Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Anđeosko drvo“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Anđeosko drvo“

Pre 20 godina, Greta je doživela nesreću koja joj je izbrisala pamćenje, ali po povratku u velelepni Marčmont hol, sećanja počinju da joj se vraćaju punom snagom.

Naletevši na grob deteta u šumama kuće u kojoj je živela posle Drugog svetskog rata, nešto u Greti se budi, dok burni i tragični događaji njene i prošlosti njene ćerke i unuke pucaju pred Gretinim, ali i očima čitalaca. Greta shvata da njena ćerka nije ono što je mislila, ali i da prema zauzetom „rođaku“ koji ju je doveo do Marčmont hola gaji dublja osećanja od puke naklonosti.

Lusinda Rajli dobro je poznata beogradskoj publici. Gostovala je u Beogradu pre nekoliko godina sa svojim romanom „Kuća orhideja“ a Laguna je od tada objavila više romana i serijal „Sedam sestara“ ove autorke.

Roman „Anđeosko drvo“, Rajlijeva je najpre napisala kao Lusinda Edmons, da bi ga onda preradila u gotovo 600 stranica dugu melodramu koja obuhvata tri generacije žena i period od Drugog svetskog rata do osamdesetih godina prošlog veka.

Rajlijeva voli da piše istorijsku fikciju i u ovom romanu se oseća koliko je istraživala ratni i posleratni London ali i istoriju mentalnih bolesti.

Greta je tipičan primer žene koje bira pogrešne muškarce i pravi pogrešne izbore. Njena prelepa ćerka Česka, dete glumica koja izrasta u divu, žrtva je okolnosti van njene kontrole ali i žena koja nesvesno ponavlja majčine greške.

Opisi prelepog imanja u Velsu su oščinjavajući, kao i Londona četrdesetih i pedesetih, a priča – iako duga i pomalo linearna – lepo balansira na granici melodrame, porodične hronike i trilera.

„Ljubavni“ momenat ovde je najmanje istražen, a Rajlijeva je mnogo više pažnje posvetila životu neobičnih junakinja ovog romana, posledicama problematičnog ili „neobičnog“ detinjstva, burnim šezdesetim, filmskoj industriji Londona i Los Anđelesa, prelepom pejzažu Velsa ali i tome kako prošlost oblikuje ne samo naš pogled na svet već i odnose sa ljudima.

„Anđeosko drvo“ je prepuno drame, intriga i tenzije ali i mraka i misterije. Taman da nas podseti zašto je Lusinda Rajli jedna od najpopularnijih pisaca fikcije danas.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.