Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Kad je vreme za ljubav?“: Briljantan i veoma duhovit debitantski roman - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Kad je vreme za ljubav?“: Briljantan i veoma duhovit debitantski roman

Pred vama je priča o dvoje ljubavnika koji se iznova susreću kao dvadesetogodišnjaci na početku svake nove decenije.

Godina je 1947, a u Britaniji se još uvek osećaju posledice rata. Vajolet i Albert imaju dvadeset godina. Leti, kako je inače zovu, rođena je u jednoj kućici u nizu u Abergaveniju; a Berti u Nersborou, u kući koja ima istočno krilo.

Nakon što ih je povezala Bertijeva sestra Rouz, koju je Leti upoznala kada su radile kao telegrafistkinje u Londonu, njih dvoje će se naći usred drame, dostojne samog Džulijana Felouza, koja proističe iz sudara klasa i polova, društvenih očekivanja i uzburkanih osećanja i požude između dvoje mladih.

Ali autorka Holi Vilijems čini to mnogo zanimljivijim. U narednom delu knjige mi ponovo srećemo brata i sestru, aristokrate Rouz i Alberta, i briljantnu, pomalo nemirnu Vajolet koja potiče iz radničke klase, i oni još uvek imaju po dvadeset godina – samo što su prošle dve decenije. Kako će se ovi isti likovi ponašati u 1967. godini?

Ovoga puta se nalazimo u studentskom savezu u Šefildu. Berti je postao Al, Vajolet nosi mini-haljinu napravljenu od stare zavese, i njih dvoje se upuštaju u zajednički život u užurbanom Londonu.

Prvenac Holi Vilijems je inteligentno napisan, a povremeno i veoma smešan, oživljava prošlost koja bi, u manje veštim rukama, delovala dosadno i već viđeno. Jer tek nakon što posvedočimo prvim, tajnim poljupcima Bertija i Leti u 1947. godini, postaje jasno koliko brzo društvo može da se promeni; dvadeset godina kasnije sledeća verzija Alberta oseća se slobodno da izjavi kako je Božić „postao obična kapitalistička prevara“, i da treba da ostanu u Londonu gde će moći da se „izležavaju u krevetu ceo dan, poklanjaju jedno drugom oralni seks, što je besplatan a značajan dar, i jedu slani komisbrot“.

Nedugo zatim Vajolet se useljava u „životni prostor radikalnih feministkinja“, a Al počinje da se druži sa hipicima u San Francisku.

U poslednjem vremenskom skoku nas autorka vodi u 1987. godinu, gde se Albert i Vaj prepuštaju ekstaziju na rejv žurki, razgovarajući o sindikatima i „sjebanoj eliti“.

Knjiga obrađuje teme koje su savršene za umnu gimnastiku, ali se zbog tempa i fluidnosti čita poput najboljeg komercijalnog bestselera. Svaka nova inkarnacija Vajolet i Alberta samo nadograđuje priču koja se ranije odigrala, čak i onda kada se u potpunosti prepuste trenutku.

Holi Vilijems se naročito dobro pokazala u dočaravanju fizičke strane ljubavi ovo dvoje mladih i u tome kako se pojedinci često povinuju onome što društvo diktira. Albertovo slepilo za vlastite privilegije i Vajoletina borba da bude prihvaćena kao neko ko mu je ravnopravan iznova se odigravaju na svim mogućim lokacijama, dok autorka uporedo rasparava niti od kojih smo satkani i koje nas sputavaju.

Jedino mi je žao što ovaj par ne upoznajemo kao milenijalace, jer me živo zanima kako bi se snašli u doba Fejsbuka i Tindera.

Holi Vilijems je napisala briljantno, duhovito, prkosno, nesentimentalno delo koje preispituje privilegije i klase, polove i sopstvo. Dovoljan znak da su i premisa knjige i njena realizacija izuzetno kvalitetni jeste činjenica da sam, čak i ako ima popriličan broj strana, poželela da je knjiga mnogoooo duža.

Autor: Merijen Livi
Izvor: inews.co.uk
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
09.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
10 najneobičnijih biblioteka iz celog sveta video  laguna knjige 10 najneobičnijih biblioteka iz celog sveta [video]
09.05.2024.
Prema rečima Stivena Kinga, knjige su jedinstvena prenosiva magija. One moraju negde biti smeštene, a zgrade koje su stvorene za njihovo skladištenje mogu biti podjednako magične kao i one same. Posto...
više
 neka ljubav vlada prvi memoari otkrivaju čistu zrelost slavnog muzičara laguna knjige „Neka ljubav vlada“: Prvi memoari otkrivaju čistu zrelost slavnog muzičara
09.05.2024.
Nije iznenađenje što je roker Leni Kravic svoje memoare „Neka ljubav vlada“ posvetio svojoj majci, glumici Roksi Roker. Najpoznatija po ulozi u „Džefersonovima“, Roksi predstavlja temelj oko kog je Le...
više
prikaz papirne palate mirande kauli heler velike male laži u stilu džona čivera laguna knjige Prikaz „Papirne palate“ Mirande Kauli Heler: „Velike male laži“ u stilu Džona Čivera
09.05.2024.
El Bišop, narator dugo najavljivanog debitantskog ostvarenja Mirande Kauli Heler, na prvu loptu ne ostavlja baš lep utisak. U trenutku kada je upoznajemo nalazi se u porodičnoj vikendici na Kejp Kodu ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.