Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Pratim te“: I posle kažu da je trčanje zdravo... - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Pratim te“: I posle kažu da je trčanje zdravo...

Pratim tePitera Džejmsa je knjiga posle čijeg čitanja ćete dobro razmisliti da li da počnete da se bavite trčanjem…

Džerzi je ostrvo koje se nalazi u Lamanšu, udaljeno dvadeset kilometara od obale Francuske i sto šezdeset kilometara od obale Velike Britanije. Ima samostalnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, dok su spoljni poslovi i odbrana povereni britanskoj kruni. Vladar Džerzija je vojvoda Normandije, što je titula koju je nosila i kraljica Elizabeta II.

Glavni grad Džerzija je Sent Helije sa oko 30.000 stanovnika, dok na celom ostrvu živi tek 100.000 duša.

Prilično izolovana i mala zajednica je kao stvorena za radnju horora ili trilera. Upravo to je pomislio i britanski pisac krimića Piter Džejms kada je radnju svog novog romana „Pratim te“, koji je u prevodu Marka Mladenovića kod nas objavila izdavačka kuća Laguna, smestio na ovo ostrvu.

Ovaj najpopularniji britanski pisac kriminalističkih romana, koji su prodati u više od dvadeset miliona primeraka širom sveta i prevedeni na trideset sedam jezika, inspiraciju za svoj novi roman je pronašao u jednoj mobilnoj aplikaciji koju koristi njegova supruga Lara.

Lara je do sada istrčala trinaest maratona i, poput svog supruga, veliki je zaljubljenik u trčanje. Pre nekoliko godina počela je da koristi aplikaciju za trčanje koja pamti putanju, razdaljine, vreme i razne druge podatke. Glavna zabava koju ova aplikacija nudi svojim korisnicima jeste da mogu da porede svoje vreme sa drugim trkačima. A kako su trkači uglavnom takmičarski raspoloženi, rado koriste baš ovu opciju.

Lara je jednog dana, dok je trčala seoskim stazama u Saseksu, primetila nekog neznanca koji je trčao istom putanjom kao i ona. Kada se vratila kući, videla je da ju je zapratio i na aplikaciji za trčanje. Tada je shvatila da, koristeći aplikaciju, stranac može da otkrije gde ona živi, njene trkačke rutine, brzinu, mesta na kojima trči i obilje sličnih informacija.

Kada je sve ovo ispričala svom suprugu, u njemu se rodila ideja za zaplet knjige koju je objavio tri godine docnije.

Junakinja romana Džordži Maklin živi na Džerziju i radi kao fitnes instruktorka. I sama posvećena poslu, voli da trči i koristi aplikaciju za trčanje preko koje može da se nadmeće i upoređuje rezultate sa ostalim korisnicima koji se međusobno prate.

Tokom jedne partije trčanja umalo ju je udario nepažljivi vozač. Nesreća je za dlaku izbegnuta, Džordži je otrčala dalje, ali vozač je okrenuo automobil i počeo da je prati. Za volanom se nalazio šarmantni i samouvereni lekar Markus Valentajn. Markus ima savršen život. Jedan je od najuglednijih stručnjaka za akušerstvo, ima savršenu suprugu, troje divne dece… Ali nešto mu nedostaje.

U liku džogerke koju je umalo pregazio prepoznao je Linet, devojku u koju je bio zaljubljen kada je bio tinejdžer. Prosto je neverovatno kako ga je sudbina navela na nju. Mora da je ona. Markus ne može da prestane da misli na ženu koja mu je (ponovo, možda?) prešla put.

Ovaj put, siguran je, neće dopustiti da mu se tako lako izmigolji iz ruku. Biće njegova.

Igra mačke i miša je počela.

Piter Džejms je nesumnjivo majstor svog zanata. Roman započinje veoma sporo dok se slike savršenih porodica i pripadnika ostrvske srednje klase nižu. Upoznajemo se sa njihovim snovima, željama, žudnjama, nadama, veganstvom, političkom korektnošću, ispravnošću i savršenstvom.

A onda, kada smo najzad neke zavoleli, a neke prezreli, pojavljuje se Markus Valentajn koji, poput crva, buši tu savršenu sliku male zajednice dobrih ljudi.

Kako stranice odmiču, napetost postaje sve veća i veća. Više nije u pitanju samo život (i smrt) glavne junakinje, već i ljudi oko nje, onih koje voli i do kojih joj je stalo. Čak ni deca nisu pošteđena upitne budućnosti. Autor ovih redova je poslednjih osamdeset stranica, da iskoristimo prigodan izraz, „pretrčao“ jer je želeo da što pre otkrije kako će se cela priča okončati i ko će stradati, a ko preživeti opsesiju za savršenstvom. Poslednja trećina romana se čita sedeći na ivici stolice.

Ako ništa drugo, posle čitanja ove knjige razmislićete dobro o tome sa kim delite lične informacije i podatke na društvenim mrežama i aplikacijama. Može biti jezivo.

Autor: Milan Aranđelović
Izvor: bookvar.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.