Laguna - Bukmarker - Prikaz klasika za decu „Lažeš, Melita“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz klasika za decu „Lažeš, Melita“

Lažeš, Melita“ je kraći roman za decu hrvatskog autora Ivana Kušana. Roman je objavljen 1965. godine, a govori o devojčici Meliti koja je odlučila da laže jer smatra da u tome nema ništa loše. U priču je uključena i njena porodica, roditelji i brat te niz sporednih likova. Radnja se premešta na nekoliko mesta, tačnije odvija se u kući, u školi i u vrtu. Tokom čitanja, čitalac je nestrpljiv i svaki čas očekuje da Melita shvati kako u laganju nema ničeg dobrog. Takođe, očekuju se i reakcije njene porodice i okoline u kojoj boravi i živi.

Ovaj roman je do sad doživeo brojna izdanja i postao nezaobilazno štivo. Velikoj popularnosti romana, kako domaćoj, tako i međunarodnoj, pridonela je i istoimena serija koja je snimljena 1984. godine. Osim poznate kultne serije, do sada su snimljene i brojne pozorišne adaptacije u koje je uvrštena radnja iz romana.

Iako je od prvog izdanja knjige prošlo mnogo godina, roman je zbog svoje tematike blizak svakoj novoj generaciji dece te se s pravom naziva i klasikom među dečjim romanima.

Djevojčica Melita glavni je lik u knjizi oko koje se vrti radnja. Posebna je po tome što ima bujnu maštu zbog koje su njeni roditelji, brat i prijatelji na rubu ludila. Preoblikuje i nadograđuje događaje po svojoj želji ili jednostavno izmišlja nove. Budući da je svima dosta njenih laži, Melitin tata i brat odluče da preuzmu stvar u svoje ruke i isplanirati urotu koja će Melitu konačno odvratiti od izmišljanja.

Kušan je u ovom romanu odlučilo prikazati neke univerzalne osobine dece tokom sazrijevanja, ali i osobine odraslih koje ih teraju u, na prvi pogled, nevino laganje, izgovarajući sitne male laži za koje su uvereni da neće nikome naškoditi. Obradio je i temu dečjeg preterivanja i pokazao kamo ono može voditi te postavio ključnu granicu koja deli maštu i laž. Kušan nam donosi i gde je granica između sitnih, malih laži koje neće nikome naškoditi te onih velikih koje mogu nanijeti ozbiljne probleme nama, našoj porodici i prijateljima.

Pogledamo li dublje u Melitinu osobnost, videćemo da Melita na neki način laže s razlogom. Budući da joj roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje jer puno rade, kod nje se javlja jedna sasvim prirodna reakcija. Ona izmišljanjem i lažima pokušava svu pažnju privući na sebe kako bi bila vidljivija i kako bi se njeni roditelji bavili onim što je ona izgovorila, odnosno kako bi se bavili njome. Deca u njenim godinama često lažu kada se osete usamljeno i kada im nedostaju blizina i podrška roditelja. Kušan je ovim romanom odlučio „očitati“ bukvicu roditeljima koji puno rade i ponekad zaboravljaju da je deci potrebno pokazati više ljubavi i pažnje.

Rečenice su jasne i kratke, a često se smenjuju dijalozi i opisi. Autor je na humorističan i deci zabavan način odlučio pokazati kako laži mogu zakomplikovati stvari. Neprestanim laganjem na kraju reskiramo da nam više niko ne veruje i onda kada govorimo istinu.

Izvor: lektire.hr


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.