Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige Megan Goldin „Escape Room“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige Megan Goldin „Escape Room“

Dobro došli u igru bekstva iz klopke. Zadatak je jednostavan. Izvucite živu glavu.

Glavna caka: Timske aktivnosti na najubistveniji način
Glavni junak: Džejms Bond u nastajanju
Stepen napetosti: Preskače 10 podeljak

Dozvolite mi da vas uputim u moj omiljeni triler na temu osvete u 2019. godini. Roman „Escape Room“ je potpuno otkačen, ali istovremeno i realističan i koherentan. Verujem da mi se upravo zbog toga i dopao – savršeno kombinuje scene u kojima je sve preterano naglašeno, koje su tu čisto radi zabave, sa uverljivim okruženjem u kom se barata sa mnogo novca i ozbiljnim životnim temama poput samoubistva, gubitka drage osobe, finansijskih poteškoća i raznih vidova seksizma.

Autorka je iskrene i stvarne situacije, sa kojima većina čitalaca može da se poistoveti, podigla na uzbudljiv nivo začinivši zaplet elementima fantastike.

Ovaj gromoviti prvenac govori o osveti koja će vas 100% inspirisati da sami krenete u odmazdu svojim neprijateljima. Čuvaj se druškane sa posla, koji si se žalio na mimove sa mog kompjutera!

U svakom slučaju... ova knjiga govori o sadašnjici: o četiri zverke zaposlene u Stenhoupu i sinovima koji su ubeđeni da učestvuju u obaveznoj timskoj aktivnosti koja je smeštena u liftu u formi igre bekstva iz klopke (escape room). Govori i o prošlosti: prošlosti Sare Hol, koja je nedavno završila studije poslovanja i očajnički pokušava da otplati nagomilane zdravstvene račune svojih bolesnih roditelja, i koja je dobila posao iz snova u Stenhoupu, gde sve deluje kao iz bajke, počevši od plate do prvoklasnog tretmana.

Kako se dva narativa prepliću, tako postajemo svedoci urušavanja bajke i svirepe, seksističke i toksične korporativne atmosfere koja razara Sarin život i zbog čega gubi svoju naivnost. Kada njena jedina prava prijateljica sa posla, Lusi, izvrši samoubistvo, najzamršeniji aspekti priče počinju da se raspetljavaju.

Imala sam priliku da učestvujem u igri bekstva iz klopke. Bila je smeštena u tri mračne prostorije krcate porcelanskim lutkama. Nikome to ne bih preporučila. Zajedničkim snagama, sa suprugom i prijateljima, skoro pa da smo uspeli da izađemo u vremenskom roku od jednog sata. Bili smo baš glupi da se setimo da pomerimo daske sa zida iza kojih se krio prokleti ključ.

Ova igra je zapravo savršena timska aktivnost. Međutim, da smo bili zarobljeni u liftu u istom vremenskom okviru, jer kada naši mozgovi krenu da rade protiv nas samih, ne mogu da pretpostavim šta bih bila u stanju da im uradim.

A da smo pohlepni, nepoverljivi i škrti bez trunke moralne odgovornosti poput junaka iz knjige? To tek ne mogu da zamislim.

Upravo zbog toga je mesto radnje savršeno u ovoj knjizi. Ono je klaustrofobično i skučeno, ali ostavlja dovoljno prostora da stvari krenu pogrešnim tokom, zahvaljujući konfliktnim ličnostima i mentalnom stanju junaka koje se pogoršava kako vreme protiče, umišljanju zavera i razvijanju paranoje koja polako stupa na scenu, dok sve to zakuvava glavni negativac.

Kada se sve uzme u obzir, ovo je jedno osvežavajuće štivo koje je zadovoljilo moje čitalačke potrebe i malo mi uzburkalo krv, tako da sam poželela da premlatim nekog. Autorka nije imala nameru da omađija čitaoce nekakvom misterijom ili da im priredi adrenalinski šok brdom peokreta. Ne, ovo je triler o hladnokrvnoj osveti koja zahteva da krv bude prolivena.

I neće vas razočarati.

Knjiga o zlim namerama, koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Izvor: heresthefuckingtwist.com
Prevod: Alekasandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.