Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Sova“ Samuela Bjerka - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Sova“ Samuela Bjerka

Po pronalasku mrtvog tela mlade žene, policija se ubrzo našla na mestu zločina. Međutim, ono što su zatekli bilo je krajnje neočekivano – poza u kojoj je telo ostavljeno delovala je krajnje mučno, a pritom nije bilo nikakvih forenzičkih dokaza.

Detektivka Mija Kriger odsustvuje s posla jer joj sledi psihološka procena. Ali njen šef ne mari previše za pravila. U očajničkom pokušaju da Miju vrati na posao, Holger Munk će joj ponuditi nezvanični dogovor.

Mija, koja obično briljira, nije u punoj snazi, pa policijski tim neće uspeti da zatvori slučaj sve dok mladi haker ne otkrije nešto što će policiji dati uvid u planove ubice i suočiti ih sa mogućnošću da je već u potrazi za novom žrtvom.

Sova“ je nastavak priče o Munku i Krigerovoj, koje smo upoznali u prethodnom romanu „Anđeo u šumi“. Iza imena Samuela Bjerka krije se norveški romanopisac, dramaturg i pevač/kantautor. Oba romana su postala bestseleri širom Skandinavije i Evrope.

Usledilo je mnogo pozitivnih kritika.

„Sova“ je jeziv roman, sa mnogo neizvesnosti koja potpuno obuzima čitaoca. Radnja se zasniva na zločinu u kojem je žensko telo položeno u pozu koja nagoveštava da je posredi satanski ritual. I dok detektivi rade na rešavanju slučaja, postepeno uviđaju da stvari nisu kao što se na prvi pogled čine.

Oba glavna junaka su podjednako upečatljiva i zanimljiva, i svaki od njih romanu doprinosi nečim drugačijim. Detektivka Mija Kriger se i dalje bori sa smrću svoje sestre, ne nalazi se u punoj formi kako bi se vratila na posao i počela sa rešavanjem kriminalističkih slučajeva – ali Holger Munk se očajnički trudi da je vrati u tim. Mija je anksiozna i depresivna, a zločin u njoj budi mnoga neprijatna sećanja na prošlost koja isplivavaju na površinu. Mija daje sve od sebe, ali na unutrašnjem planu vodi bitku u kojoj će se prepoznati veliki deo čitalaca. Mija je moj omiljeni junak u knjizi i deo sebe sam prepoznala u njoj.

Glavni detektiv Holger Munk u početku deluje kao hladan i okrutan junak, ali s vremenom postaje jasno da i on ima svoje mane i da se bori sa ličnim demonima. Munk je razveden i pati što mu je bivša žena sa drugim muškarcem, zbog čega se zakleo da će provoditi više vremena sa svojom decom. Ali pošto se upoznao sa problematičnim i uzbudljivim novim slučajem, on ubrzo zapostavlja svoju porodicu i ponovo postaje zaokupljen sobom. On je samouveren, inteligentan i odličan lider, ali svakako da postoji mnogo više u njemu nego što se to čini na prvi pogled.

Pronađeno telo mlade devojke unosi uznemirenost. Žrtva je tinejdžerka, njeno telo je postavljeno na perje, okružena je pentagramom sačinjenim od sveća, i na sebi nema ništa od odeće osim plave perike. Ispitavši telo, detektivima postaje jasno da je patila dugo pre no što je umrla i da je bila žrtva veoma jezivog i užasavajućeg obreda. I dok nastavljaju sa radom na slučaju, uskoro otkrivaju da bi ubica ponovo mogao da napadne – ali mogu li da ga pronađu pre nego što postane kasno?

Bjerk izuzetno vešto piše užasavajuće trilere koji potpuno obuzimaju čitaoca. On ima tu briljantnu sposobnost da vas navede da pomislite kako znate sa sigurnošću u kom se pravcu priča razvija – ali onda se desi nešto potpuno neočekivano što će vas ostaviti u čudu. Definitivno nisam mogla da pretpostavim šta će se u stvari desiti. Bjerk uspeva da namami čitaoca daleko od krivca na veoma sofisticiran i inteligentan način.

I stigosmo do kraja koji je dramatičan i fantastičan! Krcat je akcijom, i da sam probala ne bih bila u stanju da ispustim knjigu iz ruke. Bila sam potpuno uvučena u svet romana. Kraj je potpuno neočekivan i iznenadila bih se da neko uspe sa preciznošću da predvidi šta će se desiti! Sviđa mi se jer je šokantan, zastrašujući i istinski očaravajući.

Sve u svemu, garantujem da će vam se svideti ukoliko ste ljubitelj trilera. Bjerk je odličan žanrovski pisac i definitivno ću nastaviti da čitam njegova dela! U ovom romanu kriju se jeziv zločin, mnoštvo akcije i neizvesnosti, odlično izgrađeni junaci i šokantan kraj – šta više poželeti od krimi romana?

Izvor: thebookwormsfantasy.com
Prevod: Aleksandra Mišić



Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.