Laguna - Bukmarker - Pričamo „O umiranju“ 26. septembra u knjižari Delfi u SKC-u - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pričamo „O umiranju“ 26. septembra u knjižari Delfi u SKC-u

Rođenje i smrt imaju mnogo toga zajedničkog, oba događaja su predviđena prirodnim programima. Oba toka se odvijaju najbolje ako ih niko ne ometa.


 
O srećnom događaju rođenja rado i sa veseljem pričamo. Temu smrti i umiranja izbegavamo. Čak bi se moglo reći da je umiranje tabu.
 
U knjizi „O umiranju“ Đan Domeniko Borazio opisuje šta je danas poznato o umiranju i koja nam sredstva i mogućnosti stoje na raspolaganju da bismo se oslobodili straha od smrti, kao i kako da se pripremimo za svoj kraj.
 
Tribina o knjizi biće održana u sredu 26. septembra od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u. Govoriće doktorka Nataša Milićević, hemioterapeut i supspecijalista palijativne medicine u penziji i jedan od osnivača BELhospice, prvog Centra za palijativno zbrinjavanje pacijenata u našoj zemlji, dr Nikola Jovanović, neuropsihijatar i urednik knjige Nebojša Barać.
 
Palijativno zbrinjavanje i nega umirućih osoba, onako kako ih Borazio shvata, više su od simptomske kontrole. Pre svega se radi o komunikaciji, razgovoru između svih uključenih u proces, prevashodno se radi o psihološkom i spiritualnom zbrinjavanju. Osnov svega je komunikacija, razgovor, razmena mišljenja koja omogućava medicinsko, psihosocijalno i spiritualno zbrinjavanje. Činjenično i informativno Borazio se bavi temom „pomoći pri umiranju“ i mitom o rasprostranjenosti palijativne medicine. Ne ulepšavajući ništa, on navodi najgore greške koje se događaju pred kraj života i ukazuje kako se od toga treba braniti – uključujući konkretne savete kako sastaviti punomoćje kao pacijent.
 
Knjiga „O umiranju“ nas navodi da razmislimo o sopstvenom odnosu prema životu i smrti. U knjizi ćete naći odgovore na pitanja šta znamo o umiranju, šta možemo da uradimo i kako da se pripremimo. Iz ugla lekara koji se brine i o duhovnom stanju pacijenta, ova knjiga nudi mnoge odgovore o životu i tabuima u vezi s njim.
 
Autor knjige, Đan Domeniko Borazio (1962), lekar i publicista, osnivač Katedre za palijativnu medicinu Univerziteta u Lozani (Švajcarska) i profesor na Katedri za palijativnu medicinu na Univerzitetu u Minhenu, važi za jednog od najznačajnijih palijativnih lekara u Evropi. Njemu u najvećoj meri može da se zahvali što danas svaki student medicine u Nemačkoj zna kako treba da se suoči sa porodicom umirućih osoba. Široj javnosti je postao poznat po svom javnom nastupu kojim se založio za pravo pacijenata da iskazuju svoju želju o lečenju pred smrt.
 
Dobro došli!


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.