Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Jedna nit“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Jedna nit“

Junakinje Trejsi Ševalije nisu tipične heroine istorijskih romana i upravo to – u kombinaciji sa dobro proučenim periodom o kome piše i fantastičnim osećajem za tajne čežnje i želje svojih likova – čini ovu autorku jednom od onih koje uvek rado čitam.

Nisu mi svi romani autorke „Devojke sa bisernom minđušom“ interesantni ili dirljivi, ali mi se novi roman u izdanju beogradske Lagune „Jedna nit“ mnogo dopao.

Preciznije, veoma mi se dopala Vajolet Spidvel, tridesetosmogodišnja žena koja tridesetih godina prošlog veka pokušava da sklopi komadiće svog života posle smrti verenika i brata u Prvom svetskom ratu.

Vajolet je „prekobrojna žena“, deo generacije gde se ženina vrednost određivala njenom ulogom supruge, udovice ili majke, a Vajolet nije i zna da neće biti ništa od toga.

Odlučna da se ne pomiri sa time i pristane da ceo život tavori brinući o ogorčenoj majci, Vajolet preduzima drastičan korak budući da nema novca i zavisi od prilično iščašene porodice – seli se u Vinčester gde se zapošljava u kancelariji kao daktilografkinja i jedva preživljava sa bednom platom.

Sticajem okolnosti upoznaje društvo vezilja Vinčesterske katedrale, grupu volonterki koje vezu jastuke za katedralu, jastuke koje će generacijama olakšati sedenje i klečanje prilikom službe.

Čuvena vezilja Luisa Pesel (koja je zaista postojala i njeni jastuci i dalje postoje u Vinčesterskoj katedrali) podučava vezu ovu grupu žena i, iako vešto predstavljena, bledi pred Vajolet – odlučnom da ostavi svoj trag u svetu, makar to bilo kroz vezeni jastuk.

Vajolet je upečatljiv lik – usedelica koja ima povremene susrete sa svojim „šeri“ muškarcima, žena koja obilazi Vinčester sama (i gde mi kroz opise crkava, pecanja, bašti i praznika upoznajemo tu oblast), ćerka koja očajnički želi ljubav i odobravanje svoje odvratno ogorčene majke, nežna tetka i lojalna prijateljica.

Vez, ispravke, paranja i ponovno vezenje ovde služe kao metafora Vajoletinog života i njene odlučnosti da nađe svoje mesto u svetu, mesto koje joj neće određivati društvo već ona sama.

Na tom putu ka preuzimanju kontrole nad svojim životom, Vajolet nailazi i na plejadu muških likova, ali je „Jedna nit“ ipak „ženska“ knjiga u smislu da su njen fokus žene, njihova (ne)prijateljstva, borbe, čežnje, ljubavi i odlučnost da budu srećne čak i ako se to kosi sa normama i protokolima tog vremena.

Čitav roman deluje kao izvezena traka puna bodova i neprimetnih čvorića sakrivenih ispod raznobojnih niti – glasova žena iz ovog romana.  Lepa i praktična i izdržljiva – kao junakinje Trejsi Ševalije.  Topla preporuka.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.