Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Krug“ Dejva Egersa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Krug“ Dejva Egersa

Ne tako davno, Dejv Egers se pojavio u američkoj književnosti, probivši se svojim metaforičnim memoarima „Potresno delo zapanjujuće genijalnosti“. Njegove književne odrednice i teme o pravima ljudi učinile su ga društveno angažovanim i kulturno povezanim, a sada sa novim romanom „Krug“, čini se da je Egersov prvobitni optimizam stavljen na pauzu na granicama društvenih mreža, u iščekivanju sveta koji nije prepun potencijala, nego obična noćna mora.

Mej je naivna devojka od dvadeset i nešto godina koja uplovljava u vrli, novi svet ogromnog informativno tehnološkog preduzeća Krug, koje je spojilo funkcije Majkrosofta, Gugla, Epla, Jutjuba, Fejsbuka i Tvitera u ujedinjenu korporaciju sa naizgled divnim idejama.

Korisnici Kruga mogu da imaju samo jedan nalog, nazvan BašTi, koji im dozvoljava pristup svim operacijama i društvenim kontaktima dostupnim u digitalnom univerzumu.

Duboko u organizaciji, uži krug šefova spaja idealizam o tehnologiji i ljudskim pravima u viziju o idealnoj demokratiji, transparentnosti i znanju, sa kojom oni žele da spoje privatne i javne sfere i usavrše operacije upravljanja.

Orvelovske reference skoro i da ne moramo da naglašavamo, ali glavni moto Kruga – „Sve što se dogodi, mora da se zna“ – potiče ne toliko iz političke ideologije već od nezrelog informacionog utopizma koji je zagovarao Džulijan Asanž (koji se pominje u romanu) ili snova o društvenoj povezanosti koje je imao Mark Zakerberg (koga donekle naziremo u osnivaču Kruga, Taju Gospodinovu).

Mej se probija kroz ultrameritokratske redove kompanije kako bi se istakla kao vodeće promotivno svetlo, smišljajući neke od ključnih citata: „Tajne su laži“, „Deljenje je briga“, „Privatnost je krađa“.

Na tom putu joj se nude, i ona ih ignoriše, sve jasniji uvidi u ono što nije u redu sa celom tom pričom. Jedne noći, Mej odlazi u ilegalnu vožnju kajakom do nenaseljenog ostrva, gde se na trenutak oslobodila od hiper povezanog sveta, da bi kasnije bila primorana na seansu samokritike pred okupljenim osobljem Kruga. Na platformi kompanije koja podseća na stil Stiva Džobsa, Mej priznaje svoje zločine, zajedno sa ostalima koji otkrivaju svako svoje iskustvo u korist zajednice.

U vidu pokajanja, ona pretvara svoj život u model nemilosrdne vidljivosti, a život svoje porodice u verziju „Trumanovog šoua“. Bivši dečko drži govore o noćnoj mori koju ona podržava, na šta mu ona odgovara progoneći ga putem društvenih mreža dok on traži način da pobegne u poslednji, nepovezani kutak divljine.

Ne možemo sa sigurnošću da znamo da li je „Krug“ satira sadašnjice ili distopijska verzija skorije budućnosti. Egersov stil je tečan, sa lakoćom barata terminima tehnološkog sveta, a oponiranje tako uzbudljivo da mu se oprašta svaka mana koju bi čitalac mogao da zapazi.

Bilo bi pomalo suludo upoređivati današnje onlajn korporacije ili aktuelni strah među građanstvom od nadziranja, sa pravim svetskim, totalitarnim silama (nacisti, Staljin, maoisti) koje su evocirane u romanu „1984“. Ali ovaj Egersov roman je krajnje karikirana verzija visoko tehnološkog totalitarizma, jedan narativni, misaoni eksperiment u kome njegov liberalni idealizam (pre nego fašizam ili komunizam) dostiže vrhunac.

U svemu ovome može biti i nekog podsmeha. Egers, u svojim četrdesetim, više nije mladi inovator. On je, ustvari, verovatno predstavnik poslednje generacije velikih američkih pisaca koji su u potpunosti potekli iz starih vrednosti štampe. „Krug“ možda, na kraju, predstavlja sliku kako idealisti društvenih mreža izgledaju u formi tradicionalnih romana iz pera skeptika.
 
Izvor : theguardian.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.