Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Poljubac miholjskog leta“ – Jesen u kojoj je trebalo uživati - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Poljubac miholjskog leta“ – Jesen u kojoj je trebalo uživati

Kako jedna iznenadna smrt može odjednom promeniti živote ljudi koji se pre tragičnog događaja nisu ni poznavali, to je na zanimljiv način prikazao Milko Štimac u romanu „Poljubac miholjskog leta“, čiju je radnju koncipirao na osnovu sopstvene pozorišne predstave „Menica bez pokrića“.

Iako počinje kao klasični triler, štaviše držeći se i nekih manje-više predvidljivih šablona – pri čemu se izdvaja tipični lik mladog i pomalo gordog islednika koji tek što je stupio na dužnost – ipak se „Poljubac miholjskog leta“ postepeno pretvara u autentičnu priču koja ne iznenađuje toliko novim otkrićima u samoj istrazi koliko iznenađuje obrtima što se dešavaju u odnosima između nekolicine učesnika u istrazi, bilo da su oni predstavnici zakona, bilo da su osumnjičeni, bilo da su na mesto zločina došli slučajno.

Preciziravši da se radnja dešava u Beogradu u jesen 1938. godine, autor je iskoristio brojne načine kako bi što slikovitije dočarao tadašnji ambijent jugoslovenske prestonice, pa je u tu svrhu sačinio i raznorazne likove koji zajedno čine nesvakišdanju mešavinu, ne samo po svojim karakterima, nego i po svom načinu izražavanja, tim pre što se njihov govor kreće u rasponu od slavonskog dijalekta prožetog kroatizmima, preko folksdojčerskih germanizama, do žargona beogradskih brokera, a samo se po sebi podrazumeva da na površinu povremeno isplivaju i etničko-regionalne nesuglasice koje nisu bile prevaziđene čak ni nakon pune dve decenije od jugoslovenskog ujedinjenja.

Kako bi, inače, moglo i doći do potpunog razumevanja između Solunca koji žali što nije ostavio kosti u Albaniji i folksdojčera koji s ponosom gleda na teritorijalno proširenje zemlje svojih sunarodnika?

Kako bi se mogli usaglasiti jedan mladi islednik poreklom iz bivših austrougarskih krajeva i jedan beogradski bogataš kome je porodica okrnjena u ime proširenja otadžbine?

Ipak, ova nam priča pokazuje da je u tadašnjem Beogradu bilo mesta za svakoga, bez obzira na poreklo i ideologiju, pa iako se radnja uglavnom dešava na jednom mestu i tokom jednog prepodneva, čini se da sve vreme izbija svojevrsni kosmopolitizam i da upravo ta čudna mešavina različitih karaktera predstavlja bogatstvo, a ne balast.

Pisan pomalo u ekspresivnom tonu, sa neskrivenim autorovim stavom prema likovima koje je stvorio, „Poljubac miholjskog leta“ je upravo kao takav još bliži i interesantniji čitaocima, koji će upravo zahvaljujući autorovoj sposobnosti da prodre u dušu beogradskog međuratnog čoveka i sami moći lakše da stvore sliku tadašnjeg ambijenta.

Nije lako zamisliti da roman čija se radnja dešava u periodu između dva svetska rata može imati srećan kraj, tim pre što, iz današnje perspektive gledano, svi znaju da se dotični period završio sukobom i stradanjem neviđenih razmera, ali baš zbog toga će svaki čitalac i poželeti da junaci ovog romana pronađu svoju sreću kako bi barem malo mogli u njoj da uživaju, makar i tokom onih godinu dana pre nego što na evropskom tlu počne novi rat.

A pošto vreme radnje pada nakon potpisivanja Minhenskog sporazuma, zahvaljujući kome je naziv sudetskih planina ušao u svakodnevni vokabular i koji je nesumnjivo bio uvod u novo svetsko krvoproliće, i pošto život naročito u takvim okolnostima odvede čoveka na onu stranu kojoj nikada i nije težio, jasno je da „Poljubac miholjskog leta“ pokušava da otrgne i prikaže onaj preostali tračak nade međuratnog perioda, poručujući nam da je itekako trebalo iskoristiti priliku za ljubav i uživanje u toj poslednjoj mirnodopskoj jeseni – sve i da ona nije bila miholjsko leto.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.