Laguna - Bukmarker - Petak na štandu Lagune – Raspored potpisivanja i aktivnosti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Petak na štandu Lagune – Raspored potpisivanja i aktivnosti

Sajam knjiga polako ulazi u finale, a druženje sa piscima Lagune se nastavlja.


 
Laguna, Hala 1, 11.00: Dejan Aleksić, „Januar u žirafi“
Laguna, Hala 1, 12.00: Gordana Maletić, „Nije čovek, nije čigra“
Laguna, Hala 1, 14.00: Vuk Drašković, „Aleksandar od Jugoslavije“
Laguna, Hala 1, 15.00: Dejan Stojiljković, „Konstantinovo raskršće“
Laguna, Hala 1, 15.30: Branko Rosić, „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje“
Laguna, Hala 1, 16.00: Sofija Lundberj, „Upitnik je pola srca“
Laguna, Hala 1, 17.00: Goce Smilevski, „Sestra Sigmunda Frojda“
Laguna, Hala 1, 17.30: Marija Jovanović, „Zvuci iz podmornice“
Laguna, Hala 1, 18.00: Srđan Valjarević, „Komo“
Laguna, Hala 1, 19.00: Svetislav Basara, „Početak bune protiv dahija“
 
Dan počinjemo s najmlađima! Pisac Dejan Aleksić potpisivaće svoju zanimljivu knjigu „Januar u žirafi“ od 11 sati. Da li vas zanima kako je moguće da januar završi u žirafi? Da li ste čuli za slonče sa štamparskom greškom? A za problem sa starim Grcima i mladim lucima? Sagledajte svet i čudnovate probleme u njemu iz neočekivanog ugla koji će vam proširiti vidike! Nova zbirka pesama jednog od vodećih pesnika za decu sjajan je skup poetskih poslastica, duhovitih dosetki i savršenih stihova.
 
Svi mi volimo zagonetke jer je svaka od njih klupče mašte koje nas, dok ga odmotavamo, uči kako sve može da se posmatra svet oko nas. U knjizi „Nije čovek, nije čigra“ nalazi se izbor zagonetki u vidu divnih stihova, zabavnih pričica i igara rečima. Više od trideset sjajnih domaćih pisaca i pesnika za decu potrudilo se da mališanima smisli neobične pitalice. Gordana Maletić, koja je priredila ovu knjigu, potpisivaće je na Laguninom štandu od 12 sati.
 
Vuk Drašković će se sa čitaocima družiti od 14 sati. Iako objavljen pre godinu dana, roman „Aleksandar od Jugoslavije“ ne prestaje da intrigira javnost. Sa kojim se dilemama nosio, sa kakvim se nasleđem i preprekama susreo po završetku Prvog svetskog rata, koje su domaće i strane sile ometale stvaranje velike države od Soluna do Alpa, koja je bila njegova državna ideja i kako je zamišljao budućeg građanina zemlje četiri puta veće od predratne Srbije – čitalac će saznati iz ove knjige koja preispituje istorijsku ulogu i uspostavlja ljudski lik kralja Aleksandra Karađorđevića, od stvaranja Kraljevine SHS 1918. do atentata u Marselju 1934. godine.
 
Od 15 sati na Laguninom štandu će biti Dejan Stojiljković, koji će potpisivati jubilarno prošireno izdanje knjige „Konstantinovo raskršće“. Zamišljen kao mistični triler koji se dešava u poslednjim danima Drugog svetskog rata u Srbiji, u Nišu, na raskršću svetova, on donosi priču o ljudima zarobljenim u točku vremena pod kojim se drobe sudbine pojedinaca i naroda. Vampiri, arijevski mistici, nacisti, partizani i četnici, ilegalci i agenti stranih tajnih službi, gatare i okultisti, obični ljudi koji pokušavaju da u vremenu zla sačuvaju goli život... I rimski car, rođeni Nišlija, koji je promenio tok istorije. Ovo jubilarno izdanje romana „Konstantinovo raskršće“ donosi integralnu verziju koja je dorađena i upotpunjena novim materijalom, dodatnim glavama i scenama, opširnim piščevim predgovorom kao i ilustracijama koje je uradio Dragan Paunović, autor strip-adaptacije romana.
 
Branko Rosić će potpisivati svoj roman „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje“ od 15 sati i 30 minuta. Ukrštajući sudbine dva brata i sudbine njihovih porodica, Branko Rosić u svom novom romanu ispisuje dinamičnu i uzbudljivu priču o ljudima koji su skupo platili cenu slave. U svetu gde se uspeh meri brojem rasprodatih koncerata i neprestanim obaranjem rekorda gledanosti, sasvim običan život podjednako je i luksuz i propast.
 
Od 16 sati na Laguninom štandu je gošća ovogodišnjeg Sajma knjiga, švedska autorka Sofija Lundberj, koja će potpisivati svoje bestseler romane „Crveni adresar“ i „Upitnik je pola srca“. Novi roman „Upitnik je pola srca“ je priča o prevazilaženju stida i krivice, o istini i prihvatanju svoje prirode, ali pre svega o tome kako da volimo. Elin Bouls vodi savršen život. Ali, jednog dana dobija pismo od Fredrika, školskog druga i jedinog iskrenog prijatelja iz siromašnog detinjstva provedenog na ostrvu Gotland nadomak Švedske. On je glas iz prošlosti koji je Elin svim snagama nastojala da zaboravi i sakrije od svih, čak i od najbližih. Nastaje razdor između Elin i njene porodice, a nju obuzima stid zbog onoga što je nekada učinila, i progoni je tajna zbog koje je pobegla sa ostrva gde se nikad nije vratila.
 
Makedonski pisac Goce Smilevski takođe je gost Sajma knjiga. On će na našem štandu biti od 17 sati. Ispričan glasom Frojdove sestre Adolfine, roman postavlja pitanje da li je Sigmund Frojd odgovoran za smrt svojih sestara u koncentracionom logoru? Nakon dolaska nacista u Beč, Sigmundu je odobrena izlazna viza, a on je rešio da povede sa sobom suprugu, decu s porodicama, sestru svoje žene, kućne pomoćnice, ličnog lekara s porodicom i psa. Ostavio je četiri sestre, koje će biti odvedene u logor i tamo umreti.
 
Marija Jovanović potpisivaće svoju knjigu „Zvuci iz podmornice“ od 17 sati i 30 minuta. Glavni junak je Đorđe, matematičar po profesiji, ateista i zagovornik racionalizma, odrastao je u porodici opsednutoj intelektualnim prestižom u kojoj su se osećanja zaobilazila i umanjivala, a najčešće prećutkivala. Stupivši u brak iz ljubavi, on nesvesno ponavlja model ponašanja usvojen u roditeljskom domu, ne shvatajući da je i dalje suštinski odvojen od onih koji su mu najbliži. Iznenadan tragičani događaj nagoni ga da preispita odnose prema supruzi Dunji i njenoj kćerki.
 
Od 18 sati na Laguninom štandu Srđan Valjarević potpisivaće svoj roman „Komo“, koji se nalazi u samom vrhu moderne srpske književnosti. Autor je za njega dobio nagradu „Stevan Sremac“ 2007. godine, „Austria Literaris“ 2008. i „Prix des lecteurs du Var – Toulon“ 2011. godine. „Nesklon masivnim pripovedačkim eksperimentima koliko i razmetanju figurama, Valjarević uspeva da svoj stil oneobiči do one mere u kojoj on postaje prepoznatljiv, različit, autentičan, i – iskren… Junak ’Koma’ dokazuje da se i pored boravka u velikom svetu, koji mu namenjuje ulogu javnog pisca, može sačuvati intima koja ga vodi ili u prirodu, ili u podnožje, u selo, među lokalne meštane, odnosno ka slici kao načinu alternativne, nejezičke komunikacije“, stoji u recenziji Slobodana Vladušića.
 
Svetislav Basara će na Laguninom štandu biti od 19 sati. Njegova knjiga „Početak bune protiv dahija“ bavi se našom kulturom i istorijom od kraja vladavine Otomanske imperije do danas. Oslobađanje Srbije koje je započeto u narodnoj pesmi, u romanu se pretvara u dugačak proces koji i dalje traje. Ovaj novi Početak bune protiv dahija bavi se nekim novim dahijama, strašnijim od onih iz pesme, ali donekle sličnim jedni drugima.
 
Dobro došli!
 
Partner Lagune na ovogodišnjem Sajmu knjiga je Banca Intesa a Laguni su se pridružili i brojni sponzori: Radio Laguna, Bambi, Grand Motors, City Residence, Voždove kapije, Moj Aviv, Generali osiguranje, Bel Medic, Beogyn, Hemofarm, Sport klub, Tref sport, Nescafé, Henkel, Dexy Co.
 
Pozivamo sve posetioce da objave fotografije našeg štanda i izdanja Lagune na društvenim mrežama uz korišćenje heštegova #SajamKnjiga2019 i #lagunaknjige i tako doprinesu velikoj zajednici knjigoljubaca koja je iz dana u dan sve veća. A kad završe kupovinu, neka nam fotografišu svoj sajamski ulov uz hešteg #DodajNaSpisak.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
e l džejms o gospođi i slobodi stvaranja držite se svog stava laguna knjige E L Džejms o „Gospođi“ i slobodi stvaranja: Držite se svog stava
27.03.2024.
Bestseler autorka E L Džejms je u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker povodom novog romana „Gospođa“ pružila intiman uvid u svoje stvaralaštvo, inspiraciju i proces kreiranja ljubavnih svetova koji os...
više
saša savić knjigu sam pisao šest godina u noc ima kad sam imao vremena laguna knjige Saša Savić: Knjigu sam pisao šest godina u noćima kad sam imao vremena
27.03.2024.
Saša, izbeglica iz Sarajeva, jedva preživljava u Pragu 1992. kao prodavac košulja na pijaci sve dok ne sretne Bobana, svog daljeg rođaka, „veselog Bosanca“ iz predratnih viceva, koji se bavi prodajom ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.