Laguna - Bukmarker - Predstavljen roman „Akvarijum“ Andreje Kargačin u Novom Sadu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljen roman „Akvarijum“ Andreje Kargačin u Novom Sadu

Promocija romana „Akvarijum“ Andreje Kargačin održana je u petak, 10. marta u Kulturnom centru Novog Sada. O romanu su govorili recenzentkinja i kritičarka Ljiljana Pešikan Ljuštanović, urednik Zoran Penevski i Andreja Kargačin. Odlomke je čitalala Isidora Popović.



Na samom početku promocije romana „Akvarijum“ publika je odgledala kratak performans učenica III razreda Srednje baletske škole iz Novog Sada, koju pohađa i sama Andreja. Promociji je prisustvovalo oko 90 ljudi.

„Akvarijum“ je krimi roman, čija je osnovna tema niz ubistava pripadnika bogate i uvažene porodice Orvil i, naravno, otkrivanje počinioca. U tipičnom maniru ovakvih romana prva tri ubistva su savršeno prikrivena. Čini se da je smrt sedamdesetdevetogodišnje Rozamond Orvil, matrijarha porodice i vlasnice Leptirove vile, prirodna, od starosti i slabog srca, a da su njen sin i naslednik Bertram i njegova supruga Ketlin stradali u saobraćajnoj nesreći. Prvi zadatak Vitalija Gromova, privatnog detektiva, zbog toga nije hvatanje ubice već prepoznavanje samog zločina…

Prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović je u svom obraćanju najpre skrenula pažnju na samu formu romana, ističući smelo poigravanje mlade autorke sa žanrom kriminalističkog romana.

„Mlada autorka veoma zrelo razmišlja o svetu koji nas okružuje, i iako svoj zamišljeni svet gradi u okruženju gde psi imaju glavnu ulogu, taj svet predstavlja ogledalo ljudskog društva. To Andreju udaljava od česte tendencije u dečjoj i tinejdžerskoj literaturi da se svet životinja prikazuje kao idealno i bajkovito mesto, i njen roman svrstava u red ’ozbiljne’ literature“, smatra Ljiljana Pešikan Ljuštanović.

Publici se zatim obratila autorka romana Andreja Kargačin koja je između ostalog pričala o značaju romana „Ime ruže“ Umberta Eka za svoje stvaralaštvo. Istakla je da je namerno koristila klišee krimi romana, poigravajući se sa samim žanrom, i dodala da su njeni književni uzori Artur Konan Dojl i Agata Kristi.

Urednik u Laguni Zoran Penevski je posebno naglasio autorkin talenat, i to kao „ozbiljan talenat koji bi trebalo i da se vidi i da se čuje“.

Nakon promocije, autorka je potpisivala knjige, družila se i slikala sa prisutnima.

Roman „Akvarijum“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.