Laguna - Bukmarker - Preporuka za „Vredne stvari“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Preporuka za „Vredne stvari“

Danas, u eri društvenih mreža, svi imamo manju ili veću potrebu da svakodnevni život prikazujemo u što boljem svetlu kako bismo se svideli što većem broju ljudi. Da li se, međutim, u nekom trenutku zapitamo kako na sve to reaguju ljudi koji nas prate i da li smo svesni eventualne opasnosti koja se krije iza stalnog prikazivanja naših života virtuelnim prijateljima koje možda i ne poznajemo?! Najbolji odgovor na ova pitanja daje nam autorka Dženel Braun u svom romanu „Vredne stvari“, koji je objavila Laguna.

Na stranicama psihološkog trilera „Vredne stvari“ prepliću se prošlost i sadašnjost, kao i dve potpuno različite priče koje se naposletku ukrštaju u tmurnim predelima jezera Taho. Prvo upoznajemo Ninu Ros, pred kojom je bila zavidna budućnost posle koledža. Međutim, saznanje da njena majka boluje od teškog oblika raka odvešće ovu mladu devojku na potpuno drugačiji put. Ona postaje prevarantkinja i svoju lepotu koristi kako bi zavela, a potom i opljačkala brojne bogataše. Nina svoje žrtve vreba na najlukaviji mogući način, preko društvenih mreža, jer zna da svi ljudi, a posebno oni bogati, imaju potrebu da označe baš svaku lokaciju na kojoj se nalaze ili uslikaju luksuzne stvari koje poseduju.

Kako joj niko ne bi ušao u trag ona ima zlatno pravilo: Ne uzimaj previše, ne budi pohlepna. Uzmi samo ono što im neće nedostajati. Jedino je tako uspeh uvek zagarantovan.

Stanje Ninine majke postaje sve gore. Zato ovog puta planira da prekrši zlatno pravilo kako bi mogla da plati sve neophodne, a veoma skupe terapije za svoju majku. Stoga odlučuje da uz pomoć dečka Loklana ode na velelepno imanje Stounhejven, smešteno na obalama jezera Taho i uzme milion dolara sakrivenih u sefu bogate influenserke Vanese. S druge strane, dobijamo još jedan centralni lik romana, i to je upravo bogata naslednica i modna infuenserka Vanesa Liblig. Ukoliko bismo posmatrali Vanesin Instagram nalog i svu tu skupocenu garderobu, pomislili bismo da je ona najsrećnija osoba na svetu. Međutim, što dublje ulazimo u njen deo priče, shvatamo da je Vanesin život sušta suprotnost tome. Uspeh i sreću koju stalno prezentuje svojim pratiocima zapravo je izmislila kako bi pobegla od stvarnosti koja je obeležena porodičnim tragedijama.

Ninu i Vanesu vezuje prošlost duga dvanaest godina. Ponovni susret i pažljivo osmišljena prevara polako ali sigurno izbaciće na površinu sve dobro skrivane tajne.

Dženel Braun vešto manipuliše našim simpatijama i osećanjima prema glavnim akterima ovog romana. Verzije jedne iste priče ispričane su prvo iz Nininog ugla, a zatim iz Vanesinog. Autorka „Vrednih stari“ je na najbolji mogući način, u maniru Patriše Hajsmit, uspela da uđe u samu srž složenosti ljudske prirode i svaki lik izbrusila poput najboljeg dijamanta. Sigurni smo da će ova knjiga zadovoljiti i najzahtevnije kriterijume ljubitelja ovog žanra, dok će brojni obrti koji se smenjuju velikom brzinom doprineti da roman pročitate u dahu.

Autor teksta: Nikola Krstić
Izvor: journal.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.