Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Njegove bele rukavice“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Njegove bele rukavice“

„Njegove bele rukavice“ su deveti roman književnice i novinara Jelene Bačić Alimpić. Njeni prethodni romani prevođeni su na makedonski, turski, bugarski, slovački i francuski jezik. Svi njeni dosadašnji romani bili su bestseleri i nalazili su se na vrhu popularnosti od 2010 godine. Verujem i da će se roman „Njegove bele rukavice“ naći na listi najčitanijih romana 2019. godine.

Radnja romana smeštena je u Bosnu i Hercegovinu, s početka dvadesetih godina prošlog veka. Ljubica Ignjatović, devojka nadarena za pisanje, živi u roditeljskom domu u Sarajevu. Njen odnos sa majkom je hladan, ali je zato greje očeva ljubav.

Lepu i pametnu Ljubicu na ulici sreće Karel Dragutin Hart i taj površni susret sa tamnoputim činovnikom Vlade odrediće njenu sudbinu. Iako ne zna ništa o njegovom životu Ljubica se zaljubljuje u šarmantnog gospodina finih manira. Posle nekog vremena oni se venčavaju.

Ljubav i strast čine da Ljubica ne obraća pažnju na stvarnost koja nimalo nije lepa. Iz te ljubavi rađaju se i deca. Sasvim slučajno Ljubica saznaje čime se njen suprug zapravo bavi. Bio je to prvi od brojnih teških udaraca koje joj je namenila sudbina.

Ljubica pada u depresiju, ali iz nje, zahvaljujući dadilji i prijateljici Aniki, brzo izlazi. Rešena je da uzme život u svoje ruke i da se bori za sebe i svoju decu.

Negde pri kraju romana ova lepa i hrabra žena saznaje porodičnu tajnu zahvaljujući kojoj ona shvata zašto je njena majka bila hladna prema njoj.

Jelena Bačić Alimpić pitkim jezikom, bez suvišne deskripcije, opisuje predratnu Bosnu i Hercegovinu, njenu istoriju, političke prilike koje su tada postojale kao i život običnih ljudi. Pred čitaocima otvara svet dželata-izvršilaca jurisdikcije. Glavni junak Karel Hart, kao i njegove kolege Alojz Sajfrid i Florijan Mauzner, zaista su postojali i bili su dželati tadašnje Kraljevine.

Koliko dugo traju strast i ljubav? Šta se dešava kada one nestanu i njih nasledi mržnja? Da li je ispravno na prevaru odgovoriti prevarom?

Na sva ova pitanja odgovore možete pronaći u romanu „Njegove bele rukavice“. Ovo nije klasičan ljubavni roman u kome je sve lepo i nežno..

Ovo je priča o ženi koja je hrabro podnela sve nedaće svog života.

Najtoplije ga preporučujem svima koji rado čitaju knjige domaćih pisaca i onima koji su zaljubljeni, koji vole i onima koji će se tek zaljubiti i zavoleti.
 
Autor: Radmila Čeh
Izvor: dnevnikslucajnedomacice.wordpress.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.