguna nedavno je objavila najnoviji roman dobitnika Bukerove nagrade Majkla Ondačija – „Ratno svetlo“, neobičnu kombinaciju mračne bajke, špijunskog romana i priče o varljivosti sećanja, o detinjstvu u posleratnom Londonu i posledicama rata.

Ta intrigiranost posledicama rata kao i korišćenje svega nekoliko likova da ispričaju ovu priču o tajnama i lažima i o uspomenama  veoma podseća na Ondačijev najpoznatiji roman nagrađen Zlatnim Bukerom– „Engleski pacijent“.

Priča počinje kao bajka – nekoliko dana po završetku Drugog svetskog rata Natanijela i Rejčel roditelji ostavljaju na čuvanje tajanstvenom čoveku zvanom Leptirica i njegovom isto tako misterioznom poznaniku Munji – bivšem bokseru i krijumčaru hrtova, zavodniku i poznavaocu londonskih rečnih kanala.

Ostavljeni na čuvanje ljudima sumnjivog karaktera, Natanijel i Rejčel naprasno odrastaju u posleratnom Londonu, brzo odrastajući i upoznajući njegove tajanstvene i neobične stanovnike. Sećanje je varljivo, a dečja sećanja su naročito osetljiva – zbog toga je prvi deo romana prepun fragmenata i kratkih, naizgled nepovezanih uspomena iz Natanijelovog detinjstva – krijumčarskih ruta sa Munjom koje veoma liče na strip „Potkazivać“  Žan-Pjera Žibra, prvih ljubavi, prvih poslova, prvih „lovačkih“ priča i večite potrage za majkom koja nije otišla u Singapur za ocem, kao što im je rekla, već je nestala iz njihovih života.

Ko je Natanijelova i Rejčelina majka Rouz? Ko su ljudi kojima ih je ostavila na čuvanje? Šta se dogodilo? Odgovore na ova pitanja sada odrasli Natanijel, zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova, pronalazi u arhivama obaveštajnih službi u drugom delu romana.

Ondači se ovde opet dotiče Drugog svetskog rata, špijuniranja, iscrtavanja granica, svođenja računa i njihovih posledica po obične ali i manje obične ljude – ispostavlja se da je Natanijelova i Rejčelina majka je bila špijun/agent, da su Leptirica i Munja, kao i plejada drugih likova koji su lebdeli oko njih dok su bili deca, njene kolege – agenti poslati da ih štite. Tu je i Felon Marš – Rouzin šef, prijatelj, ljubavnik, zaštitnik – jedan od onih tajanstvenih, uzbudljivih likova koji su sami sebe stvorili i koje toliko Ondači voli – poput Karavađa iz „Engleskog pacijenta“ ili Rafela iz „Divisadera“.

Naslov romana se odnosi na zamračenja tokom ratnih godina u Londonu, na prituljenu, mutnu svetlost razrušenog grada i posleratnih aktivnosti Engleza i Engleske. Kritičari kažu da je ovo najbolji Ondačijev  roman. Svakako je utegnutiji, precizniji, strukturisaniji od „Engleskog pacijenta“ i predivna je studija krhkosti sećanja, posledica laži i tajni, odnosa majke i sina, prirode žudnje i velikih snova i lep omaž Le Kareovim špijunskim romanima.

Iako je meni „Engleski pacijent“ i dalje najbolji Ondačijev roman koji sam pročitala i jedna od najdražih knjiga ikada, „Ratno svetlo“ je predivan roman fantastičnog pisca koji je predivnim jezikom pesnika uhvatio sve nijanse lepote, melanholije, kajanja i tuge jednog života i sećanja.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.