Laguna - Bukmarker - Počinje snimanje serije „Feliks“ po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Počinje snimanje serije „Feliks“ po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića

Nakon pozorišne predstave u režiji Darka Bajića, roman „Feliks“ Vladimira Kecmanovića biće pretočen u seriju.

Početak snimanja nove domaće komedije planiran je za proleće ove godine u režiji Đorđa Stanimirovića i Stefana Maleševića, a scenario piše grupa autora.

„Na ideju da bi od romana ’Feliks’ koji je, rečeno jezikom filma, dramska priča, mogla da se napravi komična serija, došao sam kada sam video kako je urađena dramatizacija za pozorište. Naime, roman u prvom delu ima naglašene komične elemente i osnovnu komičnu situaciju koja može da se razvija zahvaljujući potencijalu koji roman nije iskoristio“, izjavio je pisac.

Kecmanović ovoga puta ne radi na scenariju, već tim autora.

Roman počinje kao hronika o bivšem prevarantu Simeonu Rakiću zvanom Feliks. Penzioner koji je dao oglas za razmenu stana obilazi nekoliko stanova u drugim gradovima i od svakog čoveka kome je najavio posetu – traži novac za put. Tako Simeon preživljava iz dana u dan, ali zaboravljeni greh iz prošlosti odrediće njegovu sudbinu. Jedne noći Feliksu u stan dolazi vanbračni sin Dragan, za koga nije znao da postoji, sa pištoljem u ruci.

„Okosnicu serije čini priča o Simeonovim prevarama koje su opisane u prvom delu romana. Komične situacije su upravo te u kojima glavni junak Simeon Rakić dolazi do novca, a sin će dodatno začiniti celu priču. Serija se zapravo nastavlja na predstavu, ali ide svojim tokom koji više nema veze sa sadržajem knjige“, kaže Kecmanović.

Roman „Feliks“ prvi put je objavljen 2007. godine. Ovenčan je nagradama „Ivo Andrić“ i „Meša Selimović“, kao i Nagradom „Branko Ćopić“ Srpske akademije nauka i umetnosti.

Osoben Kecmanovićev stil, način tematizovanja odnosa glavnih junaka, majstorsko i nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbina likova našeg podneblja pribavljaju ovom romanu visoko mesto u srpskoj književnosti na početku 21. veka. Pisan u maniru trilera, napet od početka do kraja, „Feliks“ je istovremeno variranje biblijskog motiva sukoba oca i sina, koji je u svakoj kulturi i svim vremenima isti, a koji se ispoljava uvek na različit način.

Roman „Feliks“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.