Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Majka ubice“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Majka ubice“

Šta je najgore što se može desiti jednom roditelju: policija koja donosi vest da mu je dete nastradalo ili vest da je njegovo dete počinilo ubistvo? U oba slučaja izgubio je dete, a ako mu je dete još i ubica onda on gubi pravo da pokaže svoju ljubav.
 
Sugestivni roman Ide Linde „Majka ubice“ ima naslov s naivnim prizvukom, otprilike kao kad bi dete dalo ime svom crtežu. Tu je ubica, a i majka ubice.

A tu je i kuća ubice: oskudno namešten stan u kome dečak živi s majkom, koja još nije majka ubice. On ima svoju sobu, ona spava u dnevnom boravku. Ona radi na bezimenom radnom mestu, ali život kao da joj je na pauzi i čekanju, sve zbog sina. Ko će da dodirne njeno „lepo bezvredno telo“ kad on odraste a ona ostari?

Linde piše kratke pasuse o ljubavi prema detetu koje odrasta i udaljava se. O nasleđu koje nosimo u sebi, o tome da li smo kao deca naučili da volimo ili da budemo voljeni. Da li smo naučili šta je bolje – popraviti ili ubiti.
Sve je trivijalno, ali postoje i jezive naznake o simbiozi koja može da postane opasna. Noćne more, koje ponekad ulaze u dečaka tako da njegova majka ostane bez snova.

Ali dečakova majka je dobra i požrtvovana, usamljena je ali drži se stoički, jer ništa se loše ne može desiti – ima svetlih pasusa o sreći kada dete raste, majka „stoji mirno pred svetom“. Ona veruje u nevidljivi ugovor u koji se svi uzdamo: samopožrtvovanost treba da znači da će dete postati osoba koja nas ispunjava ponosom. Još bolje od toga – srećan čovek.

No nije tako ispalo. Sin ubija dečaka od 16 godina, dospeva u zatvor i njegova majka kažnjava samu sebe. Kada vidi majku ubijenog dečaka, uviđa da je izlišno da govori o sopstvenoj tuzi.

Jedina osoba s kojom može otvoreno da razgovara je Grejs, koja takođe posećuje osuđenog sina u zatvoru. Nije slučajnost što njeno ime znači „milost“.

„Zvala sam ga moj sin zato što je bio u mojoj moći“, kaže Henrijeta kad je njen sin mali. Ali važno joj je i da istakne da u njihovom odnosu ima i nečeg fatalnog. Nije ga rodila, možda ga je ukrala?

Ida Linde izvodi oglede s našim poimanjem majčinske ljubavi, „koja je neobuzdana i opasna“, u koju se uzdamo, koja nikad ne sme da nas izda, ali s druge strane ne sme da bude bezgranična – za koliko se samo tragedija okrivljuju majke koje ne postavljaju granice? „Majka ubice“ postavlja provokativna pitanja o tome koliko ljubavi i koliko srama pripada majci – što kod čitaoca pobuđuje osećanje izdaje.

Ovo je bezvremena drama o majkama i sinovima, o nasilju. Ali i jasna – upravo zato što se ne pominje – referenca na mnoge mlade ubijene muškarce u švedskim predgrađima, koji umiru u onom što se zove okršaji kriminalnih bandi ili zato što nekom smetaju.

Opasan utisak nestvarnog – da se žali neko ko se ne može žaliti – provlači se kao hladno sečivo kroz ceo roman. Ida Linde piše da je rutina svakodnevnog života pletivo na koje se kače takvi utisci i osećaji nestvarnog – i ovaj roman podseća na pletivo, na veš koji okačen na žicu, da se suši, izložen pogledima drugih, na granici između privatnog i javnog.
 
Autor: Ulrika Miles
Izvor: SVT
Prevod: Slavica Milosavljević


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.