Laguna - Bukmarker - Plavi keksi Persija Džeksona - Knjige o kojima se priča
Nova epizoda podkasta svake srede u 20 sati na našem Jutjub kanalu
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoPodkastNagradeKalendar

Plavi keksi Persija Džeksona

Ukusi imaju tu moć da pobude najlepše uspomene. Gotovo svako od nas može da se seti kakvog je ukusa neki mamin specijalitet koji je spremala za nas dok smo bili deca (a ponekad i kada smo odrasli!). Junaci iz naših omiljenih knjiga nisu izuzetak, čak i kada su božanskog porekla. A jedan od najpoznatijih polubogova u svim univerzumima fantastike je Posejdonov sin, Persi Džekson.

Persi Džekson je nastao iz pera Rika Riordana a glavnu inspiraciju je našao u svojoj kćerci, Hejli, koja ima disleksiju i poremećaj pažnje. Persi, koji ne može da se uklopi u svakodnevnicu normalnog života, postaje junak epskih okršaja mitskih likova. Međutim, to ne znači da on i dalje nije dete koje se sa ljubavlju seća majčine kuhinje.

Kada u „Kradljivcu munje“, Persi proba tečnost koja liči na sok od jabuke, biva začuđen ukusom koji ga je podsetio na plave kekse sa komadićima čokolade koje mu je majka pekla. Ta draga uspomena je nešto sa čime svako od nas može da se poistoveti. Stoga smo odlučili da ove nedelje pečemo kekse sa čokoladom. I to, plave. Jer, ako već ne možemo da napravimo sok od jabuke koji ima ukus keksa sa čokoladom, onda svih nam bogova Olimpa, možemo napraviti plave kekse.

SASTOJCI:
 
  • 175 grama maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • ¼ šolje belog šećera
  • 2 jaja
  • Plava boja za kolače
  • 2 šolje običnog brašna
  • Šolja izmrvljene čokolade ili čokoladne mrvice

PRIPREMA:
 
  1. Svi sastojci moraju odstojati na sobnoj temperaturi neko vreme
  2. Zagrejati rernu na 160 stepeni
  3. Mikserom umutiti maslac, šećer i jaja
  4. Dodati plavu boju za kolače pre suvih sastojaka kako bi se dobila lepa i konzistentna plava boja.
  5. Dodati brašno i umesiti. Zatim dodati izmrvljenu čokoladu i promešati
  6. Supenom kašikom odvajati od smese i stavljati na pleh sa pek papirom. Nema potrebe da poravnjavate kekse, sami će se poravnati.
  7. Za lepši izgled, ali i ukus, dodati par mrvica ili komadića čokolade na gornji deo svakog keksa.
  8. Peći oko 15 minuta
  9. Izvaditi iz rerne i ohladiti pre služenja 

Nadam se da ćete uživati u ovim keksima.

Autor: Mladen Vukčević
Izvor: epicfantasyblog.com
Foto: inliterature.net


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljanje knjige niko nije rekao da će biti lako stefana jerotića 16 decembra laguna knjige Predstavljanje knjige „Niko nije rekao da će biti lako“ Stefana Jerotića 16. decembra
16.12.2025.
U utorak 16. decembra u 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljena knjiga klin. asist. dr Stefana Jerotića „Niko nije rekao da će biti lako“. Na promociji će, pored au...
više
nenad novak stefanović u svilajncu 17 decembra laguna knjige Nenad Novak Stefanović u Svilajncu 17. decembra
16.12.2025.
U organizaciji Resavske biblioteke, u sredu 17. decembra 2025, u 19 sati, u prostoru Centra za kulturu Svilajnac biće održana promocija knjige Nenada Novaka Stefanovića „Vodič kroz ljubavnu istoriju B...
više
kada decembar zamiriše na novu knjigu druženje s piscima, osmesi i novi naslovi obeležili 33 noć knjige laguna knjige Kada decembar zamiriše na novu knjigu: Druženje s piscima, osmesi i novi naslovi obeležili 33. Noć knjige
15.12.2025.
Druženje s omiljenim piscima, Književni maraton, pronalazak novih naslova, šuškanje punih kesa i miris knjige tek izašle iz štampe – obeležilo je još jednu uspešnu zimsku Noć knjige! Da je ovo ...
više
knjiga nedelje stepska carstva  laguna knjige Knjiga nedelje – „Stepska carstva“
15.12.2025.
Za svoje članove Laguna uvek ima dobre vesti! Svake nedelje jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu nedelje. To znači da će naši članovi samo te nedelje moći da kupe Knjigu nedelje sa spec...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.