Laguna - Bukmarker - Prikaz biografije „Biti Džon Lenon – Život bez spokoja“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz biografije „Biti Džon Lenon – Život bez spokoja“

Ko je bio Džon Lenon? Jedan od najvećih muzičara 20. veka? Višestrani umetnik? Heroj radničke klase?

Četrdeset godina posle ubistva jednog od najpoznatijih muzičara svih vremena, interesovanje za njega i njegov život ne jenjava. Brojne knjige, emisije, dokumentarci su snimljeni o njemu i čini se da kostur njegove priče svi već znaju – odrastanje u Liverpulu, slučajno prijateljstvo sa Polom Makartnijem, formiranje Bitlsa, pohod na Ameriku, slava, Joko Ono, raspad benda i posledice.

No, britanski novinar, scenarista i pisac  Rej Konoli ponudio je zanimljiv i donekle ličan uvid u višeslojnu, nespokojnu i često kontradiktornu ličnost Džona Lenona knjigom koju je beogradska Laguna objavila – „Biti Džon Lenon – Život bez spokoja“.

Konoli se kao mlad novinar sprijateljiso sa Lenonom kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih tako da je njegova biografija Lenona, iako možda već viđena, puna ličnih uvida u Lenonov karakter i ponašanje što je čini zanimljivom za čitanje.

Konoli piše onako britanski precizno, jasno i pitko i poglavlja u biografiji ovog kontradiktornog i kompleksnog lika su kratka i nezamarajuća, i dobro hvataju razna i često nepovezana interesovanja Džona Lenona.

Kroz njegovo pisanje fino provejava atmosfera posleratne Engleske, rasizam, predrasude, nestašice, nemiri. I upravo taj rasizam koji je postojao a o kome Englezi ne vole baš da pričaju meni čini Konolijevu priču o Joko Ono najzanimljivijim delom knjige.

Ništa on nije rekao što se već ne zna, ali – iako je očigledno da misli da su njene instalacije i performansi pretenciozne budalaštine, Konoli nikada ne zauzima stranu. Niti je na strani onih koji misle da je „patuljčica“ rasturila liverpulsku četvorku niti je na strani one male grupe onih koji misle da je zapravo Lenon bio taj koji je uništio karijeru blistave umetnice.

Konoli priča onako kako jeste – piše o Lenonovoj opčinjenosti Joko Ono, o čudnom, nekonformističkom braku dvoje ljudi koji se razumeju, o načinu na koji je Joko Ono vodila njihove karijere, o Lenonu kao o muškoj domaćici, o njihovom haotičnom domu i posetiocima koji su tu dolazili.

Njegov Lenon je i opsesivan i surov i nežan i ljubak i istovremeno uobražen i prepotentan i beskrajno talentovan, ljubomoran i darežljiv, pristojan i drzak – uvek bez spokoja, mnogo više čovek a mnogo manje svetac, ikona, lice revolucije.

Ljubitelji i poštovaoci Džona Lenona uživaće u novom pogledu, obojenom ličnim iskustvima, na ovog beskrajno talentovanog čoveka.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.