Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „To su hormoni“: Hormoni u našem telu grade kompleksan sistem - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „To su hormoni“: Hormoni u našem telu grade kompleksan sistem

Sama ta reč hormoni! Tako zgodna i nabijena emocijama. Venama omraženog šefa teče proključala reka testosterona, svadljiva devojka bi nedostatak serotonina („hormona sreće“) trebalo da nadoknadi čokoladom... Primera ima koliko vam duša ište.

Kada je reč o ponašanju pubertetlija, hormoni su često izgovor, ali ne nužno i objašnjenje. O ovim „hemijskim glasnicima“, zaduženim za regulisanje najrazličitijih procesa u organizmu, svakako vredi razgovarati. Njihovim proučavanjem bavi se čitava jedna grana nauke, a ima i onih koji na njima odlično zarađuju. Za ovo poslednje dovoljan dokaz su milijarde na računima proizvođača kontraceptivnih pilula.

Ova tema je, bez ikakve sumnje, kompleksna koliko i sam hormonski sistem. Naposletku, procenjuje se da u ljudskom telu postoji više od hiljadu različitih hormona, od kojih tek tridesetak spada u svima dobro poznatu grupu seksualnih.

Naučno potvrđene činjenice i prevazilaženje predrasuda

U svojoj „knjizi sa objašnjenjima za odrasle“ autorka Natali Blojel na krajnje jednostavan način i lako razumljivim jezikom objašnjava kako nas hormoni „vode kroz život, kako utiču na naše raspoloženje i kako se mi nosimo s tim“.

Blojelova čitaoca upoznaje sa nizom zanimljivih informacija i (što je daleko važnije) potvrđenih činjenica iz oblasti medicine i biohemije, pažljivo objašnjava fundamentalne veze i procese, raščišćava hrpu uvreženih klišea i predrasuda, a njeno izlaganje kulminira upozorenjem da vodimo računa o svom zdravlju i apelom medicinskoj nauci da ljudsko telo, dušu i um ne tretira kao zasebne entitete.

O ovoj temi se, naravno, ne može govoriti isključivo iz medicinskog ugla, jer dejstvo hormona nije ograničeno samo na procese unutar pojedinca već u znatnoj meri utiče i na njegovu svakodnevicu, društvene interakcije, veze i odnose, njegovo poimanje sebe, a time i njegovu kulturu i sliku sveta. Kakvu ulogu, recimo, hormoni igraju u životima muškaraca i žena? Kako bi nam to bolje objasnila, autorka daje reč grupi na čiji život, bar prema našim dosadašnjim predstavama, hormoni najviše utiču: ženama. U razgovorima koji prethode svakom poglavlju, žene iznose svoja iskustva sa hormonskim promenama i poremećajima i diskutuju o njima. Na samom kraju reč dobijaju i muškarci.

Pubertet, sredovečnost, klimakterijum

Pubertet predstavlja prvo prelazno doba u našem životu. Šta se dešava u tom burnom periodu? Trenutak kada hormoni prvi put počnu da se komešaju označava početak puberteta. Pod kontrolom estrogena, progesterona, testosterona, kispeptina – da navedemo samo neke od najvažnijih – naše su seksualnost i plodnost, a odgovorni su i za rast našeg tela kao i izbor partnera.

Kontracepcija, PMS (predmenstrualni sindrom), trudnoća i porođaj: ovo su najvažnije teme vezane za srednje godine života. Blojelova sa čitaocima deli osnovne informacije i naučna saznanja o, na primer, menstrualnom ciklusu, kontraceptivnim pilulama i spirali. U ovom periodu, pored navedenih, važnu ulogu igraju i drugi hormoni, kao, recimo, kortizol, čiju proizvodnju podstiče stalna izloženost stresu. Takve okolnosti mogu dovesti do poremećaja spavanja i imati negativan uticaj na sposobnost pamćenja.

Veoma je zanimljivo i ono što autorka ima da kaže o testosteronu. Većina nas misli da o ovom hormonu znaju sve što je potrebno da se zna: višak testosterona pretvara vas u mačo muškarca, a to je društvena pojava koja mnoge iritira. Često se, međutim, zaboravlja da i žensko telo proizvodi testosteron – u znatno manjim količinama, ali ipak ga ima. Nije naodmet znati i to da se testosteron može preobraziti u estrogen, koji većina smatra „ženskim“ hormonom. Osim toga što se posledice njegovog dejstva primećuju na našem telu, testosteron utiče i na rad mozga, a rezultati najnovijih istraživanja potvrđuju i da izvesni okidači iz okruženja izazivaju proizvodnju ovog hormona, i na taj način, posredno, aktiviraju različite procese u organizmu.

Menopauza, poznata i kao klimakterijum, faza je u kojoj dolazi do kulminacije hormonskih promena. Kod žena se u tom periodu javljaju talasi vrućine (tzv. valunzi) i depresivno raspoloženje – ali ne kod svih, napominje autorka. Ona nas obaveštava i da nauka još uvek nije do kraja razjasnila kako u menopauzi izgleda interakcija estrogena, testosterona i progesterona. Za ovu fazu vezuju se i brojne bolesti i poremećaji koji nastaju kao posledica smanjenog lučenja hormona: problemi sa štitnom žlezdom, dijabetes, osteoporoza i sl.

Ova zanimljiva knjiga pomoći će vam da bolje upoznate svoje telo i prevaziđete neke predrasude vezane za hormone, kao i da bolje razumete njihovu ulogu u svom životu.

Izvor: zeit.de
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.