Laguna - Bukmarker - Premijera „Idiota“ u Beogradskom dramskom pozorištu 20. februara - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Premijera „Idiota“ u Beogradskom dramskom pozorištu 20. februara

Premijerno izvođenje nove inscenacije kultnog romana „IdiotFjodora Mihajloviča Dostojevskog očekuje nas u ponedeljak 20. februara na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta „Olivera i Rade Marković“ od 19.30.



Reditelj predstave je Ivica Buljan, a dramaturg i saradnik na projektu je naš kultni pisac mlađe generacije Vladimir Tabašević. Inače, Buljan i Tabašević su već sarađivali i na predstavi „Tiho teče Misisipi“, rađenoj po motivima istoimenog Tabaševićevog romana nagrađenog regionalnom nagradom „Mirko Kovač“.

Prema rečima Tabaševića, idealno dobar čovek današnjeg sveta, zaista jeste idiot, maloumnik vredan sažaljenja: „On je neko ko bi bio prezren zbog toga što se usudio da svima naočigled upražnjava vrline koje društvo zapostavlja, a koje, to isto društvo – deklarativno zastupa i uzdiže. Koga od nas nije snašla ta nezgodna okolnost da ispašta baš zbog onog najboljeg u sebi? Savremenost koju živimo vapi za knezom Miškinom naših dana. Možda su ipak vremena idiotska“, rekao je Tabašević za Danas.

Junake Dostojevskog oživeće Aleksandar Jovanović, Mirjana Karanović, Miodrag Krstović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Marko Todorović, Milan Zarić, Milan Kolak, Miloš Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Tamara Aleksić i Nikola Malbaša.

„Idiot“ je prvi put objavljen 1869. godine, i mnogi kritičari su isticali da je to „najhrabriji roman Fjodora Dostojevskog“.

„Svi koji o ’Idiotu’ govore kao o mom najboljem delu imaju nešto posebno u načinu razmišljanja, što me je uvek iznenađivalo i dopadalo mi se“, rekao je Fjodor Dostojevski.

Ono što je nesumnjivo jeste da je „Idiot“ jedno od najizvođenijih dela širom sveta, bilo da je reč o pozorišnoj, filmskoj, baletskoj ili operskoj umetnosti.

U srži romana je priča o knezu Lavu Nikolajeviču Miškinu koji se nakon nekoliko godina provedenih u švajcarskom sanatorijumu vraća u Petrograd. Polako se ponovo uključuje u visoko društvo, kojim vladaju novac, moć i romantične intrige. Dobronameran i naivan, knez Miškin će se naći u ljubavnom trouglu sa mladom i lepom Aglajom Jepančinom i zloglasnom Nastasjom Filipovnom. Međutim, njegov čisto estetski doživljaj ženske lepote bez ikakve primese seksualnih želja u velikoj meri uzrokovaće drame u njihovim odnosima.

U suprotnosti sa ostatkom sveta, njegova bezazlenost i gotovo detinja iskrenost od Miškina će načiniti najpozitivnijeg ali i najneprilagođenijeg junaka Fjodora Dostojevskog.

Podsetimo, Laguna i Beogradsko dramsko pozorište su krajem prošle godine potpisali Ugovor o strateškoj saradnji koji je vezan i za produkciju predstave „Idiot“.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.