Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Bog malih stvari“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Bog malih stvari“

Svojim magičnim stilom, skokovima kroz vreme i prostor, Arundati Roj piše o porodičnoj tragediji ali i lokalnoj politici, društvenim tabuima i istorijskim događajima iz kojih porodica izlazi potpuno razorena.

Sećam se kada sam pre 15, a možda i više godina, prvi put nabasala na indijsku književnicu Arundati Roj i njen prvenac „Bog malih stvari“. Bilo je to na Sajmu knjiga i moj tata i ja smo bili, kao i uvek, u potrazi za nekim dobrim, uzbudljivim, „debelim“ romanima, stripovima i istorijskim knjigama, istovremeno uvek obraćajući pažnju na knjige koje bi se dopale mojoj majci čiji je književni ukus bio dijametralno suprotan našem -- mračno, mučno i dozlabogateško (ironično je što sada iste takve knjige i ja volim).

Elem, u jednom ćošku spoljašnjeg prstena Hale 1 naišli smo na roman „Bog malih stvari“ Dopao mi se naslov i po navici sam pročitala prvu i poslednju stranu (zbog toga nikada ne mogu da čitam krimiće jer uvek znam da li je batler ubica) i momentalno sam namirisala, čula, okusila, osetila Indiju. Njene teške, sladunjave mirise, prigušene boje, vlagu, zvukove ljudi, dece, životinja, saobraćaja, mirise začina.

U to vreme, veoma sam volela Bromfildove patetične i limunadaste „Kiše dolaze“ i Miru Nair i njen film „Kama Sutra“ koji je predstavljao daleko idiličniju Indiju. Ali ovaj roman... Ovaj roman je nešto posebno i taj lepljivi, zasićeni osećaj nelagode i bola (zbog događaja u knjizi) u kombinaciji sa senzualnim, oniričnim, predivnim jezikom i stilom Arundati Roj ostao mi je u sećanju.

Beogradska Laguna je sada ponovo objavila debi Rojeve, u trenutku kada je ona posle višegodišnje pauze objavila svoj drugi, dugo očekivani roman, i ponovno čitanje me je učvrstilo u uverenju da nagrade najčešće dobijaju nerazumljive i meni dosadne i izvikane knjige ali da postoje izuzeci. „Bog malih stvari“, dobitnik Bukerove nagrade, jeste taj izuzetak.

Priča, smeštena u Keralu krajem šezdesetih, počinje sa sahranom mlade Sofi Mol, rođake glavnih junaka, blizanaca Este i Rahel. Tim svojim magičnim stilom, skokovima kroz vreme i prostor, Arundati Roj piše o porodičnoj tragediji ali i lokalnoj politici, društvenim tabuima i istorijskim događajima iz kojih porodica izlazi potpuno razorena.

Autorka sjajno hvata i nikada ne pojednostavljuje iskrene, naivne i nevine dečje opservacije ali i činjenicu da i dalje ne mogu da razumeju komplikovane emotivne živote oštećenih odraslih koji ih okružuju. Divan roman. Mračan, mučan i dozlaboga težak. Baš kakav je moja mama volela i kakve ja sada volim. Iskrena preporuka.
 
Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.