Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Pariska biblioteka“ – Pravi knjiški raj - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Pariska biblioteka“ – Pravi knjiški raj

Naslov me je zaintrigirao pre same radnje knjige. Biblioteka? Pariz? To me je odmah kupilo. Najbolje od svega je to što ovo nije samo priča o knjigama u gradu ljubavi, već o tome kako knjige imaju moć da spasu nekoga.

Još jedna od sjajnih svari vezanih za ovu knjigu je to što se pominje istorijski period koji nije toliko poznat. Za vreme Dugog svetskog rata, američka bibliotekarka koja je radila u američkoj biblioteci u Parizu, osmislila je način kako da dostavi knjige vojnicima i ženama. To je bilo vreme kada su nacisti branili čitanje knjiga i ograničili slobodu kretanja po gradu. Jevrejima su zabranili da uopšte ulaze u biblioteke.

Mogu da kažem da sam uživala čitajući ovu knjigu ali i da sam nešto naučila. Bibliotekarka, gospođica Rider, protivila se nacistima tako što je dostavljala knjige Jevrejima nakon što im je bilo zabranjeno da uđu u biblioteku. Zamislite da živite u tom teškom razdoblju, ali i dalje ste sabrani i imate ljudskosti u sebi koja vas tera da se suprotstavite nacistima? Bila sam oduševljena dok sam čitala knjigu, isto kao i sada. Zašto u školama, kada pominjemo Drugi svetski rat, ne učimo o ljudima kao što je Riderova?

Knjiga će vas naučiti i nekim stvarima iz istorije, jer se u njoj pominje Djuijeva decimalna klasifikacija knjiga – 813 za američku literaturu, +840 za francusku literaturu, + 302.34 za knjige o prijateljstvu. Knjiški moljac kao ja obožava ovakve detalje. Toliko sam želela da se domognem kartica iz te biblioteke.

U biblioteci u Montani, tinejdžerka Lili intervjuiše svog komšinicu Francuskinju po imenu Odil, za školski projekat. Počinje da se pita šta Odil još krije. Čini se da Odil ne otkriva dosta toga, a Lili (kao i ja) postaje fascinirana pričom ove žene. Ovaj deo knjige je divan, i bilo je zaista emotivno gletati kako dve žene postaju prijateljice. Želim da nađem neku stariju Francuskinju sa kojom bih sada mogla da razgovaram! Bilo je lepo kada je Odil učila Lili francuske reči, što je dodatno oživelo ovu knjigu.

Pomoću scena iz prošlosti, Odilina priča se polako otkriva. Brzo je shvatila da će bibliteke najviše osetiti težinu situacije i da će glavna meta biti Jevreji. Osim što ispunjava zahteve vojnika, ona se trudi da ne zaboravi svoje redovne čitaoce, one kojima će knjige biti zabranjene. To je bila jedna posebna žena. Sačekajte dok ne vidite šta je sve radila kako bi uspela da prokrijumčari knjige kroz kontrolne punktove, dok su je sumnjivo posmatrali.

Odil je bila posebna, jer nije bila pričljiva niti preterano druželjubiva. Ona je prilično usamljeni lik, ali sam uživala da gledam kako se njen lik razvijao i napredovao. Kažu da uvek treba da se pazimo onih mirnih i tihih, a Odil je ona koja će vam najviše pomoći ako se nađete u problemu.

A da ne pričam o ljudima koji su dolazili u biblioteku ili koju su spolja iznajmljivali knjige! Oni su pomogli da se održi ta tajna služba dostavljanja knjiga. Nisam mogla a da ne navijam za njih.

Ovo je jedna fascinantna knjiga. Oda svim bibliotekarima i prodavcima knjiga. Roman koji nam govori koliku moć imaju knjige. Topla preporuka!

Izvor: thebooktrail.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.