Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Gospođica Šanel“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Gospođica Šanel“

Njen izgled i zaveštanje izgleda da imaju neobičnu osobinu da nadmašuju vreme. Ona je svuda: u maloj crnoj haljini i parfemu Broj 5; u mornarskoj majici, širokim pantalonama, nizovima bisera i elegantnim odelima i suknjama. Čak i sada, u androginom izgledu manekenki na modnoj pisti i u opuštenom, šik, „upravo sam izašla iz kreveta i izgledam prelepo“ imidžu koji je u trendu u modnim magazinima i blogovima ‒ Koko Šanel je sveprisutna.

Ali šta da radimo sa njom? Šta da učinimo od ove žene koja je znala, jer je bila ispred svog vremena, da „ekscentričnost treba da bude u ženi a ne u haljini“?

Ovo je teško pitanje na koje su autori više puta pokušali da daju odgovor. Samo u toku poslednjih pet godin, izašlo je nekoliko biografija i filmova. K. V. Gortner, pisac istorijske fikcije, donosi nam najnoviji pokušaj da razumemo nedostižnu Koko, u svom romanu „Gospođica Šanel“.

Ono čime Gortner doprinosi ovoj temi, sem što je iskusni pisac koji piše o prošlosti, jeste njegova obuka iz dizajna i iskustvo u modnoj industriji. Ovo je odlično istražena knjiga, koja jasno ocrtava život Gabrijele (Koko) Šanel – „od siromaštva do slave“ priča o devojci rođenoj u seoskoj porodici u ruralnoj Francuskoj, pred sam početak dvadesetog veka.

Nakon što je u detinjstvu postala siroče i bila odbačena od svih, uspela je da, odlučno i teškim radom, stvori izvanredan život za sebe. Za one koji nisu upoznati sa njenim životom, a koje ne privlače biografije, Gortnerova priča mogla bi da bude dobro mesto za početak.

U neodoljivom narativu koji pažljivo smešta Šanel u istorijski kontekst, izranja portret žene koja je znala kako da iskoristi svoj talenat baratanja iglom i koncem – koji je naučila od majke i koji su negovale kaluđerice u manastiru gde je provela veći deo svog detinjstva – kao sredstvo kojim bi popločala svoj put prepun izazova, onaj koji je odveo od krojačice do modne ikone i stvaraoca „moderne“ žene.

Šanel iz Gortnerove priče gradi imperiju u svetu muškaraca u pozadini dva svetska rata i uspeva da izgleda besprekorno. Ona šokira, zastrašuje i radi do iznemoglosti, dok emocionalno pati od dve velike tragedije koje su je zadesile; smrti njene jedine prave ljubavi i očevog odlaska.

I ova emocionalna gungula je ono što roman pokušava da uhvati, jer svi uglavnom poznaju suštinu njenog života. U pitanju je žena, osoba, koju izgleda ne možemo da shvatimo.

Poput njene „male crne haljine“, Šanel je i sama bila mnogo komplikovanija nego što je izgledala: jednostavnost siluete sugeriše istovremeno strogoću i slobodu – ono čemu se Koko divila i što je i sama posedovala. Ali, kako pomiriti ta dva aspekta?

Gortnerov roman poručuje da ako hoćemo da razumemo Šanel moramo da razumemo njen stav prema odeći – a samim tim i njenu viziju žena. Za Šanel, odeća nije kostim namenjen za pretvaranje. Ono što žene nose mora da bude lepo i elegantno, ali i funkcionalno. Ženama treba da dišu i da se kreću i da doprinose životu kao individue.

„Gospođica Šanel“ iznosi na svetlo i centralnu, prilično tužnu, činjenicu o Koko: uprkos njenom profesionalnom uspehu, njenoj vitalnosti i znatiželji, nije bila sposobna da pronađe sreću. Na vrhuncu slave, istinska sreća i unutrašnji mir o kom je sanjala, koji je ispunjavao njen život iz snova ‒ izmicali su joj. Umesto toga, uzimala je ono što je mogla da dobije – posao, ljubavnike, tablete – i postala je zavisna.

Ono šta nam istorijska fikcija nudi jeste šansa za imaginaciju da popuni lakune u stvarnoj priči, za glas da ispliva i za život da oživi na stranicama. Čitaoci konvencionalne istorijske fikcije neće biti razočarani iskrenošću ove priče i odlično kreiranim opisima koji oživljavaju knjigu.

„Gospođica Šanel“ je detaljan i pažljiv pogled na neobičan život žene čiji je apsolutni prezir prema korsetu izmenio ne samo modnu industriju, već i shvatanje jedne ere, čiji je izgaženi duh bilo teško uništiti i čija priča, iako vrlo stvarna, leti kroz vreme poput bajke.

Izvor: washingtonindependentreviewofbooks.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.