Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Na sve strane mali požari“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Na sve strane mali požari“

Celeste Ng je nagrađivana američka autorica koja je i sama odrasla u Shaker Heightsu – mjestu radnje ove knjige. Izuzetno je dobro obrazovana spisateljica, s diplomom s Harvarda, a prije „Na sve strane mali požari“ objavila je jedan roman – „Sve što ti nikad nisam rekla“.

Poslušavši nekoliko podcastova u kojem je Celeste intervjuirana mogu samo potvrditi kako je riječ o ženi iznimne inteligencije, zanimljivih stavova i vrlo jasnog, znalačkog pristupa pisanju. Celeste ne piše – ona pripovijeda. Tekst samo teče, mazi um i dušu, i meni osobno Celestin stil pisanja savršeno odgovara.

U ovoj knjizi Celeste Ng poteže pitanje identiteta, ali i utopije. Ovdje se radi o jednoj američkoj priči koja je najsnažnija upravo kada ga čitaju oni koji toj kulturi i pripadaju, stoga imajte na umu da u slučaju da vas toliko ne zanima npr. problematika rasizma u Americi, onda vam ova knjiga možda neće zasjati u svoj svojoj punini.

Ipak, Celeste isto tako pripovijeda priču s univerzalnim temama ukorijenjenim u problematikama klasne razlike, netrpeljivosti, raznolikosti i – možda najbitnije – istinske slobode duha koja nije vezana uz vanjska pravila i društvene norme.

Radnja ove knjiga odvija se devedesetih godina prošlog stoljeća u Shaker Heightsu – naselju u Americi osmišljenom da bude najbliže moguće famoznom konceptu utopije. Riječ je o liberalnom, progresivnom predgrađu (inače turobnog) Clevelanda u kojem je sve savršeno osmišljeno, zamišljeno i isplanirano. Zna se kako se grade ceste, koje su boje kuće, koliko centimetara trava smije izrasti prije nego li se pokosi. Ella Richardson i njena obitelj savršeni su predstavnici te zajednice.

I upravo njihova kuća gori u prvom poglavlju ove knjige.

Nakon toga priča se vraća ponešto u prošlost kada u gradić dolazi tajanstvena i pomalo divlja umjetnica Mia Warren, koja sa svojom maloljetnom kćeri useljava u Shaker Heights. Mia je sve što ova zajednica nije – spontana, nepredvidiva, divlja i slobodna.

No kada lokalni mladi i ugledni bračni par pokuša usvojiti napuštenu bebu azijskih korijena, to eskalira u sudski proces koji u potpunosti polarizira ovu idealističnu zajednicu u kojoj, ispostavlja se, tinja puno manjih požara. I Ella za taj kaos krivi slobodoumnu Miu.

Što ova knjiga NIJE

Ovo nije triler s velikim misterijom koji polazi iz nekog brutalnog događaja, u ovom slučaju podmetnutog požara.

Ovo nije knjiga ni o junacima ili zlikovcima – i jedna i druga strana je u ovoj knjizi jednako pod paljbom autorice koja spretno locira svu karakternu kompleksnost, a bome i licemjerstvo. Sasvim je moguće da u ovoj knjizi nećete istinski zavoljeti niti jedan jedini lik, ali ćete svaki lik savršeno razumjeti.

I to nas dovodi do sljedećeg…

Što ova knjiga JEST

Zanimljivo je da Celeste pod svoje povećalo nije stavila neku ultra-konzervativnu zajednicu, već jednu od zvanično najprogresivnijih u Americi. Proučavajući sitne požare koji gore u toj crème de la crème zajednici, spisateljica udara u srž – je li ova mala zajednica zbilja utopijska? Je li zbilja tolerantna? Inkluzivna? Suosjećajna? Ili je to samo dobro organizirano, rigidno i uniformirano društvo koje samo sebi govori da je jedno, dok je istina zapravo puno šarolikija?

Celeste Ng testira ovu tezu te u centar priče stavlja sudski proces koja razdjeljuje dosad sasvim jednoumnu zajednicu. Ta sudska situacija je sve samo ne jednostavna i u sebi sadrži iznimnu moralnu dilemu koja je i mene zagrcnula kao čitateljicu. Riječ je u kompleksnom posvajateljskom procesu i Celeste se iznimno (IZNIMNO) potrudila da nam, uz inteligentnu argumentaciju, ovaj slučaj predstavi bez zrnca pristranosti sa svoje autorske strane. Kako bi ta objektivnost bila uspješna potrebna je velika doza kontrole, samokritičnosti i spisateljskog talenta – mahom odlike koje krase ovu autoricu i to u izobilju. Nema dileme, „Na sve strane mali požari“ je dobro napisana knjiga.

Ova me knjiga svojim hrabrim pitanjima i apsolutnim manjkom jasno definiranih zaključaka bacila na koljena te mi u potpunosti poljuljala neka osobna vjerovanja. Do ove knjige bila sam uvjerena da sam istinski tolerantna osoba, a bome i osoba koja smatra da ima uporište u gotovo svakoj moralnoj dilemi. Mislila sam da sam osoba u čijoj glavi mali požari ne gore.

Autor: Ana Jembrek
Izvor: knjigesumojsvijet.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.