Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Doživljaji Toma Sojera” - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Doživljaji Toma Sojera”

Nedavno sam pročitao knjigu „Doživljaji Toma Sojera“ koju je napisao Mark Tven (pravo ime Samjuel Klemens). Pročitao sam je zato što sam čuo da je dobra knjiga, ali delom i zbog toga što sam prethodno pročitao još jednu knjigu Marka Tvena koja mi se, takođe, dopala. U pitanju je knjiga „Avanture Haklberija Fina“.

Knjiga je o dečaku Tomu Sojeru koji stalno pravi nestašluke i koji je veoma dovitljiv. Radnja knjige odvija se sredinom devetnaestog veka u Misisipiju. Tom živi sa svojom tetkom Polom i polubratom Sidom.

Knjigu mogu čitati i tinejdžeri i odrasli, ali je vokabular koji je Tven koristio prilagođeniji odraslima, pošto ima mnogo dugačkih, nerazumljivih reči. Tom nas vodi kroz priču, ali iz delova u kojima imamo sveznajućeg pripovedača mnogo toga saznajemo o Tomu i njegovoj ličnosti.

U centru romana je Tom, a kako radnja odmiče, Tomova ličnost se razvija, a čitaoci imaju priliku da saznaju više detalja o njegovom životu. Smatram da je to jedan od boljih segmanata knjige i da je pisac upotrebio sjajnu tehniku pisanja kako bi nam sve dočarao.

Vi čak i na početku knjige možete, sa informacijama koje su nam date, opisati Tomovu ličnost. Način na koji on obavlja određene stvari, stvari koje priča, na osnovu svega toga vi možete reći kakva je on osoba.

Tomov protivnik je čovek po imenu Indijanac Džo, koji je delom belac, a ima i indijanske krvi. On je veoma loša osoba i u knjizi čini veoma loše stvari. Indijanac Džo i Tom, kao i Tomovi prijatelji imaju najviše nesuglasica s njim od svih likova koji se javljaju u knjizi.

Nekoliko tema je obrađeno u romanu, a neke od njih su: prijateljstvo, hrabrost, odvažnost, odanost i tako dalje.

Tom je moj omiljeni junak, a on je, takođe, i glavni lik. Mislim da je on najzrelija osoba od svih uprkos nekim svojim postupcima.

Definitivno bih ovu knjigu preporučio svojim prijateljima zato što je odlično napisana i zato što njen zaplet nije jednostavan, štaviše.

Na kraju moram da kažem da je ovo jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao do sada.


Autor: Sem Goldi
Izvor: teenink.com
Prevod: Nataša Đuričić Marković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.