Laguna - Bukmarker - Predstavljena knjiga „Tajni život brojeva“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljena knjiga „Tajni život brojeva“

U kafeu knjižare Delfi u SKC-u, u četvrtak 9. jula predstavljena je knjiga „Tajni život brojeva“ Holma Fribea i Filipa Albersa.
 
Sudeći po interesovanju publike koja je posle zvaničnog dela promocije više od pola sata „ispitivala“ govornike na promociji ove knjige, koja se može svrstati u kategoriju popularne nauke, „Tajni život brojeva“ je na putu da postane prvorazredni čitalački hit.
 
O knjizi su govorili direktor Matematičke gimnazije prof. dr Srđan Ognjanović, numerolog Nevena Đukić kao i urednik knjige Nebojša Barać koji je na početku objasnio šta ga je podstaklo da se ova knjiga prevede s nemačkog jezika.


 
Barać je kazao da ga matematika nikada nije preterano zanimala, ali da je po prirodi radoznala osoba i kada je video da knjiga privlači kupce u nemačkim knjižarama počeo je da je čita. Zanimljivo je da autori nisu po profesiji matematičari. Fribe je po obrazovanju ekonomista koji predaje na Univerzitetu umetnosti a pisac je većeg broja stručnih knjiga, među kojima je bestseler iz ekonomije „Mi to zovemo posao“. Albers je teoretičar američke i opšte kulture, nezavisni je novinar i sa Fribeom radi u jednoj nemačkoj marketinškoj agenciji.
 
Kako je kazao Barać, njega je knjiga fascinirala jer „donosi mnogo zanimljivih činjenica o brojevima koje nisu sve u vezi sa matematikom“. „Ova knjiga je pravi model kako treba da budu napisana naučno-popularno dela jer bez obzira na obrazovanje čitalaca, svima će dati neke nove ideje i podstaći ih da potraže odgovore na zagonetke o kojima piše“, konstatovao je Barać.
 
Numerolog Nevena Đukić govorila je o tome kako se pomoću brojeva može štošta saznati o nekoj ličnosti, kako brojevi mogu da ukažu na put kojim će neka osoba krenuti i mnoge druge primere brojeva u svakodnevnom životu.
 
Srđan Ognjanović je rekao da ga je knjiga zabavila i pokazala da se na brojeve može gledati i na druge načine, različite od onog na koji on kao matematičar to radi i uveren je da će svima, bez obzira na to čime se ko bavi, knjiga biti interesantna. Posebno je pohvalio prevod knjige kao i jasnost sa kojom je fenomen broja u knjizi predstavljen, u širokom spektru najrazličitijih oblasti i situacija. Rekao je i da mu je posebno bilo interesantno poglavlje u kojem se pokazuje kako se određuje cena nekog umetničkog dela.
 
Ovako započet razgovor naravno da je zaintrigirao publiku koja je matematičara i numerologa zasula pitanjima.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.