Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Dugujem ti“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Dugujem ti“

Sofi Kinsela je ponovo potvrdila svoj status majstora u stvaranju junaka sa kojiam se saživimo kao da su nam prijatelji. Kinselina najnovija protagonistkinja, Fiksi Far, nije izuzetak. U romanu „Dugujem ti“, Fiksi je šarmantna, nežna žena koja razmiče maglovitu zavesu odrastanja pred vama. S tim što Fiksi nema nameru da traga za svojim mestom u svetu odraslih. Ona ga već ima. Samo što se njen glas ne čuje dovoljno glasno.

Tokom detinjstva, Fiksi je dobila prikladan nadimak jer je htela – i mogla – da popravi apsolutno sve. Sve osim svog života, naravno. Kada izgubi oca i svoj ugostiteljski posao iz snova, i to jedno za drugim, Fiksi se vraća kući kako bi vodila porodičnu prodavnicu dok joj očeve reči da je „porodica uvek na prvom mestu“ odzvanjaju u ušima.

Ove reči joj odzvanjaju dok je brat Džejk omalovažava ili kada njena sestra Nikol odbija da pomogne oko bilo čega u kući, tvrdeći da Fiksi to može bolje da uradi. Jedino utočište Fiksi nalazi u majci koja joj je uvek pružala utehu kada je bilo potrebno, kada su je brat i sestra previše nervirali.

Ali kada se majčino zdravlje poljulja – i to istog dana kada se pojavi Fiksina simpatija iz detinjstva, najbolji prijatelj njenog brata i muškarac za koga je uverena da je ljubav njenog života – Fiksin svet se sunovraćuje. Majka odlazi na preko potreban produženi odmor i ostavlja Fiksi da vodi računa o porodici i prodavnici u njenom odsustvu.

Istog momenta Džejk, Nikol i apsolutno nepodnošljivi ujka Ned počinju da uništavaju nasleđe porodice Far. Nikol tvrdi da joj je potrebno da stalno brine o sebi, jer je njen muž, koga ne želi da poseti ili sa kim čak ne želi da razgovara telefonom, u Abu Dabiju, pa insistira na tome da veći deo prodavnice renovira kako bi napravila prostor za vežbanje joge.

Džejk se nameračio da impresionira svoje bogate prijatelje i uvede u porodični posao proizvode koji su daleko skuplji od onih na koje je njihova klijentela navikla. I dok Fiksi pokušava da ubedi sebe da je to što Rajan dolazi kod nje dva puta nedeljno ostvarenje njenog sna, ipak predoseća da nešto nije u redu.

Sve to nije ništa u poređenju sa trenutkom u kojem jedan neznanac zamoli Fiksi da mu pričuva računar u kafiću. Kada mu ona spasi računar od totalne katastrofe, njegovo „dugujem ti“ pokreće niz događaja koje Fiksi nije mogla ni da zamisli. Pokreće se kolo uzajamne razmene usluga što će zbližiti ovo dvoje stranaca.

Upravo te razmene na kraju navode Fiksi da ponovo razmisli o svom životu i značaju bezuslovne ljubavi, pa čak i da ponovo razmisli o tome što je do tada obeležilo njen život – neprestane popravke svih i svega oko sebe.

Fiksi shvata da ublažavanje istine i stalno skrivanje osećanja možda nije najbolji način kojim dokazujemo sebi i svojoj proodici koliko su nam važni.

Sa Kinselinom tipičnom toplinom i duhovitošću zbog koje ćete se naglas smejati, „Dugujem ti“ je još jedan trijumf pravog majstora „feel-good“ priča.

Autor: Kristi Vudson Harvi
Izvor: nyjournalofbooks.com
Prevod: Ivana Jeremić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.