Laguna - Bukmarker - Priča o muzici i jednoj neverovatnoj, fenomenalnoj umetnici: „Dženis – Njen život i muzika“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Priča o muzici i jednoj neverovatnoj, fenomenalnoj umetnici: „Dženis – Njen život i muzika“

Sećam se kada sam prvi put čula Dženis Džoplin – u knjižari „Bata“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gde sam odlazila pre ili posle časova, čitajući u ćošku i slušajući muziku iz obližnje muzičke prodavnice Black door.

Tog popodneva, Dženis je pevala Summertime i sećam se da je na trenutak sve uminulo i čuo se samo taj grleni jecaj praćen gitarom. Ceo jedan život bio je uhvaćen tom uspavankom.

A taj život je bio pun muzike i kršenja tabua i hrabrosti i smelosti i seksa i droge i bluza i rokenrola i večite potrage za nekim ko će je voleti i odobravanjem porodice. O svemu tome i još mnogo čemu piše Holi Džordž-Voren u knjizi „Dženis – Njen život i muzika“.

Novinarka Džordž-Voren sa mnogo ljubavi i poštovanja piše o Dženis Džoplin, kraljici rokenrola, ženi koja je uspela u odvratno mizogenom „muškom“ svetu, umetnici koja je ostavila neizbrisiv trag u muzici i uticala podjednako i na ženske i na muške izvođače koji su došli posle nje.

Glavni fokus biografije je muzika na koju je uticala ali i koja je oblikovala živopisnu komplikovanu ličnost Dženis Džoplin i njeno teško, tragično emotivno putovanje.

Glas Dženis Džoplin oživljava kroz pisma roditeljima u Teksasu, kroz stare intervjue, sećanja prijatelja i savremenika i fotografije. A taj glas je podjednako moćan i tragičan.

Džordž-Voren piše i o mračnim stranama ličnosti Dženis Džoplin – o tučama, prostakluku, pijanim ispadima, o drogi i alkoholu, o nesigurnosti koju je stalno osećala, tremi pred nastup, ambiciji da bude neko, očajničkoj potrebi da je neko voli i strahu da će je voljena osoba povrediti i bolnoj, nikada ispunjenoj želji da je porodica razume i prihvati.

Dženis Holi Džordž-Voren je inteligentna, načitana, bistrooka buntovnica koja je volela slikarstvo, volela modu a najviše od svega volela muziku i vrlo predano radila na razvoju svog glasa i evoluciji od folk pevačice preko bluz dive do rokenrol kraljice, pinap devojke San Franciska šezdesetih godina prošlog veka.

Autorka prati mukotrpan uspon Dženis Džoplin od muškobanjaste tinejdžerke i bitnice iz učmalog, konzervativnog Port Artura u Teksasu do bluz i rok zvezde San Franciska, pružajući iskren potret svih dimenzija života Dženis Džoplin. I da, tu ima svega – ljubavnika i ljubavnica, hipi kulture San Franciska, poznatih i nepoznatih ličnosti tog perioda, seksa, droge i alkohola. Ali najviše od svega, „Dženis“ je priča o muzici i jednoj neverovatnoj, fenomenalnoj umetnici koja je glasom mogla da uhvati sav bol, svu radost, želju, čežnju ovog sveta.


Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.