Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Emocionalni prtljag“ Vivijan Ditmar - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Emocionalni prtljag“ Vivijan Ditmar

Svako od nas zna šta znači neprimereno reagovati u nekoj situacji. Nešto što počne sasvim bezazleno, može veoma brzo da izmakne kontroli i ozbiljno ugrozi međuljudske odnose. Razlog treba tražiti u nerazrešenim iskustvima iz prošlosti i osećanjima koja su iz njih proistekla. „Svi nosimo ranac s emocionalnim prtljagom i da svi stalno iznova doživljavamo trenutke u kojima nam emocionalna kontrola zakaže.“ Takva iskustva ostavljaju trag na svakome i samo se postavlja pitanje da li ćemo ih iskoristiti kako bismo napredovali kao ličnost ili ćemo dozvoliti da nas slome.

Teret iz prošlosti

U našem emocionalnom prtljagu se, prema rečima Vivijan Ditmar, nalazi stari teret koji na ramenima vučemo još od detinjstva. Sačinjavaju ga emocije sa kojima u prošlosti nismo mogli ili nismo želeli da se suočimo. Ako želimo da nešto promenimo u svom životu, moramo pronaći drugačiji način da se izborimo sa svojim prtljagom.

„Mi, dakle, nismo odgovorni za samo iskustvo, ali jesmo za način na koji ono nastavlja da živi u nama.“

Ključnu ulogu u tome igraju pravovremeno prepoznavanje situacija koje mogu aktivirati naš prtljag i sposobnost da se pronađe alternativno rešenje. Zato je veoma važno da uspostavimo zdravu samokontrolu, prihvatimo svoje emocije i dozvolimo sebi da ih osetimo. U svetu u kome živimo, sposobnost da se oseća prilično je zakržljala osobina ljudskih bića i mnogi od nas su je odavno zaboravili.

Svesno rasterećenje

Put ka izlečenju vodi preko onoga što Ditmar naziva „svesnim rasterećenjem“. Radi se o procesu koji podrazumeva promišljeno, svesno suočavanje sa starim emocionalnim teretom. Za njega su nam od oruđa potrebni saosećanje i spremnost da se oseća, dok ozbiljnije emocionalne aktivacije zahtevaju i doprinos dobronamernih ljudi iz našeg okruženja.

Autorka u knjizi detaljno opisuje praksu svesnog rasterećenja uz pomoć partnera i ističe da oni koji se nadaju oporavku moraju otvoriti vrata samosaosećanju umesto samosažaljenja i prihvatiti pomoć i saosećanje drugih. Boljitak se ne postiže tetošenjem i maženjem, već hrabrenjem i podrškom.

Emocionalna higijena

Nedostatak emocionalne higijene se lako može primetiti u odnosu sa drugim ljudima i ukupnom zdravlju pojedinca. Ditmar nam pokazuje kako se emocionalna higijena uz pomoć svesnog rasterećenja može uključiti u svakodnevnu rutinu. Potrebno je korak po korak otvarati svaki paket i preuzeti odgovornost za ceo emocionalni prtljag. Od toga kako se budemo nosili sa svojim teretom zavisiće da li ćemo ostati robovi starih osećanja ili ćemo njima zagospodariti. Za to su pre svega potrebne predanost, hrabrost i istrajnost. Uz pomoć jednostavnih, delotvornih vežbi, koje Ditmar predlaže u ovoj knjizi, čitalac će moći samostalno da se suoči sa sadržajem svog „ranca“.

Odgovarajuću strategiju za rad na problemima i vođenje zdravog života nije nimalo lako razviti. Autorka čitaocima nudi niz saveta o tome kako da se staraju o svojim emocijama, a budući da je svesna da među njima ima mnogo onih koji do sada nisu pridavali naročitu pažnju autorefleksiji i ličnom razvoju, služi se lako razumljivim jezikom i brojnim interesantnim primerima iz svakodnevice.

Vivijan Ditmar nudi novu perspektivu modernim ljudima koji žele da samostalno potraže put ka sreći i zadovoljstvu. Ako ste spremni da se suočite sa svojim emocionalnim prtljagom, zbacite ga sa leđa i saznate šta znači voditi ispunjen život, obavezno pročitajte njenu knjigu.

Izvor: literaturweltblog.wordpress.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.