Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Prava Valerija“, autorke Elisabet Benavent - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Prava Valerija“, autorke Elisabet Benavent

Otkad čitam romane Elisabet Benavent nisam svoja, patim kao luda, plačem, smejem se, imam želju da nekoga ošamarim... drugim rečima, oni koji su upoznati sa delima ove autorke znaju kakav je osećaj kada se čitaju njene knjige, a posebno kada se čita ova izuzetno zabavna, uzbudljiva i strastvena, poslednja knjiga iz serijala.

Konačno stavljamo tačku na ljubavni trougao između Valerije, Viktora i Bruna, i hvala bogu na tome!

Na kraju prethodnog nastavka („Valerija u crno-belom“), Valerija je odlučila da izabere Bruna jer je on najbolji izbor za nju: sa njim će u budućnosti moći da formira porodicu i vodi miran život, bez drame i skandala... i mada nije sigurna da život sa Viktorom ne bi bio mnogo bolji od svega o čemu sanja i za čim žudi, Valerija više ne želi da rizikuje sa Viktorom, donela je odluku, njihova veza je bila toksična, a ona ne bi mogla da bude mirna znajući da uvek postoji mogućnost da on sve upropasti.

Valerija pokušava da se što više distancira od Viktora, ali što se ona više udaljava, čini se da joj je on sve bliže, uporan, pokušava da vrati ljubav i poverenje koje je izgubio, ali to će ga stajati mnogo truda, i budite strpljivi jer se Valerija neće predomisliti tako lako.

Valerija želi sebe da ubedi da ono što oseća prema Brunu može da uguši njenu ljubav prema Viktoru; oseća da je razapeta između njih dvojice i ne zna šta da radi: da li da posluša svoje srce ili razum? Da ostane sa Brunom i vodi miran i uspešan život, ili da svoje srce ponovo izloži riziku i pruži Viktoru još jednu šansu?

Dok Valerija pokušava da osigura srećan kraj, nije svesna činjenice da njene prijateljice Lola, Karmen i Nerea pokušavaju da postignu isto. S jedne strane, Lola je i dalje zatreskana u Raija, ali pojavljuje se još jedan muškarac koji će poljuljati njenu veru u monogamiju i zbog koga će ponovo posumnjati u (svoj) zdrav razum...

Karmen se sa medenog meseca vratila srećna, zadovoljna je, ali se oseća pomalo čudno – čini joj se kao da je progutala loptu koja joj se zaglavila u stomaku!...

A hladnokrvna Nerea, poznata po svojim principima, ruši zidove koje je podigla oko sebe i predstavlja se kao drugačija, umerenija Nerea koja pokušava da pronađe smisao i upozna samu sebe, nezavisno od veza, i bez predrasuda.

Ovaj poslednji nastavak me je mnogo namučio jer se ispostavilo da sam počela da ga čitam u najgorem mogućem trenutku – jer ja kad počnem da čitam nešto od ove autorke postajem slepa i gluva za sve oko sebe i zaboravljam na sve svoje obaveze. I pošto nisam mogla da izdržim neizvesnost, pročitala sam knjigu za dva dana i ostala još zamišljenija i uznemirenija.

Priče o životima Valerije, Lole, Karmen, Neree i, naravno, Viktora, potpuno će vas očarati. Imaćete utisak da su to ličnosti od krvi i mesa, koje su napustile stranice knjige i pokušavaju da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životima.

Ovaj poslednji nastavak nimalo ne zaostaje za prethodnim knjigama iz serijala, a meni lično je možda i najbolji, jer nakon toliko komplikacija, patnje, smeha, plača, iluzija i snova Valerija konačno uspeva da ostvari dugo očekivan i priželjkivan rezultat, a to je upravo ono što joj je bilo potrebno i za šta su i čitaoci navijali još od prve knjige.

U ovom, poslednjem, delu serijala upoznajemo kompleksniju Valeriju koja pokušava da se oslobodi svoje ljušture i pred svima ogoli svoja osećanja. Ne poričem da me je mnogo puta dovodila do ludila, ozbiljno, dešavalo se da poželim da je ošamarim i viknem: „Ženo, probudi se već jednom!“.

Situacija u ljubavnom trouglu vrlo je napeta: Bruno je divan i iskren mladić, koji u svom postupanju prema Valeriji ne ostavlja prostora za nedoumice, i mada mi se Bruno veoma svideo, u ovom poslednjem delu nešto me je pokolebalo... i nisam pogrešila, jer sam na kraju shvatila da ću zauvek biti zaljubljena u Viktora.

Ljubavna priča između Valerije i Viktora ipak ostavlja najjači utisak, kao šlag na torti – njihova veza je neprestana borba: volim te i potreban si mi, pa onda nisi mi potreban, pa ostani, pa ovo neće izaći na dobro... jasno vam je zbog čega sam bila napeta?

O Viktoru sam već dovoljno rekla – on je jedan divan, tvrdoglav, seksi muškarac – dok ne zabrlja. Osvojio me je od prvog pojavljivanja, sa tim svojim predivnim očima, neizmernom ljubavlju prema Valeriji, i strahom od vezivanja. Mora se priznati da je prešao preko mnogo čega i da je s vremenom, malo-pomalo, naučio nešto iz svojih grešaka i uspeo da se promeni; on je jedan od junaka koji je tokom serijala najviše evoluirao; više nije adolescent kojim vladaju hormoni – konačno je postao odrasla osoba, odgovorna za svoje postupke.

Ne smemo da zaboravimo ni Lolu, Nereu i Karmen, koje takođe prolaze kroz mnogo toga, i kojima baš i ne cvetaju ruže. Svaka od njih na sebi svojstven način pokušava da se suoči sa problemima, i volela bih da mogu da vam ispričam šta se sa njima dešava, ali bojim se da bih vam tako otkrila previše i pokvarila kraj čitave priče.

Ove četiri prijateljice ostaju okosnica serijala, a njihovo prijateljstvo je neraskidivo.

Umirala sam od želje da saznam kako će ova velika i složena priča da se završi. Uživala sam prateći živote Valerije i njenih prijateljica, otkrivajući šta se krije iza njihovih osećanja, strahova, briga i ljubavnih muka – nedostajaće mi njihove ludosti.

Da zaključim, „Prava Valerija“ je dugo očekivani kraj kakvom sam se nadala i kakav sam priželjkivala, i u potpunosti je zaokružio zamršenu ljubavnu priču Valerije i Viktora.

Kada sam završila sa čitanjem ovog divnog epiloga na licu mi je ostao osmeh, onaj široki osmeh jer ste zadovoljni načinom na koji se priča završila i ne biste poželeli ništa više od toga.

Izvor: leerllenaelalma.blogspot.com 
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.