Laguna - Bukmarker - Prikaz mladih kritičara: „Malo zeleno drvo“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz mladih kritičara: „Malo zeleno drvo“

Redakcija Lagune pozvala je mlade čitaoce da čitaju i pišu o knjigama u izdanju Male Lagune. Inga je tokom perioda izolacije čitala ovu knjgu i podelila je sa nama svoje utiske o njoj.

Ova knjiga govori o devojčici Maji koja zajedno sa mamom živi u staroj kolibi na ivici šume. Ona ima dugačku kosu koju joj mama svako jutro seče, ali do sledećeg jutra ona ponovo naraste devojčici do kolena.

Jedne kišovite noći Maja upoznaje štrokavu vilu Unu koja joj daje magično seme iz koga izrasta Malo zeleno drvo (MZD). Ono je veselo i razdragano, a kada Maji ili prirodi treba pomoć, uvek je nesebično pruža.

Maja ubrzo saznaje da su šuma i njena mama bolesne i da je to nekako povezano, pa devojčica zajedno sa vilom i drvcetom, a kasnije i sa Oblutkom i Oblačkom odlazi do stare vrbe po lek.

Da li će im vrba dati lek i da li će ova neobična družina uspeti da spasi šumu? Zašto Maji kosa raste tolikom brzinom i kakve to ima veze sa vilama?

Ako želite da saznate odgovore na ova pitanja, pročitajte knjigu „Malo zeleno drvo“.

Iz ove knjige sam naučila da priroda uvek može da se oporavi i obnovi, samo joj je potrebno „dobre volje, malo vilinske prašine, jedno dobro zeleno drvo i devojčica“, kao i da se za prirodu i porodicu uvek treba boriti, bez obzira na sve.

Lik koji je na mene ostavio najveći utisak je Majina mama, jer ona uvek ima vremena za poljupce i zagrljaje, ali i da pomogne Maji, posavetuje je i napravi joj razne poslastice, baš kao i moja mama.

Veoma mi se dopala i Majina kosa, jer ja obožavam dugačku kosu, a kada bi i moja kosa rasla tako brzo, uvek bih uživala u njoj i pravila razne maštovite frizure.

Zbog trenutne situacije, dok sedimo u kućama, svi primećujemo kako se priroda polako oporavlja od našeg zagađivanja: biljke ponovo počinju da rastu svuda, vazduh je svežiji, a životinje se osećaju sigurnije. Zato bih ovu knjigu preporučila svoj deci, kako bi naučila koliko je važno čuvati prirodu, ali i odraslima, da bi se toga podsetili.

Autor: Inga, 10 godina


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.