Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Kuća na jezeru“ Kejt Morton - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Kuća na jezeru“ Kejt Morton

Jedna od najpopularnijih pripovedača današnjice, Kejt Morton, autorka romana „Zaboravljeni vrt“ i „Davni sati“ je u svom najfinijem izdanju u novoj misteriji, smeštenoj u Kronvol tridesetih godina.
 
Kejt Morton je zablistala na književnoj sceni 2007. godine i od tog trenutka su njeno romani postali bestseleri širom sveta. Njen novi roman „Kuća na jezeru“ donosi prepoznatljiv ton i stil – pripoveda nam raskošnu, prožimajuću emotivnu priču koji odlikuje ovu australijsku autorku.
 
„Kuća na jezeru“ nas uvodi u priču kroz oči simpatične i pomalo krute junakinje Alis Edvejn. Alis je uspešna autorka kriminalističkih romana, u poodmaklim godinama, a inspiraciju za mnoge od svojih priča crpi iz tragedije koju je proživela: kada je bila tinejdžerka, njen mlađi brat Teo je nestao iz kolevke i ta misterija je decenijama ostala nerešena.

Zatim se u priči pojavljuje detektivka Sejdi Sperou. Boreći se i sama sa svojim demonima, na prinudnom odmoru nailazi na Teov slučaj – i on postaje njena nova misija.

Prepletene priče koje teku različitim vremenskim tokovima uobičajene su za savremenu fikciju, a Mortonova sa velikom veštionom upravlja celokupnim tokom. U „Kući na jezeru“ pripovedanje bez poteškoća skače iz tridesetih godina dvadesetog veka pa do sadašnjice u Kromvolu i Londonu, postepeno preplićući konce priče na virtuozan način.
 
Elementi misterije su u njenim romanima uvek dobro promišljeni i majstorski upleteni – autorka uvek ide korak ispred čitaoca, pružajući taman dovoljno da se čitalac stalno pita i nagađa, ali nijednog trenutka ne otkrivajući previše.

Ljubitelji romana Kejt Morton već znaju da njeni likovi imaju izuzetno bogat emotivni život. Različiti oblici ljubavi uvek su sila koja pokreće priču, i čitaocu se otkrivaju najdublje unutrašnje misli nekoliko junaka. Efikasan način da se pridobiju simpatije čitaoca je pisanje o simpatijama i emocijama likova – u samo nekoliko poglavlja vi ste već uvučeni, duboko saosećate sa njima. Stil Mortonove je uglavnom lagan, pa iako je mnogobrojnim nitima priče potrebno skoro 600 strana da se spletu zajedno, ni u jednom trenutku nećete imati utisak da se priča nepotrebno rasteže. Izlaganje je smelo i odvažno, sa ciljem da podstakne različita mišljenja: neki će ga smatrati prijatnim, a neki možda dovoditi u pitanje stilsku urednost.

Odlika dobre knjige je baš to što vas ona natera da zaboravite na sebe i svoje okruženje, a bez ikakve sumnje „Kuća na jezeru“ upravo to i postiže. Odneće vas do predivnih seoskih predela Kornvola, razrešiti nevolje i zločin, a najbolje od svega – podsetiti vas zašto toliko volite čitanje. To je Kejt Morton u svom najboljem izdanju.

Izvor: readersdigest.co.uk
Prevod: Dušica Novaković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija knjige bez opoziva poslednje reči znamenitih ličnosti  laguna knjige Održana promocija knjige „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“
17.04.2024.
U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 16. aprila predstavljena je knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i Dejana Mihailovića, obuhvatan i raznovrstan hronološk...
više
promocija romana tri hleba nasušna u trsteniku laguna knjige Promocija romana „Tri hleba nasušna“ u Trsteniku
17.04.2024.
Autorka Slavica Mastikosa predstaviće svoj roman „Tri hleba nasušna“ pred čitaocima u Trsteniku. Promocija će se održati u petak 19. aprila od 19 sati u čitaonici Narodne biblioteke „Jefimija“. ...
više
srđan valjarević niko ne može da zna šta je taman laguna knjige Srđan Valjarević: Niko ne može da zna šta je taman
17.04.2024.
Malo je ljudi na našoj književnoj sceni oko kojih se tako diže fama kao kada se pomene ime Srđana Valjarevića. On je među čitaocima izgradio kultni status tokom decenija, zato što ga to uopšte nije za...
više
ljubica arsić u svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni video  laguna knjige Ljubica Arsić: U svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni [video]
17.04.2024.
Ljubica Arsić, jedna od najznačajnijih savremenih srpskih spisateljica, predstavila je zbirku kratkih priča „Ti i ja smo bili par“ kao gošća „Kulturnog dnevnika“ na RTS-u. U njima autorka ispituje top...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.