Laguna - Bukmarker - Preminuo izraelski pisac Amos Oz - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Preminuo izraelski pisac Amos Oz

Čuveni izraelski pisac Amos Oz, dobitnik Nagrade Izrael, preminuo je u 80. godini, javili su izraelski mediji.



Oz, autor desetina knjiga na hebrejskom jeziku, jedan od najprevođenijih izraelskih pisaca, rođen je 1939. godine u Jerusalimu, a odrastao je u kibucu. Studirao je filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Svoja dela počeo je da objavljuje 1961. godine, kada je imao 22 godine i objavio je romane i zbirke kratkih priča, te oko 500 članaka i eseja za izraelske i međunarodne časopise.

Njegove najpoznatije knjige su „Crna kutija“, „Moj Mihael“, „Juda“  i autobiografska „Priča o ljubavi i tami“, objavljena 2002. godine za koju je dobio Geteovu nagradu. Po toj knjizi, američka glumica rođena u Izraelu Natali Portman režirala je film 2015. godine i glumila u njemu. Laguna je sa ponosom objavila četiri knjige sjajnog autora.

Oz je tri godine služio vojsku i učestvovao u šestodnevnom ratu 1967. godine i jomkipurskom 1973. godine, a posle je aktivno promovisao dijalog i mir između Izraela i arapskih suseda.

Takođe je mnogo pisao o sukobu Izraela i Arapa, a većina njegovih priča odnosi se na život u kibucu i istražuje odnos ličnosti sa modernom državom Izraela.

Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, Nagrade za mir Nemačkih izdavača, italijanske Nagrade Primo Levi, francuskog Ordena umetnosti i književnosti u redu oficira, a više puta je bio kandidat za dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Za vreme rata izraelske vojske protiv libanskog Hezbolaha 2006. i ratova u pojasu Gaze apelovao je na dijalog i uzdržanost. On je jedan od najvećih izraelskih autora i njegova dela oslikavaju imidž modernog Izraela i dugog putovanja ka miru.

„Ne znam šta budućnost nosi za Jerusalim, ali znam šta će se desiti. Svaka zemlja na svetu trebalo bi da sledi predsednika Trampa i preseli svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim. U isto vreme svaka od tih zemalja bi trebalo da otvori svoju ambasadu u Istočnom Jerusalimu, glavnom gradu palestinskog naroda,“ rekao je Oz u intervjuu u aprilu pred objavljivanje knjige na nemačkom.

Vest o smrti objavila je jedna od Ozovih ćerki na Tviteru Fania Oz-Salcberger koja se zahvalila svima koji su ga voleli.

Izvor: Tanjug
 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.