Laguna - Bukmarker - Predstavljena knjiga o Milanu Mladenoviću - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljena knjiga o Milanu Mladenoviću

U Velikoj sali beogradskog Studentskog kulturnog centra u petak, 23. januara, održana je promocija knjige Aleksandra Žikića „Mesto u mećavi“ – priča o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pevaču i vođi kultnog sastava Ekatarina Velika.


 
Uvodnu reč dao je Dejan Papić, direktor Lagune, koja je i izdavač knjige predstavljene kao „najizraženiji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici“, dok je odlomke iz knjige čitala glumica Lora Orlović.
 
„Aleksandar Žikić je najadekvatniji pisac, a Laguna najadekvatniji izdavač za ovu knjigu, kao što je i SKC najadekvatnije mesto za njeno predstavljanje“, istakao je Papić, podsetivši da je 1980. godine baš u SKC-u prvi put čuo Milana Mladenovića koji je tada nastupao sa grupom Šarlo Akrobata, dodajući da je „osećao potrebu da vrati dug jednom vremenu“.
 
Novinar Goran Tarlać je odao priznanje Žikiću, navodeći da je on „bio pravi čovek da napiše knjigu o Milanu Mladenoviću“. „Rezultat je jedna izuzetna knjiga o jednom izuzetnom životu i karijeri“, zaključio je Tarlać.
 
Kao što je i sam autor knjige napisao, Milan je imao neosporan značaj za domaću rok scenu, te da je imao udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao i da je uticao na generacije poklonika.
 
„Milan i dalje uzburkava duhove, a njegova muzika još uvek traje, i 20 godina posle njegove smrti“, rekao je Aleksandar Žikić. Svoju knjigu opisuje kao „studiju profesionalnog delovanja Milana Mladenovića, koja ne sadrži ništa lično ni privatno što bi moglo da naruši ono što je Milan hteo da zadrži za sebe“. Žikić je rekao da je kao umetnik Milan Mladenović bio „jedinstven primer nekoga ko je uspeo da okupi toliko ljudi oko sebe i oko EKV-a“.
 
„Milan nije dozvolio da ga modeliraju već je sa punim umetničkim i ličnim integritetom radio na najbolji mogući način u datim okolnostima. To da ne moramo da snižavamo svoje kriterijume da bismo se nekom dopali, najveće je nasleđe Milana Mladenovića i EKV-a“, zaključio je Žikić.
 
Na promociji knjige govorila je i Sandra Rančić, koautorka filma „EKV – Kao da je bilo nekad“, koji je publika mogla da vidi nakon zvaničnog dela promocije i nastupa sastava IQV – EKV Tribute Band i specijalnih gostiju, bivšeg bubnjara EKV-a Firčija i Dade Topića.
 
Sandra Rančić je dodala da je knjiga dokaz da je uticaj EKV-a danas čak veći nego pre 20 godina i najavila nove filmske projekte posvećene ovom značajnom bendu.
 
Knjiga „Mesto u mećavi“ oslikava najizražajniji portret jednog rok umetnika. Značaj Milana Mladenovića za srpsku i jugoslovensku rok scenu ne može se preceniti – baš kao što se ne može preceniti njegov udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao ni uticaj koji je ostvario na generacije poklonika.
 
„Stvarajući u vremenu rastakanja svih vrednosti, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV-a otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrstu nasleđa koja se zasniva koliko na originalnosti umetničkog izraza, toliko i na etičkoj uzvišenosti stvaraoca“, kaže Žikić u svojoj knjizi o Milanu Mladenoviću.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


< allowfullscreen="" frameborder="0" height="338" src="//www.youtube.com/embed/l0lzpXfRIkc?rel=0" style="line-height: 1.6;" width="600">


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.