Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Jato“: Vreli hit sa BookToka za vrele letnje dane - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Jato“: Vreli hit sa BookToka za vrele letnje dane

Istina je da mnogo očekujem od svoje ljubavne priče i mladića s kojim ću je deliti. Očekujem strast i leptiriće u stomaku, kao i trenutak-dva kao iz bajke. Kad se svađamo, želim da boli. Kad se krešemo, želim da to osećam svakom ćelijom svog bića. Kad mi tip prizna da me voli, očekujem da to stvarno misli. Ne želim da ispitujem iskrenost tih reči. Želim da me ljubav poseduje, da vlada mnome i da me opseda.

U redu, sad mi je jasno zašto se digla pompa oko ovog romana!

Ne sećam se tačno kada, ali verujem da nije bilo toliko davno kada je ova trilogija stupila na književnu scenu i postala hit na društvenim mrežama – prosto niste mogli da je zaobiđete! Svi su odjednom govorili kako ih je ova knjiga pogodila i terala na more suza i razdirala im dušu... znate već, sve ono što obično jedan knjigoljubac govori kad priča o knjigama koje voli. Čak su mi i neki prijatelji slali svoje fotografije na kojima plaču nad ovom knjigom, pa sam morao da zaključim sledeće... ja jednostavno moram da pročitam „Jato“!

Brzo sam ga pročitao iako je narativ podređen junacima; činjenica da glavna junakinja pripoveda priču iz svog ugla, i da stalno nagađa šta se oko nje događa jer je očito svi drže u mraku, što se tiče MNOGIH stvari… logično će dovesti do toga da ni samom čitaocu nije ništa jasno. Što je sjajno!

Priča se vrti oko Sesilije, koja se seli u gradić Tripl Fols kod svog oca sa kojim nije toliko bliska. Odnosi su zategnuti još od kada je napustio nju i njenu majku kad je bila dete, ali je iznenada promenio ploču i odlučio da želi da je uključi u svoj život. On svakako neće dobiti nagradu za najboljeg tatu na svetu, a odnos će ostati hladan i na distanci, a pored toga ga Sesilija oslovljava sa „gospodine“ kad god da iole progovore među sobom. Njen otac je najbogatiji čovek u gradu i vlasnik je najveće fabrike u kojoj će Sesilija raditi godinu dana kako bi stekla pravo na nasledstvo i jednog dana preuzela posao. Razlog zbog kog će uopšte odlučiti da prihvati ovako besmislenu ponudu jeste taj što se zdravlje njene majke pogoršava, a Sesilija smatra da njen otac treba da im se oduži zbog svega kroz šta su prošle zahvaljujući njemu.

Sesilija usput upoznaje dva čudna momka: Šona i Dominika. Šon je poput suncem okupanog kalifornijskog surfera koji nema jednu brigu na ovom svetu, dok Dominik na prvu loptu deluje kao stereotip tinejdžerske simpatije: suzdržan, zamišljen, visok, tamnokos, zgodan i potpuni seronja, što će devojke potpuno omađijati. Iako su sušta suprotnost, obojicu privlači Sesilija – a ni ona nije naivna jer se i oni njoj dopadaju – pa ćemo u romanu pratiti priču o letu koju je ova trojka provela zajedno... i to nije sve!

Knjiga istovremeno i intrigira i frustrira čitaoca jer vas tera da nagađate, zbog čega je nesumnjivo nećete odložiti sve dok ne dobijete sve odgovore na pitanja.

„To je istina“, dodajem. „Ljudi više ne žele surovu istinu u ljubavnim pričama, ali to, tamo“, pokazujem na ekran, „jeste brutalna, ružna istina.“

Plusevi:

– igra nagađanja! Najbolje kod ovog romana je što autorka na zaista sjajan način uspeva da vas većim delom drži u neznanju i neizvesnosti.

– junaci! Sesilija je pomalo drska, što mi se veoma dopalo. Tipična je predstavnica junakinje u tinejdžerskim godinama, ali to je sasvim na mestu. Veoma je dopadljiva, što je verovatno najbitnija stavka kod glavnog junaka. Autorka me je navela da brinem za Sesiliju i da za nju navijam sve do samog kraja.

– pikantni momenti! Vrelo štivo za vrele letnje dane! Ima dosta scena koje su me zapanjile, ali bih voleo da ih je bilo još više!

Minusi:

nema mnogo radnje... sve do samog kraja, što nije mnogo važno jer je priča podređena našim junacima. Ali ono što ćete na kraju saznati će vas totalno raspametiti.

možda previše nagađanja? Sesilija iznova postavlja ista pitanja na koja ne dobija odgovore pa to ponekad može biti zamorno. A možda i nije. Možda je baš u tome štos? Jer će vas terati da čitate dalje dok ne dobijete ono što želite da znate.

I za kraj... zaključak

Sve u svemu, ovaj roman je veoma pitak i jasno je kao dan zašto se oko njega digla prašina! Čitao sam duboko u noć, jer ne možete da prekinete, pa je ovo savršen recept za one koji su upali u (ne)čitalačku kolotečinu. Verujte mi, držaće vas željnim i budnim!

Drago mi je ipak što mogu da kažem da me ova knjiga nije pogodila i terala na more suza i razdirala mi dušu... iako mi se svidela... i dalje sam čitav!

Dobronamerni savet: roman se završava straaaašnim cliffhangerom, tako da dobro isplanirajte da nastavak imate pri ruci, jer ćete želeti ODMAH da nastavite uživanje u ovoj slasnoj čitalačkoj poslastici!

Autor: Nik Gudsel
Izvor: goodys.blog
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.